OD MIKANA DO BELICHICKA

Sportski velikani hrvatskog podrijetla; za neke nikada niste čuli

05.03.2017 u 12:16

Bionic
Reading

Dražen Petrović, Toni Kukoč, Davor Šuker, Luka Modrić, Janica i Ivica Kostelić, Goran Ivanišević, Mirko Filipović ili Sandra Perković samo su neka od imena koja su u svijetu promovirala Lijepu Našu. No o našim se zvijezdama gotovo sve zna. Ovo je priča o vrhunskim sportašima koji su nastupali pod tuđim zastavama, no čijim venama teče i hrvatska krv. Za neke se odavno zna, za neke ćete u ovom članku prvi put doznati

Na popisu sportskih velikana hrvatskog podrijetla tako su se našli najbolji košarkaš prve polovice 20. stoljeća, zatim osmerostruki NBA prvak, peterostruki Super Bowl pobjednik,  šesterostruki osvajač hokejaškog Stanley Cupa, UFC prvaci, čovjek koji je skinuo rekord bejzbolske legende Babea Rutha, čarobnjak koji je pokorio sve lige petice i najtrofejniji rukometaš svijeta. Hrvati su se borili sa Sugar Ray Robinsonom, Jack LaMottom, Muhammedom Alijem i Joe Frazierom…

Čak 24 titule NBA prvaka

Košarka je kroz povijest bila jedan od hrvatskih najtrofejnijih sportova s legendarnim imenima poput Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića i Tonija Kukoča. To su ponajveća imena europske košarke, no lista stranih košarkaša s djelomičnim hrvatskim podrijetlom još je impresivnija. Tu listu svakako moramo započeti s Georgeom Mikanom. Ovaj centar Minneapolis Lakersa bio je najveća košarkaška zvijezda prve polovice 20. stoljeća. Sa svojim Lakersima osvojio je pet titula NBA prvaka