KLADITE SE PAMETNO

Spursi bi trebali iskoristiti probleme u Lakersima

26.04.2013 u 14:01

Bionic
Reading

Dwight Howard je nedavno okarakterizirao ovu sezonu 'smiješnom', no teško da je u Los Angelesu ikome do veselja. Lakersi su najavljivali velike stvari, a spominjalo se i rušenje rekorda Bullsa po broju pobjeda, no problemi u svlačionici, prilagodba na novog trenera i prije svega ozljede natjerale su ih da do posljednjeg dana strepe za doigravanje

Na tom putu izgubili su svoju prvu zvijezdu Kobea Bryanta, no svejedno su s optimizmom ušli u seriju protiv druge momčadi Zapadne konferencije. San Antonio Spursi su u posljednjih par tjedana sezone izgledali poprilično loše, mučile su ih ozljede, ali situacija se drastično promijenila čim je počelo doigravanje.

Momčad Gregga Popovicha je u obje utakmice pretrčala ranjene Lakerse i s 2-0 vodstvom preselila seriju u Los Angeles. U prvom dvoboju i jednima i drugima je 'štekao' napad, no u noći sa srijede na četvrtak Spursi su na krilima Tonyja Parkera odjurili do 101:92 pobjede. Kao i u nedjelju, drugi susret je u prvom poluvremenu bio poprilično izjednačen, Lakersi su čak u pojedinim trenucima imali vodstvo, ali nakon što je Matt Bonner pogodio tricu za 46:44, do kraja utakmice momci iz Teksasa više nisu ispuštali prednost. Nakon što je slabo odradio slabo prvo poluvrijeme u kojem je iz igre šutirao tek 1/6, Parker je u sljedeće 24 minute eksplodirao zabivši čak 24 poena uz tek jedan promašaj iz osam pokušaja iz igre.

'Vidjeli ste Tonyja večeras, njegova igra je bila najbolji dio utakmice. Osjećao se vrlo dobro. Šutirao je vrlo dobro. Izgledao je kao Tony iz prvog dijela sezone, a to je sjajno za cijelu momčad,' pohvalio je suigrača Tim Duncan koji je završio s 16 poena (8/18) i pet skokova.

Tony Parker je odigrao dvije vrlo dobre utakmice (44 poena), kao i Manu Ginobili (31), dok je Tim Duncan jednostavno bio Tim Duncan (33+15), a ostatak momčadi je slijepo pratio spomenuti trojac. U redovima Lakersa uvjerljivo najbolji se dosad pokazao Dwight Howard koji je u nedjelju upisao 20 poena (8/12) i 15 skokova, dok je drugu utakmicu završio sa 16 poena (7/12) i devet skokova. Uz njega naviše se ističe Pau Gasol s prosjekom od 14,5 poena, 12,5 skokova i 5,0 asistencija, ali i tek 40 posto šuta iz igre.

Ishod utakmice - pobjeda Spursa

Ova serija, kao i uostalom i cijela sezona Lakersa, ide iz gorega ugore. Nakon sto su seriju protiv Spursa ušli bez Bryanta, te sanespremnim Nashom, te Artestom koji se neočekivano brzo vratio nakonoperacije, pred ovu utakmicu imaju nove probleme. Nash je u drugompoluvremenu druge utakmice počeo osjećati bolove u već načetoj zadnjojloži, te je vrlo dvojben za utakmicu. Istu ozljedu je zadobioBlake, koji je bio vjerojatno najbolji igrač Lakersa u posljednjimtjednima. Njega sigurno neće biti do daljnjeg. Artest ne izgleda previšeuvjerljivo, a Hill niti je toliko dobar, niti je potpuno fit nakonpovratka na terene. Meeks uopće nije igrao u drugoj utakmici te jeupitan za treću utakmicu.

Spursi su odlično taktički odradili ovuseriju u prve dvije utakmice. Taktika je zatvoriti reket, Howarda iGasola, a onda natjerati bekove da ih dobiju tricama. Igračima Lakersato ne uspijeva, a s obzirom da će ili biti bez pet najboljih šutera, iliimati neke od njih u upitnom stanju, jasno je da stvari neće postatibolje za Lakerse. Oni nemaju previše prostora za manevar, jer im jeklupa očajna, te sam Ginobili vise zabija od njih nekoliko.

On i Parkerizgledaju sve bolje iz utakmice u utakmicu, sto je također važan faktor ucijeloj prici. Ne postoji nijedan argument za pobjedu Lakersa danas, ato nije čak ni domaći teren. Lakersi jednostavno nemaju rješenja, a nisreće s ozljedama, te očekujemo da ih Sprusi dokrajče u Los Angelesu.


'Nisam pronašao pravi ritam. U drugoj utakmici je bolje bilo prvo poluvrijeme, ali sam se u nastavku mučio sa šutom (1/6). Ne smijem biti kratak u šutovima, očito da me malo umor uhvatio. Borim se sa nekim lakšim ozljedama, ali u ovom trenutku nitko se nema pravo žaliti. Svi smo u borbenom modu, i pokušati ćemo prevladati sve prepreke. Moramo ostati živi što je duže u ovoj serije i boriti se za svoje živote,' malo je dramatičan bio španjolski centar Pau Gasol.

Daleko od toga da Spursi izgledaju nezaustavljivo kao u većem dijelu sezone, ali Lakersi im u ovom trenutku jednostavno nisu dostojan protivnik. Razlog je više nego očit, ozljede. Kobe Bryant im ne može pomoći, a njegova zamjena Jodie Meeks je zbog ozljede gležnja propustio drugu utakmicu i upitan je za večeras, kao i Steve Blake te njegov imenjak Nash, koji su u noći sa srijede na četvrtak šepajući napustili AT&T centar. Kanađanin je pogoršao ozljedu stražnje lože zbog koje je propustio dobar dio završnog juriša prema doigravanju, dok je Blake zbog sličnih problema napustio parket pet minute prije kraja.

'Ozljede su nešto s čime se moramo boriti. Očito, nitko nije sretan s time, ali nemamo druge nego pomiriti se s time,' prokomentirao je trener D’Antoni, a onda se malo osvrnuo na igru svoje momčadi:

'Momci su malo potišteni, ali rekao sam im da igramo sljedeće dvije utakmice pred svojim navijačima te da je na njima red da pokažu što mogu. Spursi su dosad bili učinkovitiji od nas. Jednostavno su igrali bolje, no nećemo se tako lako predati. Prostor za pogrešku nam se jako smanjio.'

U ovakvom stanju Lakersi će teško ponovo vidjeti San Antonio ove sezone. Djelovalo je kao da imaju šanse iznenaditi Spurse, no s novim ozljedama one su svedene na minimum. Povratak Jordana Hilla, koji je u četvrtak upisao šest minuta nakon što je propustio prethodnih 49 utakmica, teško da može bitno popraviti sliku, pogotovo ukoliko dva Stevea i Meeks ne nastupe večeras.

Čak i da sva trojica zaigraju jasno je kako neće biti na sto posto svojih mogućnosti, a klupa Lakersa je ionako poprilično siromašna i nerealno je da imalo parira onoj Spursa, koja ih je u prve dvije utakmice nadjačala s ukupnih 72:43. Howard i Pau Gasol su sjajni centri, no bez pomoći ostatka ekipe nemaju šanse protiv mašinerije iz Teksasa.

Snimka drugog dvoboja, serija seli u LA