BOLJE DA IH NEMA

Top 5 najgorih nogometnih pravila

19.04.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Prošlu utakmicu madridskog Reala i Barcelone obilježile su sudačke odluke i isključenje Realovog igrača, koje je dosuđeno po nogometnim pravilima. Ipak, razumljiva je Mourinhova ljutnja kada protivnici dobiju jedanaesterac i igrača više na račun borbe za loptu u gol-prilici. To nam se pravilo čini pretjeranim, a društvo mu čine i neke druge regule sudačke organizacije, za koje smatramo da ne čine boljom nogometnu igru

Zabrana tehnoloških pomagala

Koji je god sport uveo neku vrstu tehnološke pomoći (poglavito pregled snimke), nije zbog toga zažalio. Odbijanje te vrste pomoći opravdava se činjenicom da bi to uništilo tempo i dinamiku igre. Čini se pomalo besmislenim ako se uzme u obzir da je to pravilo uvedeno u NBA-u, sportu koji je puno dinamičniji od nogometa. Time bi se na licu mjesta ispravile mnoge nepravde, a metoda kojom bi se snimke pregledavale te slučajevi u kojima bi to bilo dopušteno stvar su rasprave o metodi.

Videotehnologija je vidjela Henryjevu ruku, ali ne i sudac

'Prirodan položaj' ruke

Je li lopta pogodila ruku ili ruka loptu? Često to nije nikome jasno osim šačici sudačkih eksperata nakon pregledanih snimki. Sasvim je izvjesno da igračima treba biti dopušteno da rukama štite lice i ostatak bolnih točaka na tijelu, ali ako im ruka nije uz tijelo (ipak si je ne mogu odstraniti), ona udaranjem po lopti izvršava često značajan utjecaj na igru. Špekulacija kome u kojem položaju ruka stoji prirodno do te je mjere rastezljiva da ne bi trebala biti dio nogometnih pravila.

Suci iza gol-linije

Niz utakmica Lige prvaka i Svjetskog prvenstva, poglavito dvoboj Engleske i Njemačke, zorno je dokazao da suci iza gola ne slože baš mnogočemu. Čini se da su oni svojevrsno pokriće za bolji sudački pregled utakmice, iako dosad nijednom svojom odlukom nisu ispravili bilo koju veću nepravdu. Jedini koji su na dobitku su sami suci, kojima se sada povećao broj utakmica, pa tako i honorara.

Engleska je oštećena protiv Njemačke

Dvostruko vrijedeći pogoci u gostima

Koliko li su samo često treneri zadovoljni kada njihova momčad ne primi pogodak kod kuće u prvoj utakmici nekog natjecanja na ispadanje, pa taman odigrali i nepopularnih 0:0? Prečesto. Čini se da to pravilo ne unapređuje nogometnu igru, štoviše čini je manje atraktivnom i obrambeno orijentiranom. Ukidanjem tog pravila gledali bismo vjerojatno više produžetaka i izvođenja jedanaesteraca, ali to se doima pravednijim načinom rješavanja pobjednika od postojećeg.

Crveni karton i jedanaesterac

Kada je igrač u šansi za postizanje pogotka, a ujedno u šesnaestercu, po sadašnjim se pravilima obrambenom igraču više isplati pustiti protivničkog igrača da uputi šut. Jer ako se obrambeni igrač upusti u borbu za loptom i pritom počini prekršaj nad napadačem, kazna će biti drakonska – isključenje i jedanaesterac. Protivnička ekipa time dobiva najbolju moguću priliku za gol i igrača više. Time kazna ipak ne odgovara zločinu. Po našem uvjerenju, sasvim bi dovoljan bio jedanaesterac i žuti karton obrambenog igrača.

Mnogi su mišljenja da je Albiol prestrogo isključen protiv Barce