otvoreno nezadovoljstvo

U Real Madridu se sprema pobuna zbog smanjenja plaća; Luka Modrić i njegovi suigrači osjećaju se prevareno i izigrano

08.04.2020 u 11:25

Bionic
Reading

Nogometni klub Real Madrid, za kojeg igra kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić, namjerava svojim nogometašima smanjiti plaće između 12 posto i 20 posto dok traje izvanredno stanje zbog pandemije koronavirusa, potvrdili su iz 'kraljevskog kluba'

Premda je uprava Real Madrida najavljivala kako neće smanjivati plaće igračima, čime nije htjela slijediti primjer svojih rivala Barcelone i madridskog Atletica, koji su igračima srezali plaće 70 posto, na kraju je promijenila mišljenje.

Plaće će im biti smanjenje 12 posto ako se prekinuta natjecanja nastave, a 20 posto ako se prvenstvo otkaže.

'To je okvir unutar kojeg će uprava postići sporazum s igračima. Neće biti smanjenja plaća za zaposlenike nego samo za igrače jer nas na to obvezuje La Liga', rekao je klupski dužnosnik u telefonskom razgovoru za Hinu.

La Liga, organizator španjolskog prvenstva, pozvala je u petak 42 kluba prve i druge lige da smanje plaće svojim igračima zbog 'teške financijske situacije' s kojom se suočava španjolski nogomet. Natjecanja su zaustavljena 13. ožujka kada je u Španjolskoj proglašeno izvanredno stanje, a klubovi od tada ne dobivaju prihode od prodaje ulaznica, televizijskih prava i suvenira. Igrači vježbaju individualno u svojim kućama dok je 47 milijuna stanovnika također zatvoreno u svojim domovima kako se ne bi širila zaraza.

Španjolski sindikat nogometaša AFE usprotivio se pozivu La Lige na smanjenje plaća optuživši ju da sama nije pripremila financijski fond za pomoć klubovima tijekom krize.

'Branit ćemo svoja radnička prava', naveo je AFE u priopćenju objavljenom u nedjelju nakon sastanka s kapetanima klubovima među kojima je bio i branič Real Madrida Sergio Ramos.

'Smanjenje plaća je poput donacije u prazno', rekao je u utorak Toni Kroos, vezni igrač Real Madrida, u video isječku za SWR Sport.

'Zalažem se za isplaćivanje kompletne plaće, a svatko neka s njom napravi razumne stvari. Svakoga se traži da pomogne gdje je potrebno, a puno je takvih mjesta', dodao je njemački reprezentativac u redovima 'kreljevskog kluba'.

Prvi su to znaci 'tihe pobune' u redovima Reala, pitanje je kako će se cijela ova situacija završiti jer je sigurno da će igrači imati što za reći u cijeloj ovoj teškoj situaciji. Pojedini španjolski mediji dodaju kako u svlačionici 'kraljevskog kluba' ionako atmosfera nije najsjajnija, ali ova najava smanjenja plaća mogla bi ujediniti nezadovoljne nogometaše koji su spremni i na otvorenu pobunu.

Navodno se na Santiago Bernabeu nogometaši osjećaju prevareno i izigrano nakon prvih najava čelnika kluba kako smanjenja plaća sigurno neće biti...

  • +5
La liga, Betis - Real Madrid Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Gonzalez Acuna / Zuma Press / Profimedia

No La Liga smatra kako bi se klubovi mogli naći u financijskim problemima zbog visokih rashoda, dok istovremeno ne ostvaruju prihode. Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales rekao je, pak, kako je savez razmatrao kreditiranje klubova u problemima, no da je La Liga odbila tu ideju.

Predsjednik La Lige Javier Tebas u utorak je rekao kako će se španjolsko prvenstvo nastaviti 29. svibnja ili kasnije u lipnju, moguće i bez publike.

'Nalazimo se usred izvanredne i nepredvidive krize s enormnim učinkom. Svi gube novce pa mi se čini normalno da se plaće igrača smanje. U Španjolskoj nismo postigli sporazum sa sindikatom', izjavio je Tebas na konferenciji za medije.

'Trenutno je osam klubova La Lige otpočelo Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE) no idućih dana će sve naše momčadi aktivirati postupak smanjenja plaća preko ERTE-a ili individualnih dogovora s igračima', napomenuo je Tebas.

Među klubovima koji su to učinili nalaze se Barcelona, Atletico Madrid, Espanyol i Deportivo Alaves.

Barcelona, Atletico i Espanyol su ranije priopćili kako će igračima smanjiti plaću 70 posto dok traje izvanredno stanje, a kada ono prođe vratit će im punu plaću. Alaves nije otkrio za koliko je smanjio plaću igračima i zaposlenicima.