BESPUĆA NOGOMETNE ZBILJNOSTI

Štrajk NK Varteksa!

03.03.2010 u 11:59

Bionic
Reading

Zaposlenici Nogometnog kluba Varteks danas su stupili u štrajk koji bi već ove subote mogao dovesti u pitanje i prvenstvenu utakmicu s Istrom, ukoliko prije toga ne nađu zajednički jezik s klupskom upravom. 'Ovaj štrajk nije ni protiv koga, pa ni protiv čelništva kluba, nego za ispunjavanje minimalnih socijalnih prava u vidu isplate plaća ne samo članova sindikata, nego i svih zaposlenika, pa i drugih', ističe Ivan Črepinko, sindikalni povjerenik NK Varteksa, napominjući da zbog toga i drugi u klubu, poput trenera i igrača, daju podršku sindikalnoj akciji

Zaposlenicima kluba, kako dodaje županijska povjerenica SSSH Nevenka Poljak, nisu isplaćene plaće za zadnjih sedam mjeseci, a već bi trebala doći i plaća za osmi, odnosno veljaču ove godine.

‘Iako smo imali dva sastanka s direktorom kluba Goranom Jukićem tijekom postupka mirenja, nismo uspjeli dobiti jamstva da će se zaposlenicima isplatiti zaostala potraživanja sukladno dinamici koju smo predložili. Naime, naš je prijedlog bio da se dio plaće za srpanj te kolovoz prošle godine isplate tijekom ovog tjedan, a ostalo do lipnja', pojašnjava Poljak.

Tijekom postupka mirenja, kako dodaje županijska povjerenica SSSH, Jukić je tvrdio da nije u mogućnosti dati jamstva bez dogovora s članovima Izvršnog odbora.

‘Predsjednik kluba Zlatko Horvat, koji se protivi štrajku i smatra nema potrebe sazivati Izvršni odbor, poručuje nam da se može isplatiti samo jedna plaća, a da za ostale u ovom trenutku ne može jamčiti. Usto, tvrdi da je u klubu treba smanjiti broj zaposlenika za 30 posto, kao i plaće', upozorava Poljak.

Naglašavajući da predsjednik kluba nije ispunio obećanja koje je dao na nedavnom prosvjedu održanom na središnjem varaždinskom trgu, sindikalni povjerenik NK Varteksa smatra da je prvi korak u pronalaženju izlaza iz nastale situacije hitan sastanak vodstva kluba te zaposlenik i igrača.

‘Mislim da bi trebalo razjasniti što se događa i što će se događati s klubom ne samo idućih nekoliko dana, nego dugoročno, posebno s obzirom na pokrenuti postupak privatizacije. Naravno, morala bi se dogovoriti i dinamika isplate plaća. Očekujemo da će prevladati razum, jer u protivnom će se štrajk nastaviti, a to može dovesti u pitanje nastup Varteksa u prvenstvu već ove subote', upozorava Črepinko.