nešto treba mijenjati

Sudački ekspert otkrio je li u Kupu opravdano dosuđen penal za Hajduk: Pravila su takva, ali...

17.04.2023 u 08:14

Bionic
Reading

Bivši nogometni sudac, delegat Uefe i sudački ekspert Darko Cvitković u emisiji 'Studio HNL' emitiranoj na MAXSportu analizirao je suđenje u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa između Slaven Belupa i Hajduka

I dalje se u domaćoj nogometnoj javnosti ne smiruju rasprave oko penala koji je u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa dosuđen za Hajduk u utakmici protiv Slaven Belupa.

Podsjetimo, glavni sudac tog susreta bio je Patrik Kolarić te je dosudio penal za Hajduk nakon što je Pukštas pogodio u ruku Nikolu Jambora, koji je za igranje rukom dobio žuti karton. Jambor je bio u padu, ruka je bila 'tu negdje' oko travnjaka... Iz tog je penala Livaja zabio gol za prolaz Hajduka u finale Kupa.

Spornu je situaciju u emisiji Studio HNL, emitiranoj na kanalu MAXSport u nedjelju navečer, analizirao bivši nogometni sudac, delegat Uefe i sudački ekspert Darko Cvitković.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

'Prvo bih htio reći ovo - kad sam bio mlad i kad su nas sudački eksperti učili, gospodin Ico Horvat rekao je da nije pravedno sve što je po pravilima nogometne igre. Tako bismo mogli reći i ovdje. Igrač je ušao u rizik uklizavanjem, lopta ga je pogodila u ruku, koja je spriječila da lopta izravno uđe u gol i to je po pravilima penal. Ispravno dosuđen kazneni udarac', započeo je Cvitković te dodao:

'Nije pravedno sve što je po pravilima nogometne igre. To su te neke situacije. Ovo što je dosuđen kazneni udarac... Da je bila sekunda ili dvije, ruka bi bila na podu i više ne bi bio kazneni udarac. Nažalost, to je tako. Treba nešto mijenjati...'

Studio HNL 29. kolo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel MAXSport

>> analizu Darka Cvitkovića pogledajte od 87:10 minuta

Realnost je takva da je u cijeloj situaciji, kao i u tumačenju pravila - za koja se čini da ni sami suci ne znaju kako ih i u kojim situacijama primijeniti - postoji previše nejasnoća. Zbunjeni su svi - suci, igrači, navijači...

'Htio bih reći da, dok smo mi sudili, bile su dvije najbitnije stvari. Ruka i lopta. Je li ruka išla na loptu ili lopta išla na ruku. Točka. I sad ti prirodni i neprirodni položaji... Svi koji su išli na faks, ili ovaj trenerski, uče bekovski ples. Koji nam je bekovski ples? Ruke su nam dolje i uz bok. I to je prirodni položaj', objašnjavao je Cvitković te zaključio:

'A vi sad vidite, obrambeni igrač stavi ruke na leđa i ide u blok jednom Modriću. Je li to normalno? Mislim da nije. I to bi trebalo promijeniti. Ako sam ja u bekovskom plesu i pogodi me, to ne bi trebao biti kazneni udarac. Ispravno je rekao gospodin Zekić da više ne zna što je ili nije penal...'

>> Hrvatski nogomet samo na kanalima MAXSport!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na kanalima MAXSport 1 i MAXSport 2 na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport