HRVATSKA U LOVU NA SP

Tri razloga zašto je gostovanje kod Islanda zabrinulo izbornika Čačića

09.06.2017 u 11:32

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom jedno je od ključnih gostovanja u I skupini europskih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine. Čačićeva momčad, kojoj nedostaje nekoliko standardnih igrača, u nedjelju u Reykjaviku (20.45) igra protiv Islanda

Nakon tri dana treninga i priprema u Sv. Martinu na Muri hrvatska se nogometna reprezentacija u četvrtak vratila u Zagreb. U petak će još jedan trening odraditi na maksimirskom stadionu, a onda u subotu putuje na Island, na prvu utakmicu drugog kruga u I skupini kvalifikacija.

I bit će to možda jedno od najvažnijih gostovanja u skupini. Jer pobijedi li Hrvatska, odnosno vrati li se s nova tri boda, učvrstit će se na vrhu ljestvice sa šest bodova više od Islanda, a nakon toga - ovisno o ostalim rezultatima - imat će solidnu prednost pred Ukrajinom i Turskom.

Međutim, koliko god ova računica izgledala jednostavno, Čačićevim igračima do bodova neće biti lako doći zbog tri razloga.

Prvo, sjetimo se utakmice u Zagrebu; Hrvatska je do pobjede 2:0 stigla uz dosta muke, a konačni rezultat, koji je definitivno uljepšao sliku, postignut je u sudačkoj nadoknadi.

Ono što je veliki hendikep za Hrvatsku jest neigranje nekolicine važnih igrača, a u toj utakmici u Zagrebu igrali su Vedran Ćorluka, Šime Vrsaljko i Ivan Rakitić, kojih sada nema. Po svemu sudeći, neće biti ni prvog golmana Danijela Subašića, a ranije je iz kadra izbornik Ante Čačić izgubio ozlijeđene Marka Pjacu i Andreja Kramarića.

Pokušao je hrvatski izbornik u toj utakmici igrati bez Luke Modrića, no nakon mučenja u prvom dijelu shvatio je da bez kapetana ne može i u igru ga je uveo u drugom dijelu. 

  • +4
Hrvatska - Island 2:0 Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Drugo, s pravom se sada postavlja pitanje, s obzirom na dugačku i napornu sezonu, koliko će Modrić - koji je mislima već na godišnjem odmoru s obitelji - imati svježine? Istina, rekao je veznjak Real Madrida, kojem je i naslov u Ligi prvaka, ali i prvaka Španjolske, dao krila, kako će biti maksimalno spreman za nedjeljni dvoboj, što bi trebalo značiti da će ga moći koristiti od prve minute. Naravno, godišnji odmor neće biti samo Modriću u glavi, jer svi igrači sigurno jedva čekaju to da sa suprugama, zaručnicama ili djevojkama pobjegnu u neki skriveni kutak na 15-ak dana...

Treći su problem ozljede. I dok se o ozljedi Ćorluke i Vrsaljka zna već duže vrijeme, a i u reprezentaciju se vratio Dejan Lovren, koji bi mogao zauzeti Ćorlukino mjesto, upitno je kako nadomjestiti Vrsaljka. Opcija je nekoliko, ali najvjerojatnije je da će Tin Jedvaj - koji se dokazao u nedavnoj utakmici u Los Angelesu protiv Meksika - biti na desnom boku.

Također, Čačić će pod hitno morati naći i zamjenu za Rakitića, koji je otpao tek dan prije okupljanja. No i tu ima nekoliko opcija, poput Matea Kovačića i Milana Badelja.

Najalarmantnije je pitanje vratara. Jer Danijel Subašić cijelu je sezonu sjajno branio u Monacu, čak je izabran i za najboljeg vratara u Francuskoj, ali upala Ahilove tetive stvara mu problem.

Ponudio je Subašić rješenje - a to je Lovre Kalinić, kojem je ovog proljeća dobro išlo u belgijskom Gentu.

'Probao sam trenirati, ali nažalost ne ide. Terapije nisu pomogle, upala je prejaka i neću moći pomoći suigračima na Islandu...', rekao je Subašić i dodao:

'Ali nemojte se brinuti! Lovre Kalinić je sjajan, siguran sam da će me dobro zamijeniti.'

I on je, poput Subašića, izabran za najboljeg golmana lige, ali svi smo na reprezentativnom golu navikli gledati Subašića.