PREKID ZBOG STRUJE

Super Bowl: Baltimoreu druga titula u ludom finalu!

04.02.2013 u 09:10

Bionic
Reading

Baltimore Ravensi pobjednici su 47. izdanja Super Bowla. U velikom finalu NFL lige u New Orleansu slavili su protiv favoriziranih 49ersa iz San Francisca 34:31

Činilo se da je sve gotovo početkom drugog poluvremena, kada je Jacoby Jones postigao polaganje ('touchdown') nakon 108 jardi sprinta za vodstvo Baltimorea 28:6! No nekoliko trenutaka kasnije svjetla su se na stadionu u New Orleansu ugasila i susret je prekinut na 34 minute, koje su za dogovor bolje iskoristili igrači 49ersa.

Najprije su preko Michaela Crabtreea smanjili na 28:13, a potom preko Franka Gorea i na 28:20. San Francisco je smanjio i na pet razlike 'field goalom', ali se Baltimore nakon dugo vremena probudio i uzvratio istom mjestom za 31:23.

Colin Kaepernick postigao je još jedan 'touchdown' za 31:29 za 49erse, a umjesto da postigne dodatni poen, San Francisco je pokušao iz igre upisati dva poena za izjednačenje. Obrana Baltimorea spriječila je taj naum, a Tucker je četiri minute prije kraja postigao 'field goal' za 34:29.

Sve je bilo idealno za veliku završnicu 47. Super Bowla. No dodavač ('quarterback') San Francisca nije uspio dovesti momčad do 'crvene zone' Ravensa, a Sam Koch odigrao je 'safety' za konačna dva poena u susretu (u korist 49ersa), ali i veliko slavlje Baltimorea!

Dodavač Ravensa Joe Flacco proglašen je najkorisnijim igračem finala (MVP), a imao je čak tri dodavanja za 'touchdown' u prvom poluvremenu! No njegova se igra u nastavku zagubila, ali je zato obrana, predvođena legendarnim Rayom Lewisom, kojem je to bila oproštajna utakmica nakon 17 godina karijere, savršeno odradila svoj posao u završnici.

Flacco je u doigravanju izjednačio rekord svih vremena po ukupnom broju dodavanja (11) te postao prvi dodavač koji je u svojih prvih pet sezona ostvario barem jednu pobjedu u 'playoffu'.

Recimo i da je ovo bila prva utakmica nakon Super Bowla 1979. godine u Detroitu u kojoj su obje momčadi postizale preko 30 poena u susretu, ali i da je ovo bio najdulji finale - trajao je četiri sata i 14 minuta!

Baltimore Ravensi su se pak dokopali svog drugog naslova u 17-godišnjoj povijesti kluba, istovremeno nanijevši San Franciscu prvi poraz u finalima, s obzirom na to da su 49ersi slavili u svih pet prethodnih.

Super Bowl, 47. izdanje:

Baltimore Ravens - San Francisco 49ers 34:31