ne odustaje

Svjetska prvakinja koja je bila na prekretnici i uspjela je pobijediti depresiju sada dostavlja pizze da bi si mogla platiti put na Olimpijske igre

23.03.2021 u 11:23

Bionic
Reading

Elise Christie (30) jedna je od najuspješnijih engleskih sportašica uopće. Trostruka je svjetska i deseterostruka europska prvakinja u brzom klizanju, ali do sada nije uspjela osvojiti medalju na Olimpijskim igrama. Nesretna se Elise posljednjih godina borila s depresijom, pokušala je i samoubojstvo, a sad čini sve kako bi još jednom otišla na Olimpijske igre

Osvojila je Elise Christie (30) ukupno 12 medalja na Svjetskim prvenstvima u brzom klizanju, od toga tri zlatne 2017. godine, a tada je proglašena i sportašicom godine. A na Europskim prvenstvima je uzela 18 medalja o čega čak 10 zlatnih! Na njezinu žalost, na Olimpijskim igrama nije imala sreće, tri je puta predstavljala Veliku Britaniju (2010. godine u Vancouveru, 2014. u Sočiju te 2018 u Pjongčangu) i nije osvojila niti jednu medalju.

Dapače, nakon Igara u Sočiju život joj se okrenuo naglavačke i doslovno pretvorio u pakao, borila se s depresijom, a sve je eskaliralo četiri godine kasnije nakon Igara u Pyeong Changu.

U jednom je trenutku pokušala samoubojstvo, prerezala si je vene...

'U tom sam trenutku shvatila da želim živjeti', priznala je za engleske medije Elise i dodala:

'Imala sam sreće, prijatelji su me brzo prevezli u bolnicu i liječnici su me spasili. Moja zahvalnost svima njima je neizmjerna...'

Nakon svega se Elise vratila jača i odlučnija, radi sve kako bi nastupila na Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu. No, problemi kao da se lijepe za nju...

Naime, financijska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa pogodila je i Olimpijski odbor Velike Britanije koji je morao drastično srezati potpore sportašima, a najgore su prošli oni iz zimskih sportova. Pa tako brzo klizanje i nesretna Elise Christie.

Ne ustručavajte se tražiti pomoć

 

  • Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb

Nazovite na telefon 01-2376-470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata. U Centar za krizna stanja pri KBC Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

  • Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu.
Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116-111.
A broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

  • Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA udruga je koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana. Nazovite na broj: 01/48 28 888 - radnim danom od 10 do 22 sata ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr

Engleski mediji tvrde kako je proračun smanjen za više od osam milijuna funti te su mnogi sportaši morali potražiti dodatni posao kako bi uopće preživjeli. Među njima je i Elise koja trenutno kućni proračun popunjava radeći kao dostavljačica pizza u Nottinghamu, gdje danas živi.

'Sve što radim, činim kako bih osvojila medalju u Pekingu i kako bih ispravila sve ono loše s prošlih Igara', kaže Elise koja ima samo jedan cilj - nastup na Igrama u Pekingu! I ne namjerava odustati. Pa značilo to da će i dalje dostavljati pizze.

'Posao je to kao i svaki drugi, a ovo nisu laka vremena i ponekad jednostavno nemaš izbora. U svojoj glavi imam samo jedan cilj, Igre u Pekingu, spremna sam na sve i sigurna sam da ću uspjeti', zaključila je Elise Christie.