POSLASTICA U NEDJELJU

U Suzuki ključna utrka Formule 1: Sve se može potpuno zakomplicirati!

05.10.2017 u 18:08

Bionic
Reading

Nakon što je na sretan način u Singapuru i Maleziji povećao svoju prednost u ukupnom poretku, Lewis Hamilton u Suzuki ima priliku dotući Sebastiana Vettela, no pobjeda Nijemca uz premoć na stazi Ferrarija sve bi potpuno zakomplicirala...

Sudar Vettela s Verstappenom i Raikkonenom u Singapuru dramatično je povećao prednost Lewisa Hamiltona u ukupnom poretku, a kvar na motoru Ferrarija u Maleziji još je malo pomogao vozaču Mercedesa koji s 34 boda prednosti ulazi u završnih pet utrka sezone.

  • +15
Formula 1, VN Malezije Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Edgar Su

No, Britanac se definitivno ne može opustiti, jer njegov bolid nije djelovao impresivno u posljednje vrijeme i ako se Ferrari konsolidira još bi se svašta moglo dogoditi do kraja prvenstva.

Odgovor u kojem smjeru ide borba za titulu definitivno će nam dati japanska Suzuka ove nedjelje. Ako Hamilton pobijedi i ovdje Vettel neće više imati objetivnih izgleda postati prvakom, dok bi u suprotnom slučaju dobili itekako uzbudljivu završnicu sezone.

Na Suzuki utrke Formule 1 održavaju se od 1987. godine. Dizajnirao ju je Nizozemac John Hugenholz i jedna je od najatraktivnijih u kalendaru. S obzirom da je u prošlosti znala biti posljednja utrka u sezoni, ovdje smo gledali mnoge epske dvoboje i velike trenutke. Izdvajamo sudare Prosta i Senne, prvi naslov za Ferrari nakon više od 20 godina Schumachera 2000. godine, a najbolji je potez svakako Kimijevo pretjecanje Fisichelle u zadnjem krugu za pobjedu 2005. godine. Nažalost, u sjećanju je i teška nesreća Julesa Bianchija 2014. godine koji se sudario s traktor dizalicom pa preminuo u bolnici zbog ozljeda glave nakon gotovo godinu dana inducirane kome.

Autor: YouTube

Najuspješniji vozači na Velikoj nagradi Japana bili su Nijemci. Michael Schumacher pobijedio je na Velikoj nagradi Japana šest puta, a Sebastian Vettel četiri. Prošle godine ovdje je pobijedio još jedan Nijemac, Nico Rosberg i tako došao do ključne prednosti na putu do titule prvaka.

Suzuka spada među duže F1 staze sa svojih 5.8 kilometara i puna je izazova. Posebno atraktivan početni je dio kruga. Nakon brzog prvog desnog zavoja u koji se ulazi s više od 200km/h slijede zahtjevni srednje brzi lijevi i desni zavoji kakvih nema nigdje drugdje u F1 kalendaru.

U središnjem dijelu kruga posebno teški su povezani osmi i deveti zavoj, na kojima vozači redovito završavaju u pijesku. Slijedi snažno kočenje, spori zavoj 11 pa nova jurnjava prema atraktivnim brzim zavojima 13 i 14 koje treba pogoditi sa 180km/h i što bolje izaći na dugi ravni dio. Zavoj broj 15 zvan '130R' izuzetno je brz i prolazi se punim gasom, a na kraju kruga još je zahtjevna šikana, koja je i najbolje mjesto za pretjecanje. Prolazi se s oko 90km/h, a onda slijedi ubrzanje i startno-ciljna ravnina.

Pirelli je vozačima ponudio supermekane, mekane i srednje tvrde gume i bit će zanimljivo vidjeti hoće li ići samo jednom u boks tijekom utrke, kao i u Maleziji. DRS zona nalazi se samo na startno ciljnoj ravnini, a što se vremenske prognoze tiče, kiša je moguća u kvalifikacijama, a ne bi trebala padati u nedjeljnoj utrci, no dramaturgije sigurno neće nedostajati.

Što se favorita tiče, to bi ipak mogao biti Sebastian Vettel, s obzirom da dobru formu Ferrarija prije tjedan dana u Maleziji i odlične rezultate u Suzuki u prošlosti. Ispred Hamiltona će se pokušati ugurati i drugi Ferrari Kimija Raikkonena, ali ne treba prerano otpisati ni 'srebrne strijele', a kamoli Red Bull koji je zahvaljujući Maxu Verstappenu zabilježio drugu pobjedu sezone prošle nedjelje na stazi Sepang.

Kvalifikacije u subotu počinju u 8 sati po hrvatskom vremenu, utrka u nedjelju u 7. Ne propustiti!