ususret belgiji

Ovaj podatak unosi nemir i mogao bi zabrinuti izbornika Zlatka Dalića, ali tradicije su tu da se ruše

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 29.11.2022 06:38
  • Objavljeno 29.11.2022 u 06:38
Bionic
Reading

Hrvatska će u četvrtak, od 16 sati, igrati utakmicu trećeg kola F skupine svjetskog prvenstva u Katru. Ono što je najvažnije, Modrić, Kovačić Kramarić i društvo sve drže u svojim rukama, jer protiv Belgije trebaju osvojiti barem bod, kako bi bili sigurni u prolazak skupine

Pred Dalićevim je igračima posljednja utakmica u skupini na ovom svjetskom prvenstvu. Sigurni smo ne i posljednja na cijelom turniru, jer igra kojom su se predstavili protiv Kanade, daje nam za pravo vjerovati kako će protiv Belgije doći do cilja, odnosno osvojiti bod(ove) i potvrditi prolazak skupine, to jest plasirati se u nokaut fazu natjecanja.

Međutim, moramo biti oprezni i upozoriti na jedan podatak vezan uz hrvatske nastupe na svjetskim prvenstvima. A takvih je bilo već pet. Od tih pet, na dva – bila su to prvenstva 1998. godine u Francuskoj, odnosno 2018. u Rusiji - Hrvatska je osvajala medalje, dok na preostala tri, naša reprezentacija nije uspjela proći skupinu.

Hrvatska je do uspjeha u Francuskoj odnosno Rusiji dolazila kada je pitanje prolaska riješila u prva dva kola. U Francuskoj su svladane Jamajka i Japan, a u Rusiji Nigerija i Argentina.

Na preostala tri, Hrvatska je prolazak skupine rješavala u trećim kolima. I uvijek je bila u poziciji da bi je pobjede odvele u nokaut-fazu. Međutim, u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine, ispriječilo se Ekvador koji je s 1:0 svladao reprezentaciju na čijoj je klupi sjedio Mirko Jozić.

Četiri godine kasnije, u Njemačkoj, Hrvatska Zlatka Cice Kranjčara u trećem je kolu odigrala 2:2 s Australijom, što nije bilo dovoljno za prolazak skupine.

Na turniru 2014. godine u Brazilu, kada je na klupi sjedio Niko Kovač, u trećem kolu prejak je bio Meksiko, koji je slavio 3:1.

Gledamo li tu tradiciju, možemo samo konstatirati kako nam te utakmice u trećim kolima, kada je Hrvatska bila pod pritiskom osvajanja bodova, ne leže.

Ipak, ova je generacija igrača, pod vodstvom Zlatka Dalića, već imala nekoliko situacija u kojima je bila pod velikim imperativom, te ih je znala riješiti u svoju korist.

Zato vjerujemo da će ovoj neugodnojtradiciji znati stati na kraj, jer tradicije su tu da se ruše.

  • +33
SP Katar: Hrvatska - Kanada Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal