napustio rijeku

Tri razloga zašto Igor Bišćan odbija Davora Šukera i mjesto izbornika U-21 hrvatske reprezentacije

24.09.2019 u 10:44

Bionic
Reading

Nakon 11 mjeseci na klupi Rijeke Igor Bišćan odlučio je iznenada napustiti mjesto prvog trenera uz objašnjenje kako 'nije imao najnormalnije uvjete za rad', što u prijevodu znači kako od prvog dana nije imao podršku navijačke skupine Armade. Razlog bojkota Armade su neki Bišćanovi grijesi iz Dinamovih igračkih dana te činjenica da njegov pomoćnik Renato Pilipović nije miljenik te navijačke skupine

Pokušali su čelnici Rijeke i njihov predsjednik Damir Mišković na sve načine odgovoriti Igora Bišćana od otkaza. Najkraće rečeno, zatekao ih je. No oni koji poznaju Bišćana kažu kako je karakteran čovjek koji kada nešto odluči to i napravi. Slično je bilo i za vrijeme igračkih dana, kada je kao 25-godišnjak, uoči utakmice hrvatske reprezentacije protiv Bugarske 2003. godine, odlučio napustiti hotel.

Tadašnji izbornik Otto Barić bio je šokiran, a Bišćan - koji je tada bio standardan u Liverpoolu - godinama nije želio govoriti o pravim razlozima 'bijega' iz nacionalne momčadi. Nekoliko godina kasnije objasnio je 'kako je to bila ishitrena odluka koja se nije pokazala pametnom', uz dodatak kako zbog čestih ignoriranja izbornika koji su ga zaobilazili 'više nije mogao podnositi odnos koji se u pet godina pogoršavao'.

Ta etiketa bjegunca pratila ga je cijelu igračku karijeru, ali usprkos tome slovio je kao karakteran čovjek koji se nikada nije želio dodvoravati ili, bolje rečeno, ulizivati. Nakon igračke karijere posvetio se trenerskoj školi i polako je gradio svoj put preko Rudeša, koji je sa stilom uveo u HT Prvu ligu, te ljubljanske Olimpije, s kojom je osvojio dvostruku krunu. Da se radi o nadarenom treneru, govori podatak kako je Rijeku, koju je preuzeo kada je klub bio u velikoj krizi, prošle sezone odveo do drugog mjesta na ljestvici iza Dinama, a tom istom europskom Dinamu uzeo je hrvatski kup na finalnoj utakmici u Puli.

Ukratko, tada je bilo jasno kako je Igor Bišćan jedan od najnadarenijih hrvatskih trenera i razumljivo je zašto su ga čelnici HNS-a odmah nakon što je napustio Rijeku željeli za nasljednika Nenada Gračana na poziciji izbornika hrvatske U-21 reprezentacije. No oni koji ga dobro poznaju rekli su nam kako je odlučio da neće prihvatiti ponudu za mjesto izbornika U-21 reprezentacije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

'Čovjek se zasiti nekih stvari i shvati da je sreću bolje tražiti negdje drugdje. Znate u kakvoj situaciji sam preuzeo ekipu. Nisu to bili najnormalniji uvjeti za rad. Uspijevali smo uz najveću podršku igrača, ali to nije bilo dovoljno. Jednostavno, u toj situaciji klub ne može normalno funkcionirati, stalno se vraćamo u negativu kada je rezultat imperativ kako bismo ispunjavali visoke ambicije', između ostalog kazao je Bišćan, što možete vidjeti u videoprilogu, nakon svoje zadnje utakmice kao trener Rijeke (pobjeda protiv Istre, op.a.).

Kako se doznaje, iz HNS-a se još uvijek nadaju kako će se Igor Bišćan predomisliti (rok im je srijeda zbog utakmice 14. listopada kod San Marina u kvalifikacijama za Euro) te kako će presuditi rečenica 'sreću je bolje tražiti negdje drugdje'. No Bišćan je karakteran čovjek koji kada nešto odluči to i napravi. Takav je bio kao igrač, a takav je i kao trener. I ima svoje razloge i principe. Kako doznajemo, odlučio je odbiti ponudu predsjednika HNS-a Davora Šukera i ima nekoliko dobrih razloga:

1. Zasitio se trenerskog posla pod stresom i potreban mu je, nakon kritika Armade i nekih igrača, dug odmor te vjerojatno želi nadoknaditi vrijeme koje nije provodio s obitelji, suprugom i četvero djece.

2. Rad u hrvatskoj U-21 reprezentaciji ga, kako se doznaje od bliskih mu osoba, zasad ne privlači jer želi novi izazov u klubu. Ne zanima ga povremeno vođenje momčadi nekoliko puta godišnje nego ambiciozan klub. Neki će dodati kako je poznat kao jedan od onih koji su često kritizirali rad HNS-a i da je to glavni razlog odbijanja, ali...

3. Da mu ponuda ne nedostaje, govori informacija kako je odmah dobio ponudu NK Osijek i predsjednika Ivana Meštrovića nakon što je otkaz dobio trener Dino Skender. S obzirom na ambicije kluba i mađarski kapital, ta opcija čini se vrlo izglednom. Ako se ne pojavi nemoralna ponuda iz Europe. Ionako se zna da je njegov konačni cilj klupa Liverpoola, kluba za koji ga vežu najljepše uspomene. Ambicije mu ionako nikada nije nedostajalo.

  • +6
Hrvatski telekom Prva liga, 9. kolo, NK Istra 1961 - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL