žele ga u stožeru

Neočekivan preokret; legendarni Ivano Balić vraća se u hrvatsku reprezentaciju, a zna se i što je presudilo

22.03.2021 u 09:22

Bionic
Reading

Neuspjeh u kvalifikacijama za plasman na Olimpijske igre u Tokiju upalio je dodatni alarm u Hrvatskom rukometnom savezu. Problema je sve više, nakon rezultatskog kraha na Svjetskom prvenstvu u Egiptu s izborničkog mjesta povukao se Lino Červar, a njegov nasljednik Hrvoje Horvat s 'kaubojima' nije uspio izboriti Olimpijske igre. Sad će mu se u stožeru priključiti legenda

Hrvatski rukomet u sljedećim će tjednima doživjeti nove velike promjene! Nadamo se da će te promjene u redovima 'kauboja' biti samo na bolje jer reprezentacija je nakon rezultatskog debakla na Svjetskom prvenstvu u Egiptu i neuspjeha u kvalifikacijama za plasman na Olimpijske igre u Tokiju doslovno dotakla dno.

Nakon SP-a je Linu Červara na izborničkoj poziciji zamijenio Hrvoje Horvat, no svoj je mandat započeo neuspjehom. Zato su mu čelnici Hrvatskog rukometnog saveza odlučili pojačati aktualni stožer i to s najjačim mogućim rukometnim imenom. Kako doznaju 24sata, među 'kauboje' se vraća legendarni Ivano Balić (41)!

Tako bi se jedan od najboljih svjetskih rukometaša svih vremena već u travnju trebao priključiti stožeru reprezentacije kako bi pomogao izborniku Hrvoju Horvatu. Točna se funkcija Ivana Balića još ne zna, ali 24sata donose kako bi Balić trebao biti Horvatov prvi pomoćnik, a Igor Vori, koji je do sada obavljao dvostruku ulogu, trebao bi ubuduće ostati samo sportski direktor reprezentacije.

  • +11
Hrvatska - Tunis, rukomet, kvalifikacije za Olimpijske igre, 14.3.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Sylvain THOMAS / AFP / Profimedia

Iz izvora bliskih samom Ivanu Baliću doznali smo kako je legendarni hrvatski rukometaš, koji danas s velikim uspjehom radi u Akademiji Balić&Metličić te je ujedno i izbornik hrvatske juniorske rukometne reprezentacije, već obavio razgovore s čelnim ljudima Hrvatskog rukometnog saveza. Navodno je pristao pomoći 'kaubojima', a sve bi trebalo postati službeno već nakon Uskrsa kad ga HRS imenuje i potvrdi kao Horvatovog pomoćnika na sjednici Upravnog odbora.

Podsjetimo, nakon ostavke Line Červara čelnici HRS-a su za novog izbornika izabrali Hrvoja Horvata, a među najozbiljnijim kandidatima koje je za ovu funkciju predložio sam Červar bio je i Ivano Balić. No, problem je bio u tome što nema trenersku licenciju 'master coach', potrebnu za trenere/izbornike kako bi mogli voditi momčadi u najvišem rangu natjecanja (reprezentacije na velikim natjecanjima, klubove u europskim natjecanjima!). Balić bi potrebnu licenciju trebao dobiti tijekom ove godine, a do tada će raditi kao pomoćnik Horvatu.

  • +11
Hrvatska - Portugal, rukomet, kvalifikacije za Olimpijske igre, 13.3.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Sylvain THOMAS / AFP / Profimedia

Tako će se Ivano Balić odmah priključiti reprezentaciji jer će 'kauboji', koji su osigurali plasman na EP 2022. godine, formu brusiti na EHF EURO Cupu, koji započinje 26. travnja.

Ovo je natjecanje na kome će uz Hrvatsku igrati reprezentacije koje su se plasirale na EP 2022., to je Španjolska kao finalisti prošlog EP-a te Slovačka i Mađarska, koje kao domaćini ne moraju igrati kvalifikacije. EHF je stoga za te četiri reprezentacije organizirao posebno natjecanje, a Hrvatska bi prve utakmice trebala igrati u Varaždinu.