euro kalkulacije

Što znači poraz Hrvatske od Engleske i koje uopće protivnike Modrić i društvo mogu dobiti u osmini finala; pritisak je ogroman, a jedan scenarij izgleda zastrašujuće

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija poražena 1:0 na otvaranju Eura od Engleske već se polako rade kalkulacije za to što Dalićevoj momčadi treba za prolaz i na koga bi mogli ići u osmini finala

Dvije ne baš uvjerljive generalne probe uoči odlaska na Euro, protiv Azerbajdžana (1:1) i Belgije (poraz 1:0), pokazale su dosta slabosti Hrvatske. Protiv Engleske, koja nije oduševila, još jednom se dobro vidjela nemoć Hrvatske u napadu i problem s realizacijom.

No usprkos porazu nije sve izgubljeno i jasno je da Hrvatsku pobjede nad Češkom i Škotskom sigurno vode dalje. Na izborniku Zlatku Daliću i suigračima sada je zadatak da pokušaju 'podići' igrače, a u tome bi ključnu ulogu mogao imati Vedran Ćorluka, njegov pomoćnik koji je do jučer dijelio svlačionicu s njima.

Podsjetimo, u osminu finala Eura plasirat će se prve dvije reprezentacije iz svake skupine te još četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Dakle svaki bod i svaki gol je važan.

Raspored skupine D

  • 1. kolo
  • 13. lipnja, Engleska - HRVATSKA 1:0 (London)
  • 14. lipnja, 15 sati Škotska - Češka (Glasgow)
  • 2. kolo
  • 18. lipnja, 18 sati HRVATSKA - Češka (Glasgow)
  • 18. lipnja, 21 sat Engleska - Škotska (London)
  • 3. kolo
  • 22. lipnja, 21 sat HRVATSKA - Škotska (Glasgow)
  • 22. lipnja, 21 sat Češka - Engleska (London)

Također je pitanje koliko snage i svježine u svojim nogama ima 35-godišnji kapetan Luka Modrić, jer protiv Engleske se vidjelo koliko je hrvatski vezni red bio u problemima ako se postavi dobra taktika. Nema sumnje da će se slično pokušati postaviti Češka, a pogotovo uvijek nezgodna Škotska, koju Hrvatska još nijednom u povijesti nije pobijedila. U komentaru za tportal Ante Miše je sve lijepo rekao...

Na koga bi u realnom scenariju mogla Hrvatska u osmini finala?

Naime nakon poraza od Engleske nekako je logično očekivati da će zadržati prvo mjesto u skupini i u osmini finala ići na drugoplasiranog iz možda i najjače skupine Eura koju čine Francuska, Portugal, Njemačka i Mađarska.

Dakle ako Hrvatska prođe dalje kao druga u svojoj skupini, ide na drugoplasiranog iz skupine E u kojoj igraju Španjolska, Poljska, Švedska i Slovačka. Na koga bi mogla ići Hrvatska, zaista je teško prognozirati, ali ako to ispadne recimo Španjolska, jasno je da nas čeka jako težak posao.

Isto tako treba reći kako nije nemoguć scenarij u kojem Hrvatska prolazi dalje kao jedna od najbolje trećeplasiranih reprezentacija iz skupine. U tom slučaju išla bi na jednu od reprezentacija koje su završile kao prve u skupinama B, C ili E. Prema analitičarima i dosad viđenom, to bi trebale biti Belgija, Nizozemska ili Španjolska. Taj scenarij zaista izgleda zastrašujuće (ne leži nam nitko od spomenutih, op.a.), ali s druge strane to bi moglo motivirati naše igrače.

Dakle iako je Hrvatska poražena 1:0 na otvaranju Eura od Engleske, nije sve tako crno. Nova prilika za dokazivanje i iskupljenje Modriću i društvu je u petak 18. lipnja, kada ih u Glasgowu čeka Češka. Ipak je u igri još šest bodova…

  • +89
Engleska - Hrvatska, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

EURO

Skupina D

Škotska-Češka15:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Engleska11003
2.Škotska00000
3.Češka00000
4.Hrvatska10010

Sljedeće utakmice

18.6.Hrvatska-Češka
18.6.Engleska-Škotska

Skupina E

Poljska-Slovačka18:00
Španjolska-Švedska21:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Poljska00000
2.Slovačka00000
3.Španjolska00000
4.Švedska00000

Sljedeće utakmice

18.6.Švedska-Slovačka
19.6.Španjolska-Poljska
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal