MODERNI GLADIJATORI

TOP 10 najboljih borbi u MMA svijetu

24.12.2011 u 10:45

Bionic
Reading

MMA u svijetu ima sve više poklonika. Nije to ništa čudno s obzirom na to da se na svakom turniru dogodi po nekoliko fenomenalnih borbi kakve se u boksu ne mogu vidjeti cijele godine. Izabrati deset najboljih, najatraktivnijih i najuzbudljivijih mečeva nije lak zadatak, ali ovo je sud tportala

Ova godina bila je za MMA puna spektakla. Velika imena su stala licem u lice. Bilo je tu svega, od tog da su zvijezde ultimate fighta opravdale očekivanja i svoj status do toga da su se rušili mitovi i padale legende. Odabrati deset zanimljivih borbi nije bilo lako, a o tome kakva je konkurencija vladala u izboru dovoljno je reći da ni blizu TOP 10 nije bila najiščekivanija borba između bivšeg prvaka UFC-a u teškoj kategoriji Caina Velasqueza i sadašnjeg Juniora dos Santosa.

10. Mirko Filipović vs. Roy Nelson
U ovome slučaju smo bili subjektivni i samo zato se borba Cro Copa našla u TOP 10. Filipović je izgubio od 'debeljka' te je to bio njegov oproštaj od UFC-a. Kraj hrvatske legende MMA dogodio se krajem listopada na UFC-u 137 kada je Amerikanac dokazao da ima tvrdu bradu i moćne šake, a alibi za hrvatskog gladijatora je činjenica da je u okršaj ušao teško ozlijeđen. Tehnički nokaut je bio u trećoj rundi.


9. Jon Jones vs. Mauricio Shogun Rua
Jon Jones se u ožujku na UFC-u 128 dokopao titule UFC-a u poluteškoj kategoriji. Bio je to njegov impresivan nastup. Prvak Rua nikada nije izgledao tako nemoćno. Dobivao je batine tijekom cijelog meča, a zatim u trećoj rundi, nakon nekoliko brutalnih udaraca laktom i koljenom, sudac je prekinuo masakr Brazilca. Amerikanac Jones je, s druge strane, svojim borilačkim umijećem pokazao da je jedan od najatraktivnijih gladijatora današnjice.

Jones je bio sjajan

8. Antonio Silva vs. Fedor Emelianenko
Iako je Fabricio Werdum prvi porazio Fedora, mnogi su i dalje mislili da se to dogodilo slučajno i da je Brazilac samo nadmudrio Rusa. No u veljači je na Strikeforceovom Grand Prixu drugi Brazilac Antonio Silva sredio 'Posljednjeg imperatora' i tako na brutalan način nagazio karijeru omiljenog borca današnjice. Fedor je bio 20 kilograma lakši od protivnika i kada ga je Brazilac srušio na pod, više mu nije bilo spasa. Poslije druge runde sudac je prekinuo meč, jer je Fedorovo desno oko bilo u potpunosti zatvoreno.

Brazilac je sredio legendu

7. Jose Aldo vs. Mark Hominick
Aldo je u svojem UFC debiju stigao do titule u lakoj kategoriji. Bila je odlična predstava koja je na UFC-u 129 (travanj) trajala svih pet rundi. Puno dobrih poteza, sjajne boksačke i nožne tehnike oba borca, a suci su jednoglasno pobjedu dodijelili Brazilcu. Kanađanin je pokazao veliko srce, jer je u četvrtoj rundi zaradio hematom veličine šake na čelu, ali se nije predavao.

Video borbe pogledajte OVDJE

6. Cheick Kongo vs. Pat Barry
Na turniru UFC Live u lipnju viđen je jedan od nevjerojatnih preokreta. Amerikanac Barry je dobro desnicom pogodio Konga koji se našao na podu. Sudac je bio spreman da prekine meč, ali se Francuz uporno dizao, teturao te primio još nekoliko udaraca. Iako ošamućen, Kongo je nekako smogao snage i dva puta desnom šakom u glavu opalio Barryja koji je odjednom završio u nesvijesti. Sve to se dogodilo u prve tri minute prve runde.


5. Diego Sanchez vs. Martin Kampmann at UFC Live 3
Meksičko danski okršaj u ožujku (UFC Live 3) ponudio je meč u kojem nije bilo 'valjanja' po podu i 'grljenja'. Pokušavalo se sve riješiti u stojećem položaju, udarcima šakom ili koljenima. Tri uzbudljive runde, a suci su presudili u korist Sancheza. Kontroverzna odluka, jer je prema mnogima Kampmann bio bolji, odnosno uputio je više opasnijih udaraca, a Sanchez je meč završio okrvavljenog i unakaženog lica. Takvom odlukom nije bila zadovoljna ni publika, a oba borca su dobila bonus za okršaj večeri.

Zadnja minuta sjajnog meča

4. Dominick Cruz vs. Urijah Faber
Cruz je obranio naslov u bantam kategoriji na UFC-u 132 (srpanj). Bio je to pravi rat u kojem se prvak osvetio Faberu za jedini poraz u karijeri. Meč je trajao svih pet rundi, a suci su bili jednoglasni u svojoj odluci. Cruz je bio opasniji, ali je i Faber imao dvije velike prilike da završi meč puno ranije.

Najzanimljiviji detalji meča - OVDJE

3. Dan Henderson vs. Mauricio Shogun Rua

Henderson je u 2011. sredio Cavalcantea i Emelianenka, ali najteže mu je bilo u studenom (UFC 139), kada je tek sudačkom odlukom nakon pet teških rundi (po pet minuta) svladao Brazilca Rua. Mnogi su taj okršaj opisali kao jedan od najboljih u UFC povijesti. Amerikanac je dominirao u prve tri runde te je isprebijao Brazilca, ali u sljedeće dvije runde je Henderson bio na strašnim mukama te je jedva izvukao živu glavu.


2. Nick Diaz vs. Paul Daley
Na Strikeforceovom turniru u travnju Diaz je sačuvao titulu u velter kategoriji. Meč je trajao 4 minute i 57 sekundi. Bila je to iscrpljujuća runda s puno udaraca i preokreta. U jednom trenutku je Diaz bio u nokdaunu, ali se izvukao i pred kraj runde s nekoliko udaraca sredio Daleyja.

Diazova bahatost nije kažnjena

1. Frankie Edgar vs. Gray Maynard
Ova dva borca iz lake kategorije su napravila svoju trilogiju. Prvi meč je dobio Maynard, drugi je završio bez pobjednika, a u trećem je slavio Edgar. No okršaj u kojem je završilo neodlučeno bio je najuzbudljiviji. Dogodio se 1. siječnja ove godine na UFC-u 125, a prema organizaciji UFC te brojnih borilačkih portala to je najbolji MMA meč 2011. I mi se slažemo s njihovim izborom. Oba gladijatora su tijekom meča preživjela nevjerojatne udarce te se nekoliko puta izvlačila iz nemogućih situacija.

Najzanimljiviji detalji meča - OVDJE