NHL DOIGRAVANJE

St. Louis i Phoenix na pobjedu od prolaska

20.04.2012 u 09:08

Bionic
Reading

Serije između Bostona i Washingtona odnosno New Jerseyja i Floride u prvom krugu NHL doigravanja izjednačene su na 2:2, dok su St. Louis i Phoenix poveli protiv San Josea odnosno Chicaga 3:1

Pred svojom će publikom Bluesi i Coyotesi, bolje postavljene momčadi, u subotu tražiti četvrtu pobjedu u petoj utakmici, te prolaz u drugu rundu doigravanja.

St. Louis Blues do prilike za prvi prolaz prve runde nakon 2002. godine došli su gostujućom 2:1 pobjedom u Kaliforniji. Premda su domaćini bili bolja momčad na ledu, s daleko većim posjedom paka, nisu mogli probiti čeličnu obranu gostiju, koja je baš ove sezone, tijekom njezina osnovnog dijela, primila najmanje golova (165) u povijesti lige. Uspjelo je to doduše Joeu Throntonu napokon minutu i sedam sekundi prije kraja utakmice, ali to nije bilo dovoljno.

Golove za pobjednike zabili su Andy McDonald i B. J. Crombeen, koji su Sharkse, nakon što su dvije godine zaredom igrali finale Zapadne konferencije, sasvim približili ispadanju na samom startu doigravanja.

Jednako su mu blizu i Chicaho Blackhawksi, prvaci otprije dvije sezone, koji su na svom ledu u četvrtak izgubili od Phoenixa 3:2 nakon još jednoga, četvrtog produžetka u četvrtoj utakmici serije. Pogodak odluke, kao i u trećoj utakmici, prvoj u Chicagu, zabio je Mikkel Bødker, 22-godišnji danski desnokrilni napadač, pogotkom nakon dvije minute i 15 sekundi igre u dodatnom vremenu.

Svi su golovi iz osnovnog dijela utakmice pali u posljednjoj trećini. Vodili su gosti 2:0, a Blackhawksi su se spašavali od poraza uspjevši izjednačiti treći put u seriji. Omogućio im je to češki napadač Michael Frolik pogotkom minutu i 26 sekundi prije kraja utakmice.

Chicago je igrao bez svoje slovačke zvijezde Mariana Hosse, kojeg je u trećoj utakmici žestokim udarcem u glavu onesposobio Raffi Torres, koji bi mogao zbog suspenzije ostati izvan leda još prilično dugo vremena.

Na Istoku su New Jersey Devilsi izjednačili na 2:2 domaćim uvjerljivim slavljem protiv Florida Panthersa. Dobili su 4:0 pogocima Zacha Parisea, Stevea Berniera, Travisa Zajaca i Ilje Kovaljčuka.

Legendarni 39-godišnji golman Martin Brodeur asistirao je za gol svoje momčadi već drugi put u seriji, te deseti ukupno u karijeri. Četiri asistencije zaostaje za najboljim golmanom-asistentom u povijesti lige, slavnim čuvarom mreže Edmonton Oilersa u generaciji Waynea Gretzkog - Grantom Fuhrom.

Brodeur je upisao također svoju 101. pobjedu u doigravanju, te sa svih 26 obranjenih udaraca rekordni 24. završio dvoboj u doigravanju bez primljenog gola.

U najzanimljivijem dvoboju večeri Washington Capitalsi su u svom Verizon Centeru pobijedili favorizirane Boston Bruinse 2:1 i time izjednačili seriju na 2:1. Pobjedu je Capitalsima donio ruski napadač Aleksandr Semin krajem druge trećine pogodivši u situaciji s igračem više na ledu.

Prvo ime utakmice svejedno je opet bio Braden Holtby, 22-godišnji, neiskusni i tek treći golman Capitalsa, kojeg je trener Dale Hunter bio prisiljen regrutirati iz Washingtonove filijale u AHL-u nakon ozljeda dvaju vodećih vratara, obojice Čeha, Michala Neuvirtha i Tomaša Vokouna.

Holtby je Bruinsima obranio 44 od 45 udaraca na gol. Capitalsi su pucali svega 21 put.