RASPRAVA O HAJDUKU

Torcida vijećnicima: Pamet u glavu ili ćete ostati bez nje!

09.10.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće započelo je tematsku sjednicu o Hajduku: na dugo očekivanom događaju raspravljat će se o stanju u splitskom klubu, financijama i opcijama za budućnost, odnosno o mogućoj prodaji dijela dionica u vlasništvu Grada. Vijećnike su ispred zgrade Banovine dočekala dva transparenta s porukom Torcide, na kojima je pisalo 'Pamet u glavu' i 'Prodajte Hajduka - lete vam glave'

'Sjednica je značajna, s jedna strane su nagomilane emocije, a s druge stoji materijalna situacija. Ma koliko ona bila teška, nikad nije bezizlazna. Apeliram da nađemo najbolje rješenje, ako ne na ovoj, onda na idućoj sjednici', pozvao je na početku predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković.

U gradskoj vijećnici su predstavnici Hajduka, između ostalih predsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak i predsjednik uprave Marin Brbić, a tu su i predstavnici udruge Naš Hajduk Josip Tadinac i Bojan Islamović. Navijači su izričito protiv prodaje kluba i smatraju da model po kojemu članovi biraju vodstvo Hajduka funkcionira vrlo dobro.

Na sjednici se zato nije pojavio Luka Podrug, koji je tjednima prijetio da 'čuva municiju' za današnji dan.

'Odgađanje za tjedan dana nema apsolutno nikakve veze s dolaskom Amerikanaca', demantirao je gradonačelnik Ivo Baldasar. Potencijalni investitori predali su svoju ponudu za kupnju gradskih dionica u ponedjeljak, no gradski vijećnici o njoj danas ne namjeravaju ni raspravljati.

Marin Brbić započeo je jednosatnu prezentaciju posla učinjenog u Hajduku u proteklih godinu dana: naglasio je 38 novih sponzorskih ugovora (od kojih je novi milijunski, s Mesnom industrijom Pivac) potpisan prije dva dana. 'Započeli smo i razgovore oko apliciranja prema europskim fondovima, tu postoji dosta prostora', otkrio je Hajdukov predsjednik. Na Poljudu, tvrdi, pod hitno treba postaviti brojače jer još uvijek se između 20 i 30 posto gledatelja 'prošverca' na stadion.

'Profesonalni igrači su prošle godine mjesečno stajali 1,75 milijuna kuna, a ove 1,2 milijuna kuna', otkrio je Brbić. Ukupno, preneseni gubitak kluba u zadnjih pet godina iznosio je 127 milijuna kuna, no od toga je iz vremena prije pretvorbe preneseno čak 42,5 milijuna kuna. Također, na amortizaciju stadiona Poljud u zadnjih nekoliko godina knjigovodstveno je potrošeno osam milijuna kuna godišnje, pa je realni gubitak kluba u zadnje četiri godine 52,5 milijuna kuna.

'Godinu 2013. prema ostvarenim rezultatima i projekcijama završit ćemo s dobitkom u operativnom poslovanju, ne računajući kamate i amortizaciju. Poslujemo u plusu', kazao je Brbić. Vijećnicima je detaljno predstavio rezultate poslovanja kluba, premda su ga zamolili da 'malo ubrza', a oni su po svim brojkama znatno bolji nego proteklih godina. Hajdukovi troškovi su manji, a prihodi su veći.

'Prošle godine obveze su bile 100 milijuna kuna, a danas su 85,7 milijuna kuna', kazao je Brbić i napomenuo da Hajduk istovremeno potražuje i preko 25 milijuna kuna.

'Grad Split i porezni obveznici u Hajduk nisu uložili ni jedne jedine lipe, iako su po ugovoru bili dužni održavati stadion. Dali su jamstvo za kredit koji će Hajduk vratiti jer je dužan davati 30 posto od svih svojih budućih prihoda', kazao je Brbić na kraju.

Predsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak podsjetila je da je na Poljudu napravljena dubinska revizija i da je u manje od dvije godine promijenjen veliki broj zaposlenih ljudi. 'Kao što čovjek stvara, čovjek i razara! Tražili smo da na svako mjesto dođu školovani ljudi s puno želje, volje i rada. Bez obzira što postoji problem oko isplate plaća, entuzijazam se osjeća', kazala je Ramljak.

'Nikad se nismo miješali u struku, ali tražili smo da se naglasak stavi na omladinsku školu. Tražili smo spiskove i šokirali se brojem igrača koji su imali ogromne ugovore, a nisu ni igrali! Sve smo to pokrili, sve kosture iz ormara smo izvadili', dodala je Ramljak.

'Nažalost, neki koji kupuju igrače smatraju da je Hajduk u bezizlaznoj situaciji i misle da ih mogu dobiti besplatno. Smatram da je vrlo važna klima u klubu i oko kluba. Svi ostali prihodi su povećani za 50 posto, ali igrači su i dalje naša najveća snaga', kazala je predsjednica Hajdukovog NO-a.

Gradski vijećnici strpljivo slušaju izlaganja Hajdukovog vodstva, tek je bivši gradonačelnik Željko Kerum u nekoliko navrata uskočio s neartikuliranim upadicama.

Bojan Islamović u ime udruge Naš Hajduk otkrio je da su navijači preko projekta Zlatna zviždaljka prikupili i proslijedili deset kaznenih prijava Državnom odvjetništvu, tri prijave Sportskoj inspekciji i tri Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, ali i da Gradsko vijeće nikada nije glasovalo o njihovom prijedlogu pokretanja kaznenih postupaka protiv bivših uprava koje su dovele Hajduk u dugove.

'Oborili smo rekord u pretplatama, imamo preko sedam tisuća članova i prosječno preko 17 tisuća gledatelja na svakoj utakmici. Zaustavljeno je gomilanje gubitaka, dio njih je i vraćen. Problem je što kredit za kojega je jamčio Grad nije vraćen, ali Hajduk ga mora vratiti kroz redovno poslovanje, dakle klub neće pasti na grbaču proračuna', kazao je Islamović.

Prije rasprave javio se dogradonačelnik Goran Kovačević i potvrdio da će Grad Split reprogramirati kredite tako što će u Hypo banci uzeti novi kredit od 23 milijuna kuna, dok će preostalih osam milijuna vratiti iz tekućeg poslovanja.

Raspravu je otvorio Petar Škorić (HDZ) koji u Hajduku vidi 'pozitivnu atmosferu i klimu', te da se 'dosta toga napravilo', dok ipak očekuje da konkretnu viziju i prijedlog ponudi gradonačelnik Baldasar. 'Prvo je govorio da klub dobro radi, potom nakon tjedan dana da loše radi i da ga treba prodati, a onda da se ne radi dobro ali ga ipak ne treba prodati. Dajte nam jasan stav', pozvao je Škorić.

'Vidljivo je da postoji pozitivan trend, nakon dugo vremena vidjeli smo da su neke stvari u Hajdukovom poslovanju napravljene po prvi puta, nešto što je trebalo napraviti desetljećima prije. No, što će tih 30 posto prihoda - koliko će klub vraćati Gradu - značiti za samoodrživost kluba i što će se dogoditi za šest mjeseci ili godinu dana?', upitao je Milan Blaževski u ime SDP-a.

'Iz svega se iščitaje koji je problem, a to je nepoštivanje vlasnika. Nije samo Grad Split vlasnik, tu je i preostalih 46 posto dioničara koji su uplatili novac i spasili klub. Kad predsjednik nastupa onako aljkavo, a predsjednica NO-a održi politički govor vlasniku, to je kao da dijete ne poštuje roditelje! To je apsurd, da vlasnik ne upravlja svojom imovinom! Tko je dozvolio prodavati imovinu bez kolaterala i garancije banke, bez toga se radi o kaznenom djelu!', bijesno se obratio bivši gradonačelnik Kerum, aludiravši na transfer Aanasa Sharbinija.

