ovdje gledajte HT prvu ligu

Što Rudeš može protiv momčadi koja mu bježi 60 bodova; Hajduk i Osijek u izravnoj borbi za Europu

07.04.2019 u 10:42

Bionic
Reading

U nedjelju se nastavlja 28. kolo Hrvatski telekom Prve lige. Od 16.30 sati (uz prijenos na Arenasport 3, MAXtv) u Kranjčevićevoj igraju Rudeš i Dinamo, a od 19 sati na Poljudu, također uz prijenos na Arenasport 3, MAXtv, sastaju se Hajduk i Osijek

RUDEŠ - DINAMO (16.30 sati, Arenasport 3, MAXtv)

Rudeš je u posljednja dva domaća susreta upisao pobjede nad prvim susjedima na tablici Interom i Istrom, te je zadržao nadu u moguće čudo i ostanak u prvoligaškom društvu i sljedeće sezone. Navedene pobjede jedine su Rudešove u 27 odigranih kola, no srećom po Ivkovića i momčad Istre bilježi vrlo loše rezultate cijele sezone i sada je udaljena sedam bodova. Pobjedu nad Istrom momčadi Rudeša u četvrtak je osigurao gol Štrkalja krajem prvog poluvremena, a Ivković može biti zadovoljan činjenicom da njegova obrana nije u toj utakmici pokleknula iako je bila oslabljena suspenzijama standardnih prvotimaca.

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 19. kolo, Dinamo - Rudeš Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

>> Uživajte u sportskom sadržaju u HD kvaliteti slike na MAXtv-u. Aktivirajte sportski paket ili saznajte više informacija o MAXtv-u

Ivković je svjestan da će Rudeš unatoč pobjedi nad Istrom teško izboriti ostanak:

'Za sada su naše šanse nula posto. Ukoliko bismo posljednjih pet kola dočekali s pet bodova iza Istre, tada bi postojali izgledi. Zadnju utakmicu igramo u Puli i bilo bi dobro da ona rješava sve'.

Protiv Istre je najbolji igrač Rudeša bio vratar Banić koji će trebati imati novo impresivno izdanje ukoliko njegova momčad namjerava doći do pozitivnog rezultata protiv prvenstvenog lidera. U konkurenciju za nastup nakon odrađenih suspenzija vraćaju se Vuco i Halilović no Ivković protiv Dinama, koji ima čak 60 bodova prednosti na tablici, zbog istog razloga ne može računati na Rožmana.

Nakon ispadanja iz Europske lige momčad Dinama upisala je minimalne prvenstvene pobjede protiv Gorice, Intera i Hajduka. Nije momčad Nenada Bjelice brilijirala u tim utakmicama, no uspjela je stići do pobjeda kojima se dodatno približila matematičkoj potvrdi osvajana novog naslova prvaka Hrvatske. Utrka za naslovom prvaka odavno je riješena budući da Dinamo ima ogromnih 17 bodova prednosti pred drugoplasiranom Rijekom. Uostalom, nije slučajno Bjelica pred gostovanjem u Splitu kod najvećeg rivala Hajduka rekao kako ta utakmica zbog stanja na tablici i nije pravi derbi. U čvrstoj utakmici momčad Dinama stigla je do pobjede zahvaljujući golu Gavranovića koji je odlično iskoristio nesigurnu intervenciju Hajdukovog vratara Posavca nakon udarca Oršića. Dinamo se sada mirno može okrenuti pripremama za nadolazeće polufinale Kupa, no prije tog susreta s Osijekom moraju odraditi prvenstvene obaveze protiv davljenika Rudeša, Istre i Slavena.

Susret s Rudešom zbog suspenzije mora propustiti veznjak Šunjić koji je odigrao odličnu utakmicu protiv Hajduka, te koji se nametnuo kao jedan od najvažnijih igrača Dinama posljednjih tjedana.

HAJDUK - OSIJEK (19 sati, Arenasport 3, MAXtv)

Hajduk je u posljednjih 16 prvenstvenih susreta upisao dva poraza, a oba su bila minimalna protiv vodećeg Dinama. Dočekala je Oreščaninova momčad derbi s Dinamom uz optimizam zbog četiri uzastopne pobjede, no u čvrstoj utakmici gosti iz Zagreba uspjeli su stići do pobjede golom Gavranovića koji je iskoristio jednu lošiju intervenciju domaćeg vratara Posavca. Za Hajduk je loše što su tijekom tjedna glavni rivali u utrci za trećom pozicijom Osijek i Lokomotiva upisali pobjede, no Oreščanina i njegove igrače sada upravo s tim suparnicima čekaju direktni okršaji za europske pozicije.

Oreščaninu je drago što samo četiri dana nakon derbija s Dinamom njegovu momčad čeka Osijek:

Mislim da je to ok jer nemamo puno vremena za trošenje na nekakve druge stvari. Čeka nas teška utakmica u smislu taktičkog nadmudrivanja. Osijek je dobio talentiranog trenera koji je sada u poziciji kao kada smo mi išli u Osijek na Kup utakmicu. Ovo je sada jako različit Osijek. Jako dobro poznajemo Skendera iz druge lige. Očekujemo zahtjevnu, taktičku utakmicu. Mi ćemo probati čim manje mijenjati. Oni su totalno promijenili strukturu i formaciju, te očekujem da će nas pokušati pričekati kroz kontru i polukontru'.

  • +9
Hrvatski Telekom Prva liga, 19. kolo, Osijek - Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U završnici utakmice s Dinamom isključen je Hajdukov razigravač Caktaš, a osim kapetana u konkurenciji za nastup protiv Osijeka neće biti Juranovića. Upitan je i dalje nastup ofenzivca Tahiraja.

Nakon pet utakmica u nizu bez pobjede Osijek je odlučio zahvaliti se treneru Zekiću na suradnji, a na njegovu je poziciju doveo donedavnog trenera druge momčadi Skendera. Taj se potez isplatio Osijeku budući da je Skender u svom debiju na klupi upisao iznimno vrijednu gostujuću pobjedu nad Interom. Rano je Osijek poveo u Zaprešiću golom mladog Žapera koji nije mogao bolje započeti svoj debitantski nastup, no do kraja poluvremena domaćin je stigao do izjednačenja. U samoj završnici utakmice Osijek je uspio slomiti otpor domaćina, te je zahvaljujući golovima Marića i Pušića na kraju upisao rezultatski uvjerljivu pobjedu kojom je sačuvao treću poziciju na prvenstvenoj tablici pred teškim gostovanjem u Splitu. Zanimljivo je da je Skender ove sezone već pobijedio Oreščanina u susretu drugih momčadi Osijeka i Hajduka.

Skender je najavio susret s Hajdukom: 

'Mislim kako naš jesenski sraz neće imati previše dodirnih točaka s ovim koji je pred nama. Pomoći će nam u pripremi jer Hajduk igra u istoj formaciji s istim zahtjevima, ali igrači su ipak malo drukčiji kod nas i kod njih. Respektiram sve što je Oreščanin dosad napravio s Hajdukom, no meni je najvažnije da igrači shvate sve zahtjeve koje ću staviti pred njih. Moramo prepoznati trenutak u kojem se nalazimo. Nakon pobjede u Zaprešiću sigurno smo u boljem stanju nego prije četiri pet dana, ali čeka nas posve drukčija utakmica s recipročno drukčijim ozračjem. Moramo se i psihički pripremiti za sve što nas na Poljudu čeka, puno publike i jači suparnik koji će tražiti iskupljenje za poraz protiv Dinama'.

Pred utakmicom u Zaprešiću novi je Osijekov trener Skender rekao kako neće raditi radikalne promjene u sastavu, no protiv Intera je priliku dao Žaperu i Talysu koji su u potpunosti opravdali njegovo povjerenje. Skender bi i protiv Hajduka trebao koristiti 3-5-2 sustav, no doći će do određenih promjena u sastavu budući da se u konkurenciju za nastup vraćaju neizostavni branič Škorić i napadač Ejupi. S druge strane u sastavu neće biti suspendiranog Pilja, ozlijeđenog Hentya, te bolesnog Dugandžića.