šum u komunikaciji?

Hrvatski navijači, engleski novinar i češki golman došli su do istog zaključka - ovaj igrač najviše nedostaje Dalićevoj momčadi

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju je doživjela prvi poraz na startu europskih prvenstava, a ovo je bio šesti takav okršaj. Bolja od Dalićeve momčadi bila je Engleska, koja je pak pobjedom 1:0 skinula svoje prokletstvo i upsala prvu pobjedu u prvim kolima otkako nastupa na kontinentalnim završnicama

Iako su svi u hrvatskoj reprezentaciji najavljivali tešku i neizvjesnu borbu s Englezima, rasplet na terenu završio je negativno po Dalićevu momčad. Raheem Sterling iskoristio je dvije vezane greške naših obrambenih igrača i poentirao pokraj nemoćnog Dominika Livakovića.

'Dogodila nam se greška koju smo sedam dana vježbali da ju izbjegnemo. Idemo dalje. Naš cilj je proći skupinu. Opet smo napravili premalo prema naprijed, ali to ćemo popraviti u ove dvije utakmice', rekao je iskreno izbornik Zlatko Dalić pa dodao:

'Nismo imali izrađene akcije kako smo trebali imati, ali igrali smo i protiv Engleza na njihovom stadionu. Oni su jako jaki. Ovo me ohrabruje i optimist sam. Gvardiol je bio u ekipi jer je to zaslužio svojom formom, dok smo s Rebićem htjeli dobiti dubinu. Sve je bilo dobro, ali nedovoljno da se uzme bod protiv Engleske', zaključio je Dalić.

Pokušao je Dalić tijekom drugog poluvremena razdrmati svoju momčad, a zanimljivo, u prvoj promjeni iz momčadi je izvadio Marcela Brozovića, inače gotovo nezamjenjivog, koji svojom trkom uvijek prednjači. Bilo u Interu, bilo u Hrvatskoj.

Međutim da je Brozoviću u nedjelju bilo teško loviti suparničke igrače i presijecati akcije, bilo je evidentno, a o tom su se pitanju izjasnili i brojni navijači koji su vidjeli da Brozović nije na visini zadatka. I svi su se uglas složili kako ovoj Hrvatskoj nedostaje Ivan Rakitić.

Ali da ovo nije samo paušalna izjava navijača, uvijek pristranih, potvrđuju nam i riječi neutralnih promatrača.

>> Engleski novinar koji nas je svojom izjavom već jednom ostavio u čudu, sada se zbog Brune Petkovića obrušio na dio kolega; o Luki Modriću nije promijenio mišljenje...

Jedan od njih je i ugledni engleski novinar Martin Lipton, koji je u najavi utakmice hvalio Modrića ali i rekao nešto jednako važno.

'Modrić je fantastičan igrač. Nije više mlad, vjerojatno mu je ovo zadnji turnir. Iako, možda izdrži do 2022, ali Euro mu je gotovo sigurno zadnji. Briljantan je igrač, vodio je Real do brojnih pobjeda, i držao je Kraljeve do zadnjeg kola u utrci za naslov španjolskog prvaka. I bez obzira na to što već ima 35 godina, igra briljantan nogomet. Međutim, mislim da bez Rakitića, Hrvatska ipak više nema takvu snagu u sredini, iako je i dalje jako dobra momčad. Sva sreća za nas da nema Rakitića i Mandžukića.

Bivšeg hrvatskog reprezentativca, uoči utakmice Češke i Škotske, sjetio se i golman Češke Tomaš Vaclik, koji je nakon treninga, pred TV kamerama, na upit kojeg se igrača najviše boji na Euru odgovorio.

'Bio bi to Ivan Rakitić, ali on nije došao s Hrvatskom na Euro. I baš mi je žao zbog toga'.

Naravno, kada se sjetimo Rakitićevih partija iz Rusije, ali i sada iz Seville, možemo samo konstatirati da bi njegova sigurnost i mirnoća i u utakmici protiv Engleske bili itekako dobrodošli.

Znamo da se Rakitić u rujnu prošle godine, teška srca, oprostio od reprezentacije, ali možda se je u tom slučaju dalo i poduzeti, jer 'Raketa' je u nekoliko navrata sugerirao da bi ga se dalo nagovoriti na povratak. Posljednji put krajem svibnja.

Naime, prije nešto više od deset dana Rakitić, koji je u dresu reprezentacije odigrao 106 utakmica i zabio 15 golova, u razgovoru za Sportske novosti bio je vrlo iskren kada je odgovorio na pitanje je li mu žao što neće igrati na Euru. No, iz tog odgovora daju se izvući i neka nova pitanja

'Žao mi je, sigurno. To je tako. Ne radi Eura, nego općenito što više neću odjenuti najljepši dres na svijetu. To je činjenica. Čekao sam do kraja poziv izbornika na bilo koji način. Ako ne mogu biti kao Ćorluka član stožera, ponudio sam se glasnogovorniku HNS-a Tomislavu Pacaku da budem od pomoći reprezentaciji na bilo koji način, ali nije bilo poziva na kraju', sa smiješkom je odgovorio tada i dodao:

'Da, žao mi je i više od toga, i više od toga'.

  • +89
Engleska - Hrvatska, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal