POSTOJE I DOKAZI

Sramota za Rusiju! Više od tisuću sportaša u dopinškom skandalu

09.12.2016 u 14:19

Bionic
Reading

Više od tisuću ruskih sportaša koji su se natjecali u ljetnim, zimskim i paraolimpijskim sportovima sudjelovalo je ili je imalo koristi od prikrivanja pozitivnih dopinških testova pod okriljem države, objavila je u petak Svjetska antidopinška agencija (WADA) drugi dio izvješća kanadskog sportskog odvjetnika Richarda McLarena

U tom drugom dijelu izneseno je više detalja o razrađenoj mreži dopinga uz znanje države u Rusiji.

U izvješću se navodi kako je postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih rezultata koje je dorađeno do olimpijskih igara 2012. u Londonu, te na svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na zimskim olimpijskim igrama 2014. Sočiju i da je više od 30 sportova, uključujući i nogomet, bilo uključeno u prikrivanje pozitivnih doping rezultata.

U izvješću se navodi kako je tehnika zamjene uzoraka urina korištena u Sočiju postala redovita praksa moskovskog laboratorija koji je radio s vrhunskim sportašima.

Također McLaren kaže u svom izvješću da su četiri ruska osvajača zlatnih medalja iz Sočija imali uzorke urina s fiziološki nemogućim razinama soli, dok za 12 ruskih osvajača medalja postoje dokazi da su varali s bocama koje su sadržavale njihov uzorak urina.

'Sada možemo potvrditi prikrivanje koje ide od najmanje 2011. godine i nastavlja se i nakon ZOI-ja u Sočiju. Radi se o prikrivanju koje se razvilo iz nekontroliranog kaosa u institucionaliziranu i discipliniranu urotu s ciljem osvajanja medalja', kazao je McLaren na konferenciji za novinare održanoj u petak.

'To je prikrivanje s kakvim se prije nismo susreli i drugi dio izvješća donosi dokaze o porastu sportaša koji su sudjelovali u tome kao i raspon urote i prikrivanja. Raspolažemo dokazima koji otkrivaju da je više od 500 pozitivnih rezultata prijavljeno kao negativno, uključujući i rezultate nekih dobro poznatih elitnih sportaša čiji su pozitivni rezultati odmah bili falsificirani', dodao je.

McLaren ističe da je Rusija osvojila 24 zlatne medalje, 26 srebrnih i 32 bronce na olimpijskim igrama u Londonu 2012. i da ni jedan ruski sportaš nije bio pozitivan.

'No, ruska je reprezentacija kompromitirala OI u Londonu kao nitko nikada prije, u opsegu koji vjerojatno nikada neće biti u potpunosti razotkriven', kazao je kanadski odvjetnik.

'Želja za osvajanjem medalja nadrasla je njihov kolektivni i etički kompas te olimpijske vrijednosti fair playa. Godinama su Rusi, a da se za to nije znalo, varali na sportskim natjecanjima. Treneri i sportaši su igrali drugačiju igru. Navijači i gledatelji su bili prevareni i vrijeme je da se to zaustavi'.

U originalnom McLarenovom izvješću koje je objavljeno u srpnju razotkriveno je da je moskovski laboratorij prikrio stotine pozitvnih doping testova u mnogim sportovima uoči ZOI u Sočiju, a nakon toga je uslijedila zabrana nastupa na OI u Rio de Janeiru za dio ruskih sportaša.