tinejdžer radi čuda

Svi pričaju o novom vladaru skoka s motkom: Bubka se pita je li on uopće ljudsko biće

13.08.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Švedski skakač s motkom Armand Duplantis s preskočenih 6,05 metara osvojio je zlato na Europskom prvenstvu u Berlinu i postavio novi juniorski rekord svijeta. Sa samo 18 godina suvereno je zavladao svojim sportom i velikim koracima grabi prema najboljim postignućima Bubke i Lavillenieja...

Atletika je bez sumnje dobila nevjerojatnu zvijezdu čije ćemo ime jednog dana vrlo vjerojatno izgovarati s poštovanjem poput onog Usaina Bolta.

  • +3
Armand Duplantis Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Riječ je o 18-godišnjem Armandu Duplantisu koji ogromnim koracima grabi prema najvišim dometima u skoku s motkom, što je okrunio osvojenim zlatom na Europskom prvenstvu u Berlinu, u iznimno jakoj konkurenciji u kojoj je morao skočiti novi juniorski rekord 6,05 metara da bi slomio Morgunova i Lavillenieja.

Duplantis je time postao tek peti skakač u povijesti koji je preskočio ovu visinu, a juniorski rekord poboljšao je za nevjerojatnih 30 centimetara i tako pokazao da se sprema svoj sport okrenuti naglavačke.

'Morao sam promijeniti motke na višim visinama i koristiti one koje nisam nikad prije,' priznao je europski šampion prije samog natjecanja, što samo pojačava dojam nestvarnosti njegovih postignuća. Prije Berlina mu je osobni rekord bio 5,88 m.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Inače, Armand je iz miješanog američko-švedskog braka. Njegov otac Greg i sam se bavio skokom s motkom i osobni rekord mu je respektabilnih 5,80 metara. Majka Helena bila je sedmobojka i odbojkašica.

Kao motkaš prvi se put proslavio u SAD-u nastupajući za srednju školu Lafayette, ali svjetske rekorde u dobnim kategorijama ruši još od šeste godine i svima je odavno jasno da se radi o atletskoj zvijezdi koja bi mogla dugo blistati.

'Armand Duplantis, jesi li ti uopće ljudsko biće?', zapitao se impresionirani Bubka nakon čudesnog ostvarenja ove nedjelje i poželio mu let na dosad neovladane visine.

Zanimljivo, nastup na Europskom prvenstvu u Berlinu bio je njegov prvi na velikoj sceni i odmah je potukao velikane, uključujući i svjetskog rekordera Renauda Lavilleniea koji je uspio skočiti 6,16 metara 2014. godine i tako za jedan centimetar nadmašiti onaj činilo se nenadmašan rekord Sergija Bubke iz Donjecka 1993. godine.

No, Duplantis bi uskoro mogao skakati još puno više, a ako se nastavi razvijati kako se razvijao dosad, niti magična granica od 6,20 metara neće biti nedostižna...