Nezavisna Marijana Puljak potaknuta brojnim upitima građana pojasnila je da će Hajduk u roku od tri godine ipak vratiti kredit za koji je jamčio Grad Split, te smatra da su se trendovi u klubu promijenili. 'Neke stvari koje su uveli, pa izgleda kao da se tek osniva tvrtka. To pozdravljamo, kao i sve što je uvela udruga Naš Hajduk. Neki bi htjeli zaboraviti prošlost. Navijači su tražili da se pokrene postupak protiv bivših uprava koje su dovele klub u ovo stanje, pozivam sve institucije da to provjere', kazala je Puljak.

Gradonačelnik Ivo Baldasar prvi put se javio za riječ nakon puna dva sata i podsjetio da je prije dvije godine, kada se raspravljalo o Hajduku, prijedlog udruge Naš Hajduk bio spasonosan jer je depolitizirao klub tako što je Nadzorni odbor izabran putem javnog natječaja. 'Zahvaljujući ovom Nadzornom odboru i upravi promijenjen je trend. Činjenica je da je klub u minusu i ne možemo time biti zadovoljni. Ali, imamo nekoga tko vodi računa, ima glavu i rep. Gubici i troškovi se smanjuju, prihodi se nešto malo povećavaju, moramo ih podržati', kazao je Baldasar.

Vijećnicima je ponudio tri opcije: da se nastavi dalje po projektu Našeg Hajduka, uz obavezu daljnjeg smanjivanja gubitaka, i to na rok od dvije godine, do isteka mandata Nadzornog odbora. Drugi model bi bila prodaja kluba, iako Hajduk time ne bi profitirao, a treći dokapitalizacija kluba. 'Predlažem da ovom modelu damo još dvije godine i ako rezultati budu uspjeli, tada možemo kazati da je projekt Hajduka kao narodnog kluba uspio. Ukoliko niste za to, predlažem da se Grad i mali dioničari udruže i zajedno prodaju dionice, kako ničije ne bi bilo obezvrijeđene', predložio je Baldasar.

'Sadašnje vodstvo kluba je u nemogućoj situaciji napravilo više nego pet uprava prije njega', zaključio je gradonačelnik.

Za raspravu o Hajduku prijavili su se gotovo svi vijećnici, očito je da će potrajati jako, jako dugo... Jedino Željku Kerumu već je dosadilo, pa je napustio vijećnicu.

HNS-ovci Srđan Gjurković i Igor Mladinić otvoreno su podržali nastavak projekta Naš Hajduk, a HSLS-ovac Tonći Blažević također se izjasnio pozitivno, no zasmetao ga je prijeteći transparent koji se uoči sjednice pojavio ispred Banovine. 'Zar smo mi neprijatelji Hajduka? Ovako se bori za klub, bravo dečki', kazao je pokazujući na dokument koji su vijećnicima dostavili iz Našeg Hajduka. Predsjednik Gradskog vijeća Ćurković kazao je da je transparent otvoreni poziv Državnom odvjetnuštvu i MUP-u, dok je Gojko Čepo (SDP) to pripisao navijačkom folkloru i supkulturi.

'Kad govorimo o prodaji, ponude koje sam dobio na stol od tri potencijalna kupca nisu klasične ponude, one se mogu razmatrati na nekoliko načina, pa i da Hajduk dobije 90 posto sredstava koje se spominju. Vrlo su inteligentno sročene i pametne. Zahvaljujući polemici i razgovorima došli smo do vrijednosti Hajduka, on nije toliko loš i ima svoju vrijednost, podigli smo cijenu', izjasnio se gradonačelnik Baldasar.

'Ako je klub narodni, nije bilo primjereno imati takve plaće', izjasnio se o bivšem sportskom direktoru Jensu Anderssonu, premda je priznao da njegova plaća u sportskim okvirima i nije bila previsoka. Svejedno, zadovoljan je jer je Šveđanin napustio Poljud.

Općenito, u splitskom Gradskom vijeću vlada gotovo pa idila i očekuje se da o prodaji Hajduka neće biti govora, barem još jednu ili dvije godine...