gasperini za la gazzettu

Trener našeg Marija Pašalića uznemirio sve: Pogledajte moje fotografije s te utakmice, i vidjet ćete da nisam izgledao dobro

31.05.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Trener Atalante iz Bergama i našeg Marija Pašalića, Gian Piero Gasperini, u intervjuu za La Gazzetta dello Sport, otkrio je kako je i on bio zaražen koronavirusom, baš na utakmici koju su mnogi proglasili jednim od glavnih uzroka brzog širenja opasnog virusa. Riječ je o utakmici na kojoj je Atalanta pobijedila Valenciju u gostima 4:3 u sklopu osmine finala Lige prvaka.

Bergamo je bio jedan od epicentra pandemije u Italiji, a mnogi stručnjaci tvrde kako je utakmica osmine finala Lige prvaka na San Siru kao jedan od glavnih uzroka, jer je 40.000 putovalo u Milano i natrag, slaveći pobjedu od 4:1 i kasnije plasman u četvrtfinale.

'Osjećao sam se loše dan prije utakmice s Valencijom, a tog sam se popodneva osjećao još gore', rekao je Gasperini za La Gazzetta dello Sport.

'Ako pogledate fotografije, nisam izgledao dobro na klupi. To je bilo 10. ožujka. Dvije noći nakon toga nisam dobro spavao. Nisam imao groznicu, ali osjećao sam se kao da jesam. Svake dvije minute čula su se kola hitne pomoći kako prolaze pored bolnica u blizini terena za vježbanje. Zvučalo je kao ratna zona. Noću bih pomislio, što bi mi se moglo dogoditi ako uđem u tu bolnicu? Mislio sam: ne mogu sada otići, imam još puno toga za napraviti.', objasnio je Gasperini.

'Bila je to na neki način šala, kako bi si popravio raspoloženje, ali s druge strane, stvarno sam o tome razmišljao. Tada sam u subotu 14. ožujka imao najteži trening u životu, sat vremena na traci za trčanje, plus trčanje na 10 km. Osjećao sam se snažno, divno', dodaje trener momčadi iz Bergama.

Samo dan kasnije počeo je primjećivati simptome.

'Dobili smo hranu i Dom Perignon iz 2008. godine od jednog navijača. Probao sam ga i rekao 'ovo ima okus kao voda... Hrana mi ima okus kao kruh...' Potpuno sam bio izgubio okus', rekao je Gasperini, koji je tek kasnije saznao kako je gubitak osjetila okusa jedan od simptoma koronavirusa.

'Tri tjedna ostao sam u trening-kampu u Zingoniji. A kada sam se vratio svojoj kući u Torinu, održavao sam socijalnu distancu sa suprugom i djecom. Niti u jednom trenutku nisam imao temperaturu, pa zato nisam ni napravio bris, ali prije deset dana krvni testovi potvrdili su da sam imao COVID-19'.

I dok je cijeli Bergamo slavio povijesni uspjeh Atalante, Gasperini je iz sata u sat bivao sve tužniji.

'Bit će potrebne godine da se istinski shvati što se dogodilo, jer je to bio centar tragedije. Svaki put kad pomislim na to, ovo se učini tako apsurdnim: vrhunac sportske radosti podudarao se s dubinom očaja za Bergama', rekao je Gasperini.

'Proći će jako puno vremena dok na trgovima, ulicama ili aerodromu vidimo osmjehe, veselje i sreću. Ova momčad ostala je povezana s patnjom Bergama, nitko od igrača nije napustio grad tijekom izolacije, a Bergamo ćemo predstavljati na terenu'.