IZBORNIKOVA ŽELJA

Stojkov sin Antonio Vranković oduševio Ameriku: Želja mi je NBA!

28.04.2015 u 15:57

Bionic
Reading

Mlada hrvatska košarkaška nada Antonio Vranković, 18-godišnji centar visok 211 cm i težak 122 kg, predstavio se novinarima na prestižnom Sveučilištu Duke koje će pohađati sljedećih godina. Naravno, priliku da fotografira sina u društvu jednog od najvećih NCAA trenera svih vremena Mikea Krzyzewskog nije propustio ni ponosni otac Stojko Vranković

Prije tri godine hrvatska košarkaška legenda Stojko Vranković donio je vrlo hrabru odluku. Odlučio se s obitelji preseliti u SAD, točnije u grad Fort Lauderdale, kako bi sinu Antoniju ispunio želju da se školuje i igra košarku u SAD-u. U dresu srednje škole Pine Crest nadareni centar iz sezone u sezonu oduševljavao je košarkaške stručnjake da bi u svojoj posljednjoj sezoni ubilježio prosjek od 27,5 koševa i 16,2 skoka. Kako bi sezona bila savršena, upisao se i u knjige rekorda pa je tako protiv Taravella u pobjedi 87:65 ubacio 55 koševa, a uz to je imao 17 skokova.

Sve to bilo je dovoljno peterostrukom prvaku NCAA lige i treneru američke reprezentacije Mikeu Krzyzewskom te je u svojoj momčadi, koja će sljedeće sezone braniti titulu, želio upravo 211 cm visokog Vrankovića.

Nekoliko tjedana kasnije Antonio Vranković predstavio se i novinarima te se prisjetio svog prvog posjeta Sveučilištu Duke:


'I prije dolaska ovdje znao sam puno o programu Dukea. To je velika i poznata škola, a kada sam se upoznao s uvjetima koje imamo ovdje, zavrtjelo mi se u glavi. To mi je dalo drukčiju sliku i puno mi je pomoglo', kazao je 18-godišnji Vranković, od kojeg se očekuje da u dresu Blue Devilsa dominira u skoku i blokadama. Kao nekada njegov otac Stojko, koji je u Europi i NBA ligi slovio kao jedan od boljih blokera…

Zanimljivo je bilo čuti i razmišljanje mladog Vrankovića zašto je toliko dugo čekao s odlukom na koje će sveučilište. Naime za njega se zanimalo 12-13 sjajnih sveučilišta te nekoliko iz IVY lige, kao što su Harvard i Yale.

'Duke je cijelo vrijeme pokazivao velik interes, a privlačio me još od malih nogu. Nakon što smo analizirali sve opcije odlučili smo se za Duke. Ponavljam, ponosan sam što sam se obvezao prijeći na Sveučilište Duke. Također želim zahvaliti svim trenerima koji su me željeli i koji su pokazali interes.'

Da je Antonio Vranković postao prava zvijezda te da su mnogi Amerikanci oduševljeni
njegovim igrama, govori i videoprilog o njemu u kojem se spominje njegov put do Sveučilišta Duke te 217 cm visoki otac Stojko. Što je sljedeće?

'Želja mi je jednoga dana igrati u NBA ligi. Ako u tome ne uspijem, mislim da ću moći igrati u Europi, a u krajnjoj liniji imat ću diplomu, što mi puno znači', poručio je ovaj 18-godišnjak koji nastavlja stopama svog oca, poznatog po nadimku Drniški Orao.