HT PREMIJER LIGA

Tri dalmatinska i pet zagrebačkih klubova u doigravanju za prvaka, Dinamo prijeti Zadru

10.05.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Prvim utakmicama četvrtfinala počinje doigravanje košarkaške HT Premijer lige za naslov prvaka

Igra se na dvije pobjede, a bolje plasirane momčadi nakon završetka natjecanja u Ligi za prvaka i Ligi za ostanak, u slučaju da dođe do treće utakmice, imaju prednost domaćeg terena.

Prvoplasirani Split ide na osmoplasirani Bosco, protivnik drugoplasiranom Zadru je sedmoplasirani Dinamo, trećeplasirana Cibona za protivnika ima Furnir, a četvrtoplasirana Cedevita Junior petoplasiranu Šibenku. Prve utakmice četvrtfinala igraju se danas u srijedu 10. svibnja, dvije s početkom u 18, a preostale dvije u 19 sati.

KK Split – KK Bosco, 10. svibnja, Košarkaška dvorana Split, 19 sati

Split u doigravanje kreće s najbolje pozicije i s dobrom formom. Žuti na naslov čekaju 20 godina, samo su jednom bili prvaci Hrvatske i to u sezoni 2002./2003. Njihova je motivacija ogromna i bez rukavica najavljuju da žele ići do kraja.

‘Pred nama je izjednačen i kvalitetan play off, u kojem će nekoliko ekipa tražiti šansu da dođu do kraja. Mi se maksimalno spremamo za prvi krug. Bosco je ekipa koja ima dobru sezonu iza sebe. Svi su ih vidjeli kao glavnog kandidata za ispadanje, a oni su zasluženo došli do doigravanja. Bit će nam potreban maksimalan angažman da bismo došli do pobjede u toj seriji i nastavili dalje. Naš glavni cilj je igrati što bolje i zaštititi domaći teren, odnosno prednost koju smo zaradili u ligaškom dijelu natjecanja’, rekao je trener Splita Srđan Subotić.

Bosco je plasmanom među osam najboljih ostvario povijesni uspjeh i to na 30. obljetnicu djelovanja kluba. Forma igrača Ivana Tomasa je u padu, no jedna utakmica sve može izokrenuti. Zagrepčani u doigravanje ulaze rasterećeni i to je njihov najveći adut, iako je sve ostalo na strani Splićana.

KK Zadar – KK Dinamo Zagreb, 10. svibnja, Zadar, Dvorana Krešimir Ćosić, 18 sati

Vladimir Anzulović je dio prošle sezone vodio momčad Zadra, no zdravstveni problemi stali su na put njegovim planovima. Sada je trener Dinama i motiva mu neće nedostajati, a sigurni smo - ni njegovim igračima koji će učiniti sve da na Višnjiku pripreme iznenađenje. Svjestan je te činjenice i kapetan Zadra Marko Ramljak.

‘Dinamo ima iskustvo igranja na većoj razini, mogu napraviti probleme jačim ekipama. Nama je najbitnije da izvučemo energiju i svježinu koju neće biti lako naći poslije ovakvog ritma. Igramo dugu sezonu sa skraćenom rotacijom, voljeli bismo što prije završiti seriju, ali moramo ići utakmicu po utakmicu. Ključ je da kroz ove utakmice budemo na visokoj energetskoj razini, onda se možemo nadati dobrom rezultatu na kraju.’

KK Dinamo nedavno je produžio suradnju s nositeljima igre Ivanom Vučićem i Ivanom Novačićem, na koje može računati i u sljedećoj sezoni.

‘Iako smo autsajderi u doigravanju, mislim da ćemo imati što reći, da ćemo pokazati naše pravo lice i biti jako opasni svima’, izjavio je Vučić, a na njegove riječi nadovezao se Novačić.

‘Pred nama je najslađi dio, doigravanje u kojem nemamo što izgubiti i onda smo najopasniji.’

KK Cibona – KK Furnir, 10. svibnja, Zagreb, Košarkaški centar Dražen Petrović, 18 sati

Cibona protiv Dubrave ima ulogu favorita. Uoči susreta obje momčadi imaju probleme sa slaganjem rostera zbog ozlijeđenih igrača.

‘Igrali smo često protiv njih i znamo koje su im prednosti, a koji nedostaci. Dobro smo se pripremili iako imamo određenih problema s ozljedama. Nažalost, nedostajat će nam Lovro Mazalin, upitan je i Smajlagićev nastup, dok su ostali spremni i žele maksimalno opravdati i očekivanja naših navijača koje pozivam da dođu na tribine i pomognu nam da u play-offu startamo s pobjedom', rekao je uoči susreta trener Cibone Josip Sesar. Njegov kolega na klupi Dubrave Jeronimo Šarin utakmicu je najavio ovim riječima:

‘Cibona ima problema s ozljedama, ali imamo i mi jer nam nema Kosa, koji je bolestan, i Kuzmanovića, koji bi se mogao vratiti u drugoj utakmici. Paponja također ima problema, što se vidjelo i u utakmici sa Zadrom. Cibona je neosporni favorit i trener Sesar je uz sve organizacijske probleme sjajno posložio momčad, ali mi nemamo drugog izbora, već se u ovom finalu sezone baciti na glavu i pokazati da nismo slučajno drugu godinu zaredom u doigravanju.'

KK Cedevita Junior – GKK Šibenka, 10. svibnja, Zagreb, Dvorana 2 Doma sportova, 19 sati

Cedevita Junior je slavila u tri od dosadašnja četiri susreta ovih momčadi, no pokazalo se da Šibenčani znaju biti vrlo neugodni.

'Čeka nas teška utakmica koja će se sigurno razlikovati od one koju smo odigrali u petak u 10. kolu Lige za prvaka. Kreću utakmice koje imaju puno veće značenje od ovih u ligaškom dijelu, nemamo pravo na puno pogrešaka jer već u subotu gostujemo na Baldekinu. Morat ćemo pripaziti na njihove pojedince kao što su Paić i Jambrović, a i trebamo obratiti pozornost na Brocića, koji je vrlo nezgodan igrač za čuvanje i brz je u tranziciji. Također moramo paziti na njihovu mladost, Pleadina, Klarina i Skorića', najavio je seriju pomoćni trener Cedevite Junior Luka Pešut.

I dok su Vitamini oprezni, Šibenčani potpuno opušteno dočekuju doigravanje.

‘Dolazi za nas, ono što se kaže, najlakši dio u sezoni, play off. Mi smo rasterećeni, a kada smo takvi, možemo biti jako opasni svakom protivniku. Cedevita je vrlo respektabilan protivnik, dobra i iskusna ekipa predvođena Krunom Simonom, međutim u zadnjoj utakmici Lige za prvaka odigrali smo sjajnu utakmicu s njima. Mali splet naših pogrešaka u završnici doveo je njih do pobjede, ali definitivno su igrači napunili baterije, napunili su se samopouzdanjem jer u vidjeli da se mogu nositi s Cedevitom. Idemo rasterećeni, idemo napraviti sve da dobijemo utakmicu. Veliki respekt Cedeviti, ali mi tamo ne dolazimo s bijelom zastavom’, rekao je trener kluba s Baldekina Damir Milačić.

Uzvratne eutakmice igraju se u subotu 13. svibnja.