šokantna odluka

U Nizozemskoj nogomet zabranjen do 1. rujna; klubovi se organizirali i ipak odlučili nastaviti prvenstvo

22.04.2020 u 07:55

Bionic
Reading

Nizozemska je postala prva europska država koja je političkim ukazom spriječila nastavak nogometnog prvenstva nakon što je premijer Mark Rutte potvrdio da nogometa u Nizozemskoj neće biti do 1. rujna...

U Nizozemskoj su do 1. rujna zabranjene sve manifestacije, festivali i okupljanja, a među njima su i nogometne utakmice.

Zabrana je u prvoj varijanti važila do početka lipnja, a Nizozemski nogometni savez je već napravio i plan nastavka prvenstva u Prvoj i Drugoj ligi nakon toga datuma. Do završetka regularnog dijela prvenstva ostalo je samo osam kola.

Nizozemski mediji javljaju kako su vodeći klubovi poput Ajaxa iz Amsterdama, PSV Eindhovena i AZ Alkmaara bili za prekid prvenstva, ali je nejasno kako će Nizozemci ovu odluku opravdati Uefi, koja je najavila sankcije za klubove iz zemlje koja prekine prvenstvo.

No, klubovi su se angažirali te je spasonosno rješenje možda na vidiku. Naime, neki tvrde kako bi se posljednjih osam prvenstvenih kola moglo odigrati u nekoj od susjednih država koje su ukinule ili će tek ukinuti zabranu, a to je prije svih Njemačka. Ideju je navodno već podržalo nekoliko klubova, no problem bi mogli predstavljati termini odigravanja utakmica jer će se i u Njemačkoj, najvjerojatnije, prvenstvo nastaviti. No, u svakom bi kolu polovica prvoligaških i drugoligaških stadiona koji ispunjavaju uvjete za odigravanje susreta ionako bili slobodni, pa bi se nizozemski klubovi bez većih problema mogli 'ugurati' u njihove termine.

Za sada je to tek ideja, postoji i veliki problem mobilnosti, tj. trenutne zabrane svog putničkog prometa između europskih država zbog pandemije koronavirusa. Dok se drastične mjere ne ukinu ili barem malo opuste od nogometa ipak neće biti ništa.

Podsjetimo, Nizozemci su, kao i većina europskih država, prekinuli prvenstvo 15. ožujka, a u tom su trenutku Ajax i AZ Alkmaar bili bodovno poravnati na vrhu. No, 'kopljanici' su imali bolju gol-razliku, dok je i trećeplasirani Feyenoord teoretski imao šansu uključiti se u borbu za titulu jer za vodećim dvojcem zaostaje šest bodova.