Covid pravila

U Engleskoj se vraćaju navijači na stadione, ali pravilnik koji moraju potpisati mnoge od njih će šokirati; ima li ovo smisla?

24.11.2020 u 14:27

Bionic
Reading

Mjesecima ljubitelji nogometa u Engleskoj čekaju vijest o povratku navijača na tribine, a usprkos lošoj epidemiološkoj slici čini se kako će se to uskoro dogoditi

Čelnici engleskog Premiershipa razradili su plan povratka navijača na nogometne stadione, a uvod je bilo pismo namjere koje su poslali svim klubovima.

Naravno, za početak je napravljen plan postepenog vraćanja navijača na stadione, ali uz posebna pravila. Tako su čelnici Premiershipa sastavili poseban 'Covid pravilnik ponašanja', kako su ga nazvali.

Sudeći po onome što u njemu piše atmosfere baš i neće biti jer je navijačima zabranjeno pjevati i vikati, a uz to je strogo zabranjeno piti alkohol na stadionima te u njihovoj blizini. Naravno, uz to za cijelo vrijeme boravka na stadionu moraju nositi masku. Najavljene su i stroge kazne pa tko voli nek' izvoli. Ukratko, nova pravila su mnoge navijače šokirala…

Razlog ovakvoj odluci da se zabrani pjevanje i navijanje, koja je nekima jako čudna, jest sprečavanje oslobađanje i širenja čestica aerosola zrakom kako bi se smanjila mogućnost zaraze. A kako bi navijači bili mirni i poslušni strogo im je zabranjen alkohol. Dakle, za očekivati je klasičnu kazališnu publiku koja samo smije – pljeskati.

Dodajmo još kako je odlučeno da će zasad na utakmicama prve lige moći ući na svaki stadion maksimalno četiri tisuće navijača, na utakmicama druge lige (Championshipa) do dvije tisuće navijača, a u ostalim nižim ligama još uvijek nisu dozvoljeni gledatelji.

Kako bi se mogli kažnjavati oni koji se ne drže pravila navijači će prilikom kupnje ulaznice morati potpisati pravilnik u kojem jasno pišu pravila ponašanja uz pridržavanja pravila socijalne distance te higijene (dezinfekcija ruku). Kada se sve stavi na vagu mnogi se pitaju ima li ovo uopće smisla?

Uglavnom, velik broj navijača na ova nova COVID pravila jako teško će se naviknuti pa će tako mnogi ipak radije odabrati TV ekran uz omiljeno piće.