kanter ide dalje

Totalni kaos u Kini zbog NBA zvijezde i podrške Tibetu, a u neviđenim problemima je i trofejni klub za koji igra; već su ga optužili i za terorizam, a zna se i zašto

23.10.2021 u 08:25

Bionic
Reading

Turski košarkaš Enes Kanter, član NBA momčadi Boston Celticsa, našao se na udaru Kineza nakon što je putem video-poruke izrazio podršku Tibetancima. No, još prije se našao na udaru kada je javno kritizirao turskog predsjednika Tayyipa Erdogana zbog čega Turska traži njegovo izručenje pod optužbon kako pripada naoružanoj terorističkoj skupini

Enes Kanter - koji je tijekom prve utakmice nove sezone dresu Boston Celticsa protiv New York Knicksa, izrazio podršku Tibetancima nošenjem tenisica s posebnom porukom 'Free Tibet' - je putem društvenih mreža Twitter i Instagram odaslao dvominutni video u kojem kritizira ponašanje kineskih vlasti u Tibetu.

I upravo ta poruka i tenisice s porukom 'Oslobodite Tibet' - koji su kamere zabilježile i slika se vidjela u cijelom svijetu - izazvale su totalni kaos u Kini.

'Ovdje sam kako bi podigao glas vezano uz događanja u Tibetu. Pod brutalnom vlasti Kine, Tibetancima su uskraćena osnovna ljudska prava i slobode', kazao je Kanter odjeven u majicu s likom Dalaj lame nazvavši usto kineskog predsjednika Xija Linpinga 'brutalnim diktatorom'.

Platforma za slanje poruka popularna u kini Weibo u četvrtak je tako blokirala sve sadržaje vezane uz Kantera, iz tvrtke su najavili kako će prestati objavljivati i vijesti vezane uz Celticse (imaju oko 615,000 followera koji navijaju za Boston!), a ljubitelji NBA lige u Kini zatražili su od Celticsa da odmah otpuste Kantera.

'Odsad nadalje na našoj stranici više neće biti niti jedne informacije o Boston Celticsima i naš Weibo servis obustavlja sve novosti', kratko su poručili iz servisa Weibo Express.

Nešto kasnije je objavljeno kako su otkazani i svi TV prijenosi te streaming servisi kada su utakmice Boston Celticsa u pitanju što je velik udarac za jedan od najvećih NBA klubova svih vremena.

Naravno, zbog ovog poteza Kantera svi u Boston Celticsu su u šoku jer nisu očekivali da će Kina napraviti takav drastičan potez. Ipak je riječ o klubu koji je 17 puta bio prvak NBA lige, a sada će ljubitelji košarke u Kini ostati zakinuti za sve TV prijenose i bilo kakve informacije o klubu. Znat će samo rezultat i to je to. Nevjerojatno, ali istinito.

Treba reći kako Kanteru ovo nije prvi put kako je odaslao politički angažirane poruke. Godine 2018. godine javno je kritizirao turskog predsjednika Tayyipa Erdogana zbog čega Turska traži njegovo izručenje pod optužbon kako pripada naoružanoj terorističkoj skupini, što Kanter poriče.

No, od prije je poznato kako je zbog Kanterovih statvova puno problema u Turskoj imala i njegova obitelj. Poznato je kako mu je i otac zbog toga uhićen... No, Kanter nije promijenio svoje mišljenje...

Koliko je odlučan? Recimo da je nakon svega Enes Kanter u petak putem društvenih mreža objavio novu video poruku kojom kritizira Kinu, ovoga puta zbog kršenja ljudskih prvava Ujgura i drugih muslimanskih manjina.

'Bezdušni kineski diktatore Xi Jinpingu i Kineska komunistička partijo. Pozivam vas pred čitavim svijetom. Zatvorite robovske radne logore i oslobodite Ujgure! Zaustavite genocid odmah!', objavio je Kanter te dodao:

'Razočaravajuće je da vlade i vođe muslimanskih država šute dok se naša muslimanska braća i sestre ubijaju, siluju i muče.'

Prije dvije godine je tadašnji generalni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey podržao je demokratske procese u Kini što je rezultiralo time da je kineska državna televizija CCTV u znak protsta prestala emitirati NBA utakmice. Morey je stoga otpušten kako liga ne bi trpila veliki financijski gubitak uzrokovan bojkotom u Kini koja predstavlja veliko tržište.