PROBLEMI IZ ANDORE

Torcida: Nismo bacali baklje i tužit ćemo Cvrka!

03.04.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Navijači Hajduka priopćenjem su se u petak obratili javnosti kako bi svima obznanili svoju stranu priče iz Andore, po kojoj je upravo na njih uperen prst da su bacali baklje na utakmici. Iz Torcide tvrde da je to laž

Nakon što se u Andori dogodila nova bakljada, zbog koje je čak postojala mogućnost da se prekine utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Andore i Hrvatske, javnosti su se putem priopćenja obratili iz Torcide. Razlog? Povjerenik za sigurnost HNS-a Zoran Cvrk optužio ih je da su upravo oni krivi za bakljadu.

'Nudimo da se svih 105 naših pripadnika koji su putovali u Andoru podvrgne detektoru laži kako bi dokazali da govorimo istinu', rekao je predsjednik Torcide Žan Ojdanić i dodao da ovo nije prvi sukob Cvrka i Torcide.

'Od njega je potekla zabrana transparenta 'White Boys' i južnjačke zastave, no mi mu poručujemo da je dosta pritisaka i samovolje. Nijednim papirom nisu dokazali da je taj transparent rasistički i mi ćemo ga na sljedećoj utakmici u pratnji novinara i odvjetnika unijeti na glavni ulaz u stadion.'

Tajnik Torcide Stipe Lekić naglasio je da čelnici HNS-a ne smiruju strasti među navijačima nego raspiruju mržnju i rekao je da to nije prvi put da Cvrk optužuje Torcidu.

Bakljada u Andori

Glasnogovornik Torcide Dado Lelas potvrdio je da je pokrenuta građanska parnica protiv Zorana Cvrka te da će sredstva koja bi se eventualno uz Cvrkovu ispriku zaradila biti preusmjerena u jednu od humanitarnih akcija.

'105 momaka koji su putovali u Andoru izdvojili su još po 20-30 kuna kako bi kupili plazma televizor za Centar Juraj Bonaći, a sad ispada da su putovali u Andoru kako bi namjerno prekinuli susret', u čudu je govorio Lekić, koji je i sam bio na putu.

Donosimo vam priopćenje u cijelosti.

'Povodom događanja u Andori, tijekom kvalifikacijske utakmice za SP između reprezentacija Andore i Hrvatske, obraćamo se javnosti u namjeri da speremo ljagu s pripadnika Torcide, koju nam je nanio svojim sramotnim izjavama povjerenik za sigurnost HNS-a, g. Zoran Cvrk, optužujući putem medija naše članove za bacanje baklji u teren, uslijed čega je umalo došlo do prekida same utakmice.

KNH Torcida - Split je organizirao put zrakoplovom za 105 svojih članova i odgovorno izjavljujemo kako su naši pripadnici u Andoru stigli bez ikakvih drugih 'artikala' osim navijačkih obilježja. Isto tako sa sigurnošću tvrdimo kako nitko od pripadnika Torcide nije imao kod sebe niti jednu baklju niti je istu zapalio. Jedina poveznica ovog slučaja s nama jest što se Torcidin transparent nalazio nedaleko od osoba koji su akteri bacanja baklji u teren. Te iste osobe nisu pripadnici Torcide, niti su navijači Hajduka.

Naša namjera nije da mi prokazujemo počinitelje, niti je to između ostaloga posao kojim bi se trebala baviti Torcida, ali isto tako ne želimo trpjeti medijsku hajku i snositi eventualne posljedice za nešto što nismo napravili.

U tu svrhu KNH Torcida – Split s današnjim danom podiže sudsku tužbu protiv g. Zorana Cvrka zbog klevete, a od HNS-a tražimo njegovu smjenu s dužnosti povjerenika za sigurnost, jer smatramo kako osoba koja obnaša takvu funkciju nema pravo izlaziti u javnost s neprovjerenim informacijama te, na osnovu insinuacija, nepravedno i neutemeljeno optužiti našu udrugu za ekscese koji su se dogodili za vrijeme odigravanja navedene utakmice.

Ovim činom KNH Torcida – Split odbacuje sa sebe svaku odgovornost za eventualne posljedice FIFA-ine kazne koje će snositi hrvatska nogometna reprezentacija.

Predsjedništvo KNH Torcida – Split'