Kalkulacije na SP-u

Samo su tri sigurna sudionika osmine finala, a Srbiji ni pobjeda ne osigurava prolazak. Njemačka u teškoj situaciji, ali...

  • Autor: S.Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2022 10:23
  • Objavljeno 29.11.2022 u 08:20

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Uoči posljednjeg kola po skupinama Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru samo su Francuska, Brazil i Portugal osigurali plasman u osminu finala, dok su jedino Kanada i Katar bez izgleda za prolaz.

Brazil, Francuska i Portugal osigurali su prolaz sa po dvije pobjede, dok su Kanada i Katar ispali nakon što su doživjeli po dva poraza.

Ostalih 27 reprezentacija još je u igri za prolaz. Neke s manje, a neke s više izgleda. Među njima je i Hrvatska, koja je na korak do osmine finala.

SKUPINA A (Nizozemska 4, Ekvador 4, Senegal 3, Katar 0)

Nizozemci vode u skupini i samo ih čudo može izbaciti iz osmine finala. Oranje bi na papiru trebalo imati najlakši posao, u zadnjem kolu dočekuje ih domaćin i dovoljan im je tek bod kako bi matematički osigurali prolaz. U drugom susretu Ekvador i Senegal će u izravnom dvoboju loviti prolaz. Zanimljivo, Nizozemska i Ekvador za sada imaju identičan učinak, po četiri boda, uz razliku pogodaka 3:1, a njihov susret je završio 1:1.

Standings provided by Sofascore

SKUPINA B (Engleska 4, Iran 3, SAD 2, Wales 1)

Englezi su najbliži 'jedinici', a u zadnjem kolu odmjerit će snage protiv svojih susjeda na "otoku" Velšana. I drugi dvoboj donosi velike tenzije, osim sportskih i političke, zbog odnosa SAD i Irana. Amerikancima za prolaz igra samo pobjeda, baš kao i Velšanima.

Standings provided by Sofascore

SKUPINA C (Poljska 4, Argentina 3, Saudijska Arabija 3, Meksiko 1)

Nakon dva kola Messijeva Argentina je neočekivano druga s tek tri boda. U zadnjem kolu igrat će protiv lidera skupine Poljske i Gaučima igra samo pobjeda. Dalje bi mogli i s mršavim remijem, ali tada im se treba poklopiti rezultat druge skupine. U najtežoj poziciji je Meksiko kojem igra samo pobjeda protiv Saudijske Arabije, ali možda niti tri boda na koncu Meksikancima neće biti dovoljna. Saudijci pobjedom protiv Meksika sigurno prolaze, a zavisno od argentinsko - poljskog ogleda možda će im biti dovoljan i bod.

Standings provided by Sofascore

SKUPINA D (Francuska 6, Australija 3, Danska 1, Tunis 1)

Aktualni svjetski prvaci Francuzi s dvije pobjede su osigurali prolaz, ali ne i 'jedinicu'. Za to im treba tek bod protiv Tunisa. Tricolori mogu do prvog mjesta i uz poraz, jer imaju tri boda više i šest golova bolju razliku pogodaka od Australije. Socceroosi u drugom susretu igraju protiv Danske za prolaz. Dancima igra samo pobjeda. Tunis može dalje ako sruši Francusku, a Danska i Australija remiziraju.

Standings provided by Sofascore

SKUPINA E (Španjolska 4, Japan 3, Kostarika 3 Njemačka 1)

Uoči zadnjeg kola Španjolska je u najboljoj poziciji, vodi na ljestvici, a u zadnjem kolu igra protiv Japana. Furiji je bod dovoljan za prolaz, a pobjedom su sigurno prvi. Njemačka nema prostora za kalkulacije, igra joj samo pobjeda protiv Kostarike i nada da Japan neće iznenaditi i Furiju.

Standings provided by Sofascore

SKUPINA F (Hrvatska 4, Maroko 4, Belgija 3, Kanada 0)

Kanađani su ispali, a sve tri ostale ekipa mogu do prolaza. Hrvatskoj je dovoljan i bod, baš kao i Marokancima protiv Kanade. Belgija pobjedom preskače Hrvatsku i ide dalje, no Crveni vragovi mogu dalje i s remijem, no tada Kanada mora poraziti Maroko s tri razlike.

Standings provided by Sofascore

SKUPINA G (Brazil 6, Švicarska 3, Srbija 1, Kamerun 1)

Brazil je s dvije pobjede sigurno u osmini finala, a za potvrdu prvog mjesta treba još bod protiv Kameruna. Srbija i Švicarska će u međusobnom susretu igrati za prolaz. Švicarcima igra i bod. Kamerun za prolaz mora pobijediti Brazil, dok drugi susret mora završiti bez pobjednika. U slučaju pobjeda Kameruna i Srbije, odlučivala bi razlika pogodaka.

Standings provided by Sofascore
  • +15
  • +12

SP Katar: Kamerun - Srbija

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

SKUPINA H (Portugal 6, Gana 3, Južna Koreja 1, Urugvaj 1)

Cristiano Ronaldo i društvo su osigurali prolaz, a u zadnjem kolu će protiv Južne Koreje tražiti barem bod za osvajanje prvog mjesta. Gana i Urugvaj će u izravnom susretu igrati za preostalo mjesto koje vodi dalje, a Urugvaju igra samo pobjeda. Dalje mogu i Koreanci, ali samo uz pobjedu protiv Portugala, ali pritom i remi Gane i Urugvaja. U slučaju korejske i urugvajske pobjede, obje ekipe bi imale po četiri boda i odlučivala bi razlika pogodaka.

Standings provided by Sofascore