AMERIČKI NOGOMET

Super Bowl: U finalu igraju Denver Broncos i Carolina Panthers!

25.01.2016 u 14:02

Bionic
Reading

U finale doigravanja profesionalne lige američkog nogometa NFL plasirale su se momčadi Denver Broncosa i Carolina Panthersa.

Denver je u finalu AFC konferencije pobijedio New England Patriotse 20-18, dok je Carolina u finalu NFC konferencije deklasirala Arizona Cardinalse 49-15.

Jubilarni 50. Super Bowl, najveći sportski događaj u Sjedinjenim Američkim Državama, igrat će se za dva tjedna u kalifornijskom gradu Santa Clara, na stadionu San Francisco 49ersa.

Dvoboj Denvera i New Englanda obilježio je sudar dvojice najboljih quarterbackova u 21. stoljeću, Peytona Manninga (Denver) i Toma Bradyja (New England). Na koncu je bio uspješniji Manning koji će sa 39 godina postati najstariji quarterback u povijesti Super Bowla. Bio je to njihov 17. međusobni okršaj, možda i posljednji, a Manning je ostvario šestu pobjedu.

'Ovo je zaista bila slatka pobjeda. Cijela naša sezona mogla bi ući u ovu utakmicu. Nije bilo lako, mnogo ljudi je preuzelo odgovornost i ovo je bila pobjeda kolektiva', kazao je Manning koji je izborio svoj četvrti Super Bowl, a u prethodna tri slavio je samo jednom, 2007. godine kada je uzeo naslov prvaka s Indianapolis Coltsima. Zanimljivo, Manning je tada u finalu konferencije bio bolji upravo od Bradya.

Manning je u prvom poluvremenu imao dva dodavanja za touchdown, a za konačnu pobjedu velike zasluge ima i sjajna obrana Broncosa koja je izdržala napade Patriotsa. Obrana Broncosa je tijekom susreta četiri puta rušila Bradyja, a dva puta su presjekli loptu. Ključni trenutak dogodio se 17 sekundi prije kraja susreta kada je obrana zaustavila pretvaranje New Englanda za dva poena i mogući produžetak.

U drugoj utakmici nije bilo previše drame. Carolina je protiv Arizone povela 17-0, a u trećoj četvrtini povisila prednost na 34-7. Panthersi su dobili i zadnji period igre 15-8 za konačnih 49-15.

'Odigrali smo sjajnu utakmicu, no još nije gotovo. Ispred nas je posljednji i najteži korak. Nećemo biti zadovoljni dok ne osvojimo naslov," kazao je junak utakmice Cam Newton. Quarterback Panthersa je imao dva dodavanja za "touchdown', a još dva je izborio sam.

Za Denver Broncose bit će to osmi nastup u Super Bowlu, a momčad iz Colorada uspjela je do kraja otići dva puta 1998. i 1999. godine. Carolina Panthersi u klupskoj povijesti imaju samo jedan nastup u velikom finalu, i to 2004. godine kada su ih porazili New England Patriotsi.

Poznati su i zabavaljači koji će nastupiti na Levi’s stadionu. U poluvremenu utakmice gledatelje će zabavljati Coldplay i Beyonce. Za Beyonce će to biti drugo pojavljivanje na Super Bowlu. Prvi put je nastupila 2013. u New Orleansu i na sceni nakratko okupila svoju bivšu grupu Destiny’s Child. U okviru showa nastupit će i Bruno Mars, a imena još dvoje izvođača su nepoznanica.