strava u kaliforniji

U helikopterskoj nesreći poginuli legendarni NBA košarkaš Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kći i još sedam ljudi

26.01.2020 u 20:54

Bionic
Reading

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena, 41-godišnji Kobe Bryant poginuo je u padu helikoptera u Kaliforniji. S njim u helikopteru bila je i 13-godišnja kći Gianna Maria koja je također smrtno stradala

Kobe Bryant putovao je u svom privatnom helikopteru kada je došlo do požara, a letjelica se srušila u Calabasasu. Hitna pomoć je vrlo brzo došla na mjesto nesreće, ali odmah su ustvrdili da nema preživjelih.

Prema prvim informacijama, njegova supruga Vanessa Bryant nije bila u helikopteru.

Ubrzo nakon nesreće doznalo se kako je s Kobeom u helikopteru bila i njegova 13-godišnja kći Gianna Maria Bryant, s kojom je išao na utakmicu. S njima su još bili Giannina suigračica u pratnji jednog roditelja. Tužnu vijest potvrdili su i glasnogovornici obitelji Bryant.

Iako se prvo sumnjalo da je poginulo petoro ljudi, nešto kasnije šerif Alex Vallanueva na konferenciji za medije otkrio je kako je poginulo devet osoba, pilot i osam putnika.

Početkom ovog mjeseca Bryant - koji je u igračku mirovinu otišao 2016. godine - otkrio je kako je tek nedavno počeo opet pratiti košarku i gledati utakmice svoje 13-godišnje kćeri Gianne.

'Prije je gotovo nikad nisam gledao, ali sada, kada je cijela u košarci, gledamo utakmice svaku večer', kazao je nedavno Kobe Bryant, kojeg se u zadnje vrijeme moglo vidjeti na utakmicama Lakersa u društvu kćerke.

Kobni helikopter koji posjeduje koristio je godinama i u njemu je često odlazio na utakmice kako bi izbjegao prometne gužve u Los Angelesu dok je igrao za Lakerse, u kojima je proveo cijelu profesionalnu karijeru, svih 20 sezona.

Ubrzo nakon tragedije na društvenim mrežama počast Kobeu Bryantu odali su mnogi poznati košarkaši, poput Luke Dončića, Dwyanea Wadea, Vincea Cartera i drugih.

  • +7
Kobe Bryant Izvor: Profimedia / Autor: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia
  • +10
Kobe Bryant poginuo u padu helikoptera Izvor: Profimedia / Autor: IXOLA / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Jedan od najvećih svih vremena

Bryant je smatran jedinim od najboljih NBA košarkaša svih vremena. Cijelu svoju 20-godišnju karijeru proveo je u Los Angeles Lakersima osvojivši pet naslova NBA prvaka (2000., 2001., 2002., 2009., 2010.), dva je puta bio MVP finala (2009., 2010.), jednom MVP sezone (2008.), čak je 17 puta biran za nastup u All-Star utakmici, a 11 puta bio je članom najbolje petorke sezone.

S američkom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, kao i četiri godine kasnije u Londonu.

Karijeru je završio u travnju 2016. godine, a odigrao je 1346 utakmice i oborio niz rekorda. S 33.643 postignuta koša nalazi se na četvrtom mjestu ljestvice svih vremena, a ispred njega samo su Kareem Abdul-Jabbar (38.387), Karl Malone (36.928) i LeBron James (33.655). Upisao je i 7047 skokova i 6306 asistencija.

Bryant je rođen 23. kolovoza 1978. u Philadelphiji, a sa šest godina preselio se u Italiju, u kojoj je njegov otac Joe Bryant dobio košarkaši angažman. S trinaest godina Bryant se vratio u Sjedinjene Države, a košarku je počeo igrati u srednjoškolskoj momčadi Lower Merion High School.

Na NBA draftu 1996. izabran je kao 13. pick prve runde, a uzeli su ga Charlotte Hornetsi. Međutim Los Angeles Lakersi ponudili su Hornetsima zamjenu za Vladu Divca. Hornetsi su prihvatili ponudu, a Bryant je postao prvi bek koji je direktno iz srednje škole prešao u najjaču ligu na svijetu.