gubitak 255 milijuna eura

Totalni kaos u Juventusu; cijela Uprava podnijela ostavku, oglasila se i tvrtka u vlasništvu obitelji Agnelli

29.11.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Svi članovi upravnog odbora torinskog Juventusa, uključujući i predsjednika Andreu Agnellija, podnijeli su ostavke, a za novog predsjednika predložen je poslovni čovjek Guianluca Ferrero, objavio je u ponedjeljak talijanski prvoligaš upleten u sportske, financijske i pravne probleme

'Exor (holding kompanija koja kontrolira torinsku formaciju) objavljuje da će Gianlucu Ferrera preporučiti za mjesto predsjednika Juventusa, legendarnog talijanskog kluba koji prolazi turbulentno razdoblje', priopćila je tvrtka u vlasništvu obitelji Agnelli.

Upravni odbor, koji uključuje Andrea Agnellija i njegovog potpredsjednika Pavela Nedveda, 'smatrao je da je u najboljem društvenom interesu' podnijeti ostavku, 's obzirom na središnje mjesto i relevantnost neriješenih pravnih i tehničko-računovodstvenih pitanja', što je aluzija na istraga koju talijansko pravosuđe provodi više od godinu dana.

Generalni direktor Maurizio Arrivabene dobio je zadatak da ostane na mjestu i vodi svakodnevne poslove dok se ne formira novi upravni odbor, stoji u priopćenju kluba. Sljedeća glavna skupština zakazana je za 18. siječnja.

Državno tužiteljstvo u Torinu zanima Juventusova praksa 'lažnih razmjena' igrača: unakrsna prodaja s drugim klubovima, bez razmjene novca, ali uz bilježenje kapitalne dobiti u bilancama.

Suci su izračunali te fiktivne kapitalne dobitke na oko 155 milijuna eura za razdoblje između 2018. i 2021. godine, pišu talijanski mediji.

Klub je također skrivao od svojih investitora postojanje privatnih ugovora s igračima, uključujući portugalskog napadača Cristiana Ronalda, za podmirenje određenih odgođenih plaća.

Uz ove pravne probleme tu su i financijski problemi. Stara dama je eliminirana iz grupne faze Lige prvaka zbog čega će izgubiti oko 20 milijuna eura, piše stranica Calcio e Finanza.

Klub, koji je posljednjih pet godina u minusu, prošle je sezone zabilježio gubitke od 255 milijuna eura, što je rekordni minus u talijanskom nogometu.