očajno loši rezultati

Što se događa s Marinom Čilićem? Poražavajuća kriza vratila ga je godinama unazad...

18.04.2019 u 09:35

Bionic
Reading

Nakon što je ispao od Guida Pelle na otvaranju velikog turnira u Monte Carlu, Marin Čilić došao je do toga da u novoj kalendarskoj godini ima više poraza nego pobjeda, a takvu krizu ne pamti otkad se učvrstio u svjetskom teniskom vrhu osvajanjem US Opena 2014. godine...

Naš godinama prvi reket Davis Cup reprezentacije u velikoj je rezultatskoj krizi. Možda je na Australian Openu dogurao do osmine finala, gdje je izgubio od Bautiste Aguta, no sve nakon toga bilo je potpuno razočaranje u 2019. godini.

  • +7
Australian Open, Marin Čilić - Roberto Bautista Agut Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Naime, na sljedeća tri turnira uspio je pobijediti tek jedan meč, onaj protiv Dušana Lajovića, a upisao je četiri poraza u ranoj fazi turnira, protiv Monfilsa u Rotterdamu, Shapovalova u Indian Wellsu, Rubljeva u Miamiju i Pelle ovog utorka u Monte Carlu.

Čilić sada ima omjer pobjeda i poraza 4-5 u novoj kalendarskoj godini, što je daleko ispod njegovog ugleda i nedopustivo za tenisača koji je ne tako davno najavljivao pohod na prvo mjesto ATP ljestvice.

Otkad je 2014. godine osvojio US Open i učvrstio se u svjetskom vrhu, Marin ne pamti ovako lošu seriju rezultata, a posebno je pouzdan na terenu bio u 2017. godini kada ga prosječni tenisači nisu nikad bili u stanju iznenaditi.

No, potkraj prošle sezone počeli su neočekivani posrtaji. Struff ga je pobijedio na otvaranju turnira u Tokiju, Jarry u prvom meču u Šangaju, a onda i Copil u Baselu. Osvajanje Davis Cupa malo je prikrilo probleme, no oni su isplivali na površinu od siječnja na dalje.

S obzirom da ima samo 30 godina, a sedam godina stariji Federer još uvijek osvaja najveće teniske turnire, dob ne bi trebala biti Čilićev problem, kao ni tenisko znanje. No, konstantnost na terenu je ono što mu fali i morat će poraditi na vlastitoj psihi kako bi se vratio tamo gdje spada, među deset najboljih na svijetu.

Ne bi to bio prvi put da Marin prebrodi krizu i vrati se u svjetski vrh. Turnir u Budimpešti sljedeći tjedan kojeg je u zadnji čas prijavio trebao bi biti početak boljih dana za Čilića...