SLAVLJE U SLOVAČKOJ

U-21: Vida donio Hrvatskoj prvo mjesto

18.11.2009 u 19:44

Bionic
Reading

U petom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo do 21 godine Hrvatska je na gostovanju u Slovačkoj slavila 2:1. Pogotke za Ladićeve izabranike postigli su Kalinić (28) i Vida (85), a za domaćina Sylvestre (47)

Mladi hrvatski reprezentativci stigli su u Slovačkoj do četvrte pobjede u nizu te su od svog današnjeg domaćina preuzeli čelno mjesto u skupini 7. Sada Hrvatska ima 12 bodova, Slovačka 10, Srbija 9, Norveška četiri i Cipar tri boda.

U prvih 45 minuta Hrvatska (Kelava - Vida, Lovren, Maloča, Jozinović - Oremuš, Jajalo (od 60. Ljubičić), Badelj, Perišić (od 73. Školnik), Rakitić – Kalinić (od 89. Barbarić)) je dominirala na skliskom travnjaku stadiona FC Viona u Zlate Moravcima. Iz slobodnjaka sa 20 metara u četvrtoj minuti je zaprijetio prvo Rakitić, ali lopta se od slovačkog braniča odbila i prošla pored lijeve vratnice. Nešto kasnije je i Kalinić nakon ubačaja Oremuša s nekoliko metara prebacio vrata, a u 26. minuti propuštena je najbolja prilika. Vida je izborio 11-erac, a Rakitićev udarac s bijele točke obranio je Dubravka. Kazna za promašaje ipak se nije dogodila, jer je dvije minute kasnije Rakitić proigrao Kalinića koji je izašao pred domaćeg čuvara mreže te ga napokon i svladao. Slovaci su najbolju situaciju dobili pred kraj prvog poluvremena iz slobodnog udarca, ali je njihov pokušaj zaustavio Kelava.

Nastavak je odmah na početku donio šok. Slovaci su probili lijevi bok Ladićevih izabranika, a na ubačenu loptu naletio je Sylvestre i zakucao'je u mrežu. Od toga trenutka obrana 'kockastih' više nije bila tako sigurna, a u napadu se više nije dolazilo do pravih prilika, nego sve svelo na udarce iz daljine koji nisu bili precizni. Ulaskom Školnika u 73. minuti Hrvatska je postala opasnija. Prvo je u 75. minuti Vida ubacio s desne strane, ali volej Kalinića, doduše iz teške pozicije otišao je preko grede, a u 80. minuti je Školnik provozao Slovake gurnuo loptu u 'peterac' domaćina, no slovačka obrana bila je brža od Kalinića i Ljubičića. Pet minuta kasnije, Kalinić je povukao loptu od centra, vukao je do suparničkog šesnaesterca, a zatim asistirao Vidi koji je lobao domaćeg vratara za velika tri boda.

Sljedeću utakmicu U-21 reprezentativci igraju protiv istog suparnika (19. svibnja 2010). Podsjetimo, iz deset skupina u dodatne kvalifikacije odlaze samo prvaci iz skupina te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije.