odluka u sljedećih par dana

U strahu od gubitka pola milijarde dolara, NBA klubovi kreću ranije od planiranog u novu sezonu?

27.10.2020 u 12:41

Bionic
Reading

Vodstvo sjevernoameričke košarkaške lige NBA potvrdit će kalendar sezone 2020./21. u sljedećih nekoliko dana, a prema najnovijim informacijama iz SAD-a, nova sezona započet će 22. prosinca, dok je kraj predviđen za 4. srpnja.

Razlika između početka lige u prosincu i drugog prijedloga za početak natjecanja 18. siječnja iznosi čak 500 milijuna dolara.

Iako će košarkaši imati puno manje odmora nego prethodnih sezona, NBA klubovi izračunali su da se isplati započeti što prije, inače bi se mogla ponoviti ovogodišnja priča kada su se u SAD-u preklapala natjecanja u četiri različite lige - košarci, hokeju, bejzbolu i u američkoj nogometnoj ligi.

Naime, NBA klubovi mogli bi izgubiti 500 milijuna dolara ako počnu kasnije sezonu i u tom se slučaju njihove utakmice budu preklapale s natjecanjima u drugim sjevernoameričkim ligama, kao što se dogodilo ove godine zbog višemjesečne pauze koju je uzrokovala panemija koronavirusa.

No, najveći problem kod ranijeg početka sezone je vrijeme za odmor košarkaša, posebno onih koji su igrali doigravanje, gotovo do sredine listopada. Odnosno, za Los Angeles Lakers i Miami Heat koji su se sastali u finalu.

I dok su su finalisti sezone 2018./19. Toronto Raptors i Golden State Warriors imali 131 slobodan dan za odmor od posljednje utakmice finala do početka nove sezone, igrači Miami Heata i Los Angeles Lakersa imat će samo 72.

Član LA Lakersa Danny Green izjavio je u talk showu The Ringer NBA Show da će većina veterana vjerojatno uzeti najmanje još jedan mjesec dodatnog odmora.

'Ako pogledam našu momčad, imamo puno starijih igrača. LeBron James će u prosincu navršiti 36 godina, Rayon Rondo ima 14 sezona u NBA-u, Dwight Howard 15. Nemamo mladih igrača i ne mogu zamisliti gdje će ti seniori pronaći motivaciju za novo natjecanje. Siguran sam da će LeBronu nedostajati prvih mjesec dana. Definitivno će trenirati s nama, vjerojatno će i malo igrati, ali sigurno neće početi sezonu već u prosincu', rekao je 33-godišnji Green.

S njim se složio i Jared Dudley, još jedan veteran u LA Lakersima.

'Znamo da liga mora započeti što prije zbog televizijskih prijenosa, ali ne očekujte da ćete na početku vidjeti sve zvijezde na parketu. Vjerojatno će sjediti do njega u civilu'.

Pojedinosti nove sezone još nisu u potpunosti poznate. U američkim medijima informacije se dosta razlikuju, ali prevladavaju dvije verzije. Prema jednoj, regularni dio trebao bi obuhvatiti uobičajene 82 utakmice, što znači 177 dana igranja, a zatim još deset tjedana doigravanja. To bi bilo krajem kolovoza, rujna i listopada, a u međuvremenu bi se američka reprezentacija natjecala na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Realnija je verzija skraćene sezone, slična onoj iz sezone 2011./12. kada su momčadi odigrale samo 66 regularnih utakmica zbog usklađivanja kolektivnog ugovora. Skraćena sezona 2020./21. brojala bi 60 utakmica u regularnoj sezoni u 103 dana.