SUĐENJE U BOCHUMU

Tko je namještao utakmice u Hrvatskoj

  • Autor: Deutsche Welle
  • Zadnja izmjena 02.03.2011 15:25
  • Objavljeno 01.03.2011 u 13:12
Ante Šapina

Ante Šapina

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: DPA / PIXSELL

Uskoro počinje (21. ožujka) suđenje osobama koje se smatra čelnicima međunarodne kladioničarske mafije. To su njemački Hrvati Ante Š. i Marijo C. Optužnica njemačkih organa tereti ih i za nekoliko namještaljki u Hrvatskoj i BiH

Po saznanjima Deutsche Wellea, namještene utakmice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini će biti sastavni (i jedan od najvažnijih) dijelova optužnice, kojom će krajem ožujka njemačko pravosuđe otvoriti suđenje u Bochumu. Prvi u regiji objavljujemo pikantne navode optužnice, u kojoj se konkretno opisuju pojedinosti ove organizirane manipulacije, te imena osoba koje su bile uključene u ilegalne radnje.

Sudeći po tekstu optužnice, predmet suđenja će biti (za sad još navodna) namještena utakmica Hrvatske nogometne lige (HNL) između NK Zadra i splitskog Hajduka. Hajduk je 26.4.2009. pobijedio s 2:0.

Osim tog susreta, dosta mjesta u optužnici dobile su i dvije utakmice bosansko-hercegovačkih momčadi u Europskoj ligi (Europa League). Radi se o Širokom Brijegu i sarajevskoj Slaviji.

Ante Š. je susret Zadra i Hajduka, tvrdi optužnica iz Bochuma, manipulirao uz pomoć još dvojice optuženika. Jedan od njih je njemački Hrvat Marijo C., protiv kojeg će u Bochumu uskoro također početi sudski proces. Marijo C. je u nekoliko navrata u Bochumu već svjedočio u prvom suđenju članovima tzv. kladioničarske mafije (na optuženičkoj klupi su se tada našla četvorica muškaraca).

Istražitelji Njemačkog državnog odvjetništva u okviru dosadašnjeg postupka polaze od toga da su mafijaši uoči susreta Zadar-Hajduk 'podmazali' čak petoricu zadarskih igrača. Za suradnju oni su 'nagrađeni' s ukupno 30.000 eura.

Konkretna sumnja njemačkih organa u ovom slučaju temelji se ponajprije na informacijama do kojih se došlo prisluškivanjem telefonskih razgovora Marija C., odnosno na temelju analize kladioničarskih listića. Oko dva tjedna uoči utakmice, Marijo C. je, kako stoji u optužnici, prvi put s jednim nogometašem Zadra razgovarao o namjeri da 'namjesti' rezultat.

No, ono što bi moglo izazvati novi potres u hrvatskom nogometu je tvrdnja njemačkih istražnih organa da u manipulaciju očito nisu bili uključeni samo nogometaši. Za manipulaciju je znao i jedan nogometni menadžer. Njegov identitet je poznat njemačkim organima. On je svojedobno kao profesionalni nogometaš nastupao i za nekoliko klubova u Njemačkoj. Bio je aktivno uključen u organiziranje manipulacije, tvrde njemački istražitelji. Taj menadžer je tri dana uoči susreta Zadra i Hajduka 'potvrdio' dogovoreni rezultat Mariju C.

Dan uoči utakmice (25.4.2009) istražitelji su registrirali 'brojne telefonske razgovore' Marija C. s različitim osobama u Hrvatskoj. Među sugovornicima su navodno bila i dva zadarska nogometaša i jedan visokopozicionirani predstavnik dalmatinske momčadi.

U optužnici protiv Marija C., kako doznaje Deutsche Welle, piše da su svi njegovi sugovornici znali što se priprema. A što je točno dogovoreno? Dogovoren je bio poraz Zadra 0:1 (stvarni rezultat je bio 0:2), kako bi članovi kladioničarske mafije uplatom na opciju 'manje od tri postignuta gola' zaradili novac u nekoliko kladionica. Marijo C. je ispunio tri listića i na svaki od njih uplatio po 5.000 eura.

Marijo C. je, tvrde njemački pravosudni organi, o namještaljci obavijestio i Antu Š. te još neke druge pripadnike kladioničarske mafije. Na temelju tih informacija, i oni su uplatili novac na namješteni susret. Jedan od navedenih je istražiteljima Državnog odvjetništva u Bochumu priznao da je samo na utakmici Zadra i Hajduka zaradio 40.000 eura. Tijekom boravka u pritvoru, i Ante Š. i Marijo C. s njemačkim su istražiteljima razgovarali o toj utakmici.

Kako stoji u optužnici, Ante Š. nije se mogao sjetiti eventualnih dogovora oko manipulacije dalmatinskog derbija. Marijo C. demantirao je namještaljku.

Istražitelji pak imaju drugačije mišljenje: na temelju protokola prisluškivanih razgovora bez ikakve sumnje se, tvrde oni, može zaključiti da se radilo o manipulaciji.

U tekstu optužnice protiv njemačkih Hrvata značajan prostor zauzima i utakmica Europske lige između bosanskohercegovačkog prvoligaša NK Širokog Brijega i armenskog Banants Erevana (0:1), odigrana 9.7.2009.

Ante Š. i Marijo C. su glavni osumnjičenici za moguću namještaljku. Kako doznaje Deutsche Welle, Ante Š. je priznao njemačkim istražiteljima da je s Marijom C. zajedno 'utjecao' na igrače obiju ekipa, te na suce. Cilj: momčad iz Armenije je trebala izgubiti. Za 'podmazivanje' igrača i sudaca platili su ukupno 50.000 eura.

Ono što je posebno pikantno u ovom slučaju je, kako doznajemo od izvora u njemačkim istražnim krugovima, kontakt Ante Š. s jednim od najpoznatijih (bivših) hrvatskih nogometaša. Ante Š. ga je obavijestio o organizaciji manipulacije, kako bi i on profitirao od moguće dobiti u kladionici.

Radi se o jednom od članova 'zlatne' generacije hrvatskog nogometa, čovjeku koji je nastupao za nekoliko velikih inozemnih klubova.

No, od ilegalne zarade nije bilo ništa. Utakmica Širokog s Armencima završila je onako kako nije bilo dogovoreno: pobijedio je Erevan.

Važnu ulogu u suđenju Anti Š. i Mariju C. će imati još jedna utakmica Europske lige u kojoj je nastupio jedan klub iz BiH. Radi se o susretu između Aalborga BK i FK Slavije iz Sarajeva. Susret bez postignutih golova je odigran 16.7.2009.

Marijo C. se, po saznanjima Deutsche Wellea, na dan održavanja susreta nalazio u Danskoj – kako bi s ukupno 60.000 eura 'kupio' suradnju igrača i jednog klupskog čelnika Slavije u organizaciji namještaljke.

Ante Š. je tijekom saslušanja njemačkim istražiteljima priznao da je upravo on svom kompanjonu Mariju C. u Berlinu na raspolaganje stavio potrebni novac. No, i u ovom slučaju hrvatski duet nije imao sreće u realizaciji ilegalnog posla. Novac uložen u kladionicama oni su izgubili.

Utakmica je okončana remijem, a ne priželjkivanim porazom Slavije. Ovaj je slučaj istražiteljima u Njemačkoj bio posebno zanimljiv.

Marijo C. je priznao istražnim organima da ga je Danskoj očito 'pretekao' netko od konkurenata iz kladioničarskih krugova. C. je tek u Danskoj naime saznao da su nepoznate osobe već i prije njega kontaktirale neke igrače sarajevske ekipe kako bi ih i sami – 'podmazali'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi