STROGA PRAVILA

U Hrvatskoj se 2025. održava SP u rukometu, a sada se zna zašto domaćini utakmica nisu Zadar, Osijek i Rijeka

29.02.2020 u 16:04

Bionic
Reading

U hotelu Panorama održana je konferencija za medije Hrvatskog rukometnog saveza na kojoj su bili direktor marketinga Silvijo Njirić te direktor SEHA lige Siniša Ostoić, a tema je bila domaćinstvo svjetskog prvenstva 2025. zajedno s Norveškom i Danskom...

Na 'presici' su trebali biti i predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac te glavni tajnik Damir Poljak, ali su 'zapeli' na aerodromu u Kairu prije povratka u Zagreb.

'Mnogi znaju da HRS vrhunski organizator velikih natjecanja. Završili smo cijelu priču 2018. godine i odmorili se neko vrijeme uz redovni posao koji imamo. Postalo nam je dosadno, nedostajao nam je event. Tražili smo mogućnost što organizirati, sami ili u suorganizaciji. U vremenu traženja i dogovaranja, našli smo partnere u vrhunskim federacijama, Danske i Norveške. Dugo smo pregovarali da bismo došli do određenog formata i bazični prava i obaveza koje smo izmijenili i u tajnost smo krenuli u lobiranja te zajedničku kandidaturu. Uoči ovog sastanka upravnog odbora poduzeli smo sve da dobijemo ovo Prvenstvo i poduzet ćemo sve da kao zajednički organizatori napravimo najbolje Svjetsko prvenstvo ikada', rekao je Njirić, a prenosi sportnet.rtl.hr.

Direktor SEHA lige Siniša Ostoić govorio je da su primarni cilj i ideja bila djeca koju se žele vratiti u dvorane.

'Ideja su naša djeca i mislim da je to najvažnije, kao i ulaganje u njih. S obzirom na to da smo globalni, znamo da utjecaj svega oko djece onemogućava bavljenje sportom. U trenutku razmišljanja o svemu tome, došli smo do zaključka da naglasak treba staviti na djecu, da nam je rukomet život i da nas inspirira. Tu ljubav trebamo prenijeti na djecu. Želimo ih vratiti tamo gdje pripadaju, da se bave sportom, da se bave rukometom.'

Njirić je dodao kako je Hrvatska dobila i kadetsko prvenstvo za rukometašice ove godine te kadetsko prvenstvo za rukometaše tri godine kasnije. Trebala bi to biti odlična uvertira za centralni događaj 2025. godine.

Prvu skupinu Hrvatska će igrati u Splitu, a nakon toga će glavnu grupu igrati u Zagrebu. Osim toga, igralo bi se još u Poreču i Varaždinu.

'Ono što je bitno u cijeloj priči, pridodali smo grad Dubrovnik koji je iskazao interes. Razgovarali smo s čelnim ljudima grada i dobili smo uvjeravanja da će Dubrovnik izgraditi multifunkcionalnu sportsku dvoranu koja će prioritetno biti izgrađena za ovu svrhu, a nakon toga će ju moći koristiti svi ostali sportaši.'

Došlo je i pitanje zašto domaćinstvo nisu dobili gradovi poput Zadra, Osijeka i Rijeke.

'Jednostavno, ti gradovi nisu poštivali određene mjere koje je tražila i Europska i Svjetska federacija. Format SP-a u Zadru ne dozvoljava da je dužina igrališta metar u korneru od zida. Nema komunikacije iza gola i ta dvorana nije u funkciji za Svjetska ili Europska prvenstva. Što se tiče drugih dvorana, ponavljao sam pet puta, izuzetno smo počašćeni igrati u Slavoniji, no dvorana u Osijeku nije advekatna, kao i dvorana u Rijeci. Danas traže širinu od linije do zida, tri do četiri metra s jedne i druge strane. Nisam rekao da je Zagreb garantirao da će izgraditi dvoranu, to su naša nastojanja. Danas ga neću elaborilati', govorio je Njirić.