SANJA LA LAKERSE

Tinejdžer Musa progovorio o incidentu te odlasku iz Cedevite; u igri je milijunska odšteta

19.02.2018 u 14:16

Bionic
Reading

KK Cedevita, aktualni hrvatski košarkaši prvak, za vikend je u Zadru – osvajanjem Kupa Krešimira Ćosića pobjedom protiv Cibone - povećao broj trofeja. No, najveća vrijednost Cedevite svakako je 18-godišnji BiH reprezentativac Džanan Musa kojem stručnjaci predviđaju uspješnu NBA karijeru

Za košarkaški portal Basketball.hr 206 cm visoki Džanan Musa otvoreno govori o svojim počecima u rodnom Bihaću, trenutačnom stanju u Cedeviti koju je izabrao u konkurenciji s moćnim grčkim Olympiakosom, svom najvećem košarkaškom uzoru, zadarskim navijačima te naravno očekivanjima na predstojećem NBA draftu.

Prema mišljenju NBA analitičara Musi predviđaju kako će sigurno na NBA draftu krajem lipnja biti izabran među prvih 20, a ako do kraja sezone nastavi igrati dobro kao što igra u zadnje vrijeme nije nemoguće da se nađe i na puno višem mjestu. Hoće li i sljedeće sezone nositi dres Cedevite ne zna ni sam.

'S Cedevitom me veže ugovor po formuli 1+1+1. Imam klauzule koje mi omogućuju izlaz u slučaju odlaska u NBA. Mislim da ću se ove sezone prijaviti na draft. Što se tiče samog odlaska još uvijek nisam odlučio. Trebam se dogovoriti i sa sadašnjim, ali i s klubom koji će me izabrati. Cedevita je do sada uvijek bila korektna prema meni te će se i nju trebati što pitati', rekao je Musa kojem je najveći igrači uzor bivši igrač LA Lakersa Kobe Bryant, jedan od najboljih NBA igrača svih vremena.

'Kobe Bryant mi je bio i ostao uzor. Iako se nedavno povukao, mislim da nitko neće biti bolji od njega. Njegov mentalitet me privukao da ga non-stop pratim. Znao sam se ustajao i u četiri sata ujutro ne bih li pratio njegove utakmice.'

Nije tajna da su Los Angeles Lakersi upravo zbog Bryanta njegov omiljeni klub. Na pitanje kada bi mogao birati NBA klub Džanan kao iz topa odgovara:

'Lakerse! No, oni imaju odabir druge runde pa je mala vjerojatnost da ću tamo završiti. Nikad se ne zna gdje će me put odvesti.'

U cijeloj priči treba podsjetiti kako je novi Musin ugovor vezan uz poziciju na kojoj će biti izabran na predstojećem NBA draftu, što znači – što viši izbor na draftu, to će na račun Cedevite sjesti više novca od odštete. A riječ je o milijunskoj odšteti, navodno puno većoj od 1,3 milijuna eura, koliko su dobili kada je iz Cedevite u NBA ligu odlučio otići centar Jusuf Nurkić.

Nije tajna kako je uz Slovenca Luku Dončića upravo Džanan Musa najveći europski talent koji izlazi na NBA draft i zbog kojeg NBA skauti redoviti posjećuju Cedevitine utakmice. Za tako mladog i svestranog igrača, kojeg neki uspoređuju s talentom kakav je posjedovao legendarni Toni Kukoč, interes je sve veći. Nekoliko NBA skauta potvrdilo nam je kako imaju naputak da posebno prate Musin razvoj, a uz košarkaške kvalitete pod posebnim je povećalom i njegovo ponašanje na terenu te odnos prema suigračima. Mali incident koji je imao sa zadarskom publikom, koja ga je vrijeđala, neki još nisu zaboravili.

Podsjetimo, Musa je prošle godine u Zadru nakon jednog postignutog koša 'izvadio pištolje te je usput pucao' po tribinama.

'Imao sam samo 16 godina kada sam prvi put igrao u Zadru. Sjedio sam na klupi i radovao se za svaki zabijeni koš svoje momčadi, kao što uvijek radim, a onda su počela vrijeđanja. Kada je došla prva iduća utakmica reagirao sam instinktivno. Košarkaški. Nije bilo usmjereno protiv ikoga, napravio bih taj potez bilo gdje. U svakom drugom gradu i u svakoj drugoj državi. Ja volim košarku, volim se natjecati i volim se radovati košarci', priznao je Musa koji je u međuvremenu potpuno sazrio i zadarskim navijačima poručuje: 'Nastavite me vrijeđati jer tako bolje igram!'

Sudeći po igrama koje pokazuje NBA klub koji ga izabere na NBA draftu po već viđenom scenariju izrazit će želju da im se što prije pridruži.

Zahvaljujući savršenim uvjetima kakve ima u Cedeviti nema sumnje kako će do kraj sezone u lipnju, kada je na rasporedu i NBA draft, Musa još napredovati. Od dolaska u Zagreb taj profesionalizam ga je oborio s nogu:

'Prvi sam se puta susreo s uvjetima u kojima svatko ima svoju dvoranu na korištenje te može trenirati kada želi, bilo da će šutirati ili raditi individualno s trenerom. Susretao sam se i sa stvarima koje su mi bile čudne, no prihvatio sam ih kao izazov koji trebam prebroditi kako bih nastavio na pravom putu', rekao je Musa koji će u svibnju proslaviti 19. rođendan.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

  • +16
Finale Kupa Krešimir Ćosić, Cedevita - Cibona, 2018. Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX