STROGA PRAVILA

U svojoj zemlji bi odmah završile u zatvoru; one su najhrabrije navijačice i poslale su snažnu poruku zbog koje mogu nastradati

16.06.2018 u 10:08

Bionic
Reading

Iranske navijače su prvu utakmicu svoje reprezentacije iskoristile i za prosvjed protiv pravila koja vladaju u njihovoj zemlji, a koja su neshvatljiva za sve države Zapada

Iran je došao do tri boda protiv Maroka autogolom suparnika u petoj minuti sudačke nadoknade, a pozornost nogometnog svijeta privukli su transparenti na tribinama.

'Pustite Iranke na stadion', glasila je jedna poruka koja nije prošla nezamijećeno kod fotografa.

'Bez zabrana za žene. Podržite Iranke da mogu na stadione', pisalo je na drugom transparentu.

  • +6
Iranske navijačice na utakmici protiv Maroka Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Naime, iranskim nogometnim navijačicama u njihovoj zemlji je zabranjeno posjećivati stadione. Mogu gledati najvažniju sporednu stvar na svijetu preko televizije ili slušati prijenos na radiju, no u slučaju da pokušaju ući na sportsku arenu završit će u zatvoru i provesti noć iza rešetaka.

U Rusiju je stigla Iranka Parisa Artin sa prijateljima i obitelji kako bi uživo gledala nogomet kad već u svojoj državi ne može. Usput je čelnicima svoje države poslala poruku koju je vidio cijeli svijet te je progovorila za strane medije. Definitivno najhrabrija navijačica u Rusiji, jer tko zna što je čeka kada se vrati kući.

'Zaista bi voljele da možemo kod kuće ići na stadione i davati podršku svojim klubovima. Nije pošteno, želimo slobodu za sve. Kod nas je toliko žena koje vole nogomet, ali ga mogu pratiti samo preko televizije i društvenih mreža. Naši igrači nisu navikli gledati žene kako navijaju za njih. Ponekad vide žene iz drugih zemalja, ali ne i iz Irana. Jedino što želimo je da obojimo lice, odemo na utakmicu i navijamo za svoje,' poručila je Parisa Artin.