STRAH OD TERORIZMA

U Katru kao da počinju Vojne igre, na sigurnost pazi preko 50 tisuća osoba, a posebna priča su kamere za prepoznavanje lica

Izvor: Profimedia / Autor: Abd Rabbo Ammar/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Posebnu pažnju domaćini Svjetskog prvenstva 2022. u Katru posvetili su osiguranju natjecanja. S partnerima iz 13 zemalja, Katar će rasporediti oko 50.000 policajaca, zaštitara i drugih sigurnosnih snaga, kako bi Svjetsko prvenstvo prošlo bez ikakvih problema

Centar za nacionalnu sigurnost nadzirat će 15.000 sigurnosnih kamera s tehnologijom prepoznavanja lica na svih osam stadiona Svjetskog prvenstva. Postavljeni su i sustavi protiv dronova.

'Sudjelovanje snaga iz prijateljskih zemalja sa specijaliziranim vještinama predstavljat će pravi dodatak sigurnosnim snagama turnira, a te snage će raditi pod jedinstvenim katarskim vodstvom', rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Jabr Hammoud Jabr Al Nuaimi za Reuters, no nije rekao koje zemlje sudjeluju.

S populacijom od samo tri milijuna, od kojih su oko 12% državljani Katara, domaćin SP-a se suočio s nedostatkom osoblja tijekom priprema za jednomjesečni turnir koji traje od 20. studenog do 18. prosinca.

Britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je da će i Kraljevske zračne snage i Kraljevska mornarica doprinijeti sigurnosti Svjetskog kupa u Katru. Za sigurnost katarskog neba brinut će i Eurofighter Typhooni iz eskadrile poznate kao 12 Squadron, koja je zajednička eskadrila Typhoon RAF-a i katarskih zračnih snaga. Otkako su formirani kao zajednička eskadrila u lipnju 2020., 12 eskadrila redovito je vježbala u Katru.

Turska je najavila slanje više od 3000 policajaca, uključujući 100 policajaca za specijalne operacije, 50 stručnjaka za bombe i 80 pasa tragača. Francuska će poslati 200 policajaca....

'Katar je razvio opsežnu integriranu mrežu za praćenje zajedno s audio-vizualnim senzorima, dronovima i CCTV-om', rekao je dr. Andreas Krieg s King's College London za Al Jazeeru.

Budući da je Katar većim dijelom poluotok sa samo jednom kopnenom granicom na jugu s Kraljevinom Saudijskom Arabijom, za Katar je osiguranje pristupa bez prijetnje s mora jednako kritično kao i osiguranje zračnog prostora.

Stoga je Katar posljednjih godina potpisao i mnoge ugovore za nabavu naprednih brodova opremljenih radarima i mogućnostima praćenja.

  • +24
  • +21

Hrvatski navijači u Dohi, nogomet, SP Katar 2022.

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/ CROPIX

Dva broda iz Ujedinjenog Kraljevstva stigla su u petak u pomorsku bazu Umm Al-Houl u Katru u sklopu bilateralne suradnje s Dohom za osiguranje Svjetskog prvenstva, objavila je Katarska novinska agencija (QNA).

NATO je u lipnju najavio i da će pružiti potporu uključujući "obuku protiv prijetnji koje predstavljaju kemijski, biološki, radiološki i nuklearni materijali.

Velike gužve u jednom gradu kao što je Doha donose i rizike od nereda i potencijalnih tučnjava, te masovne panike. Domaćini su stoga sa svojim partnerima trenirali i za takve incidente.

Svjetsko prvenstvo počinje u nedjelju susretom između domaćina Katra i Ekvadora.