KONFERENCIJSKA LIGA

Tomas zna kako s Mađarima: Dobro je da prvu igramo na Pampasu pred punim tribinama

21.06.2023 u 16:39

Bionic
Reading

U 2. pretkolu Konferencijske lige nogometašima Osijeka protivnik će biti mađarski ZTE. Prvi susret igra se na novom osječkom stadionu Pampas 27. srpnja, a tjedan dana kasnije slijedi uzvrat u Zalaegerszegu. Evo kako je protivnika prokomentirao trener Osijeka Stjepan Tomas.

'Treba ih svakako respektirati jer momčad koja dođe do finala nacionalnog kupa i uspije ga na kraju i osvojiti sigurno ima kvalitetu. Mađarska liga je sve bolja iz godine u godinu i svakako ćemo ih dobro analizirat, pripremajući se za te dvije utakmice. Sigurno je da će dalje proći kvalitetniji protivnik u ta naša dva međusobna ogleda i zato se moramo što bolje pripremiti. Možda je prednost za nas što ćemo u prvom dvoboju biti domaćini pred svojim brojnim navijačima na novom stadionu. Nadam se da ćemo stvoriti određenu prednost uoči uzvrata', komentirao je Stjepan Tomas.

Tamo su igrali Gržan, Špoljarić, Grezda…

Trener Osijeka će sa svojim suradnicima svakako poduzeti sve ne bi li stekli što bolju i realniju sliku o mogućnostima, odnosno dobrim i onim slabijim stranama Mađara.

'Da, sigurno ćemo se o svemu detaljno informirati. Znamo već i raspored njihovih prijateljskih utakmica na pripremama i potrudit ćemo se snimiti ih što kvalitetnije. Gržan i Špoljarić su bili tamo na posudbi, poznaju dobar dio igrača koji su ostali u Zalaegerszegu, tako da ćemo sigurno o svemu konkretno razgovarati. Vidim da ZTE ima dosta mladih igrača, doživjeli su i neke promjene igračkog kadra u odnosu na proljeće, ali svakako treba biti oprezan. Poznajem mađarski nogomet i pratio sam dosta njihovih momčadi. Igraju u pravilu agresivno i čvrsto i sigurno neće biti lako s njima. Vjerujem da ćemo kroz dobru analizu i pripremu pokazati u te dvije utakmice da smo bolji protivnik.'

Kroz Kup se probili do Europe

Inače, ZTE je u prošlom prvenstvu Mađarske zauzeo skromnu, devetu poziciju na ljestvici, no u Kupu je dogurao do samoga kraja, doduše i uz malo sportske sreće. Igrali su finale protiv drugoligaša Budafokija i slavili u produžetku s 2:0 i to golovima u 117. i 120 minuti. U kadru im je i dalje iskusni Zoran Lesjak, bivši prvotimac Osijeka uz kojega je u prošloj natjecateljskoj godini bio i Eros Grezda, također nekadašnji stanovnik grada na Dravi koji je sada kod Zorana Zekića u albanskom Partizaniju. Donedavno ih je s klupe vodio aktualni kormilar Slaven Belupa, Nizozemac Ricardo Moniz i ta je suradnja završena u travnju ove godine. Nakon toga ih je preuzeo domaći trener Gabor Boer. Najbolji igrač im je 193 centimetra visoki američki napadač Eduvie Ikoba koji je u Mađarsku stigao iz slovačkog Trenčina. U prošloj sezoni je postigao 13 golova u 33 ukupno odigrane utakmice.