iz ukrajine za tportal

Tri Hrvata i Bugarin spašavaju živu glavu: 'Baš sam čuo da su bombardirali moj grad, a most preko kojeg smo trebali ići je srušen'

25.02.2022 u 10:20

Bionic
Reading

Ratni kaos na istoku Europe te nemilosrdni vojni udari ruske vojske natjerali su sve koji imaju kamo otići na odlazak iz Ukrajine. Tako su još od četvrtka na putu prema sigurnoj zoni i trojica Hrvata, Igor Jovićević, Lovro Cvek, Neven Đurasek te pomoćni trener Zorje, Bugarin Veselin Branimirov

Lovro Cvek nogometaš je Zorje, kluba koji je do 2014. imao bazu u Luhansku, ali koji se od prvog ulaska ruskih vojnih snaga 2014. godine na teritorij Ukrajine preselio u Zaporožje, dok su Igor Jovićević i Neven Đurasek članovi Dnjipra-1.

Tijekom četvrtka njih su trojica, s pomoćnim trenerom Zorje, Bugarinom Veselinom Branimirovom, sjeli u automobil te krenuli prema zapadu Ukrajine, s prvotnim ciljem otići prema poljskoj granici, odnosno prema Lvovu.

Nakon cjelodnevnog puta morali su prenoćiti zbog policijskog sata, a onda su u petak nastavili put. Ali u drugom smjeru.

'Baš sam čuo da su raketirali i Zaporožje. Hvala Bogu da smo uspjeli otići. Evo nas blizu Umana te ćemo tražiti put prema Černivciju (op.a., to je put još od oko 400 kilometara), gradu koji nam je na putu prema Rumunjskoj. Vidimo svako malo tenkove na cestama, na svu sreću ukrajinske, ali i ovdje, iako smo dosta dalje od ratne zone, osjeća se strah. Ceste su zasad prohodne, imamo gdje i tankati gorivo, može se putovati, ali želimo proći ovo u što kraćem roku. Stanemo tek povremeno, ali mijenjamo se svi za volanom, samo da prođemo što više kilometara. Naravno, i pratimo vijesti. Sada smo čuli da je most na putu kojim mi idemo srušen, pa ćemo morati tražiti neki novi, alternativni put', u jednom nam je dahu ispričao 26-godišnji Varaždinac Lovro Cvek, igrač Zorje, s kojim smo još prije nekoliko dana najavljivali nastavak ukrajinskog prvenstva.

Nažalost, to se barem u dogledno vrijeme ipak neće nastaviti, a našim je nogometašima sada jedina briga izvući živu glavu.

'Ovo je prestrašno. Zbilja nisam očekivao da ću opet doživjeti ovakva ratna događanja. Svi ti osjećaji koje proživljavamo od jučer (op.a., četvrtka ujutro, kada je krenula ruska invazija), jednostavno su šokantni. Sada smo se barem malo udaljili od tog dijela koji je najugroženiji, ali ne znamo u kojem će smjeru dalje ići ruska invazija. Tražimo rješenja i putove, ali i osluškujemo vijesti jer, jasno, bojiš se za sebe, ali svoje suputnike. Napetost je ogromna, tako da nešto drugo pametno ne mogu više ni reći', javio se i 48-godišnji Igor Jovićević, bivši trener zagrebačkog Dinama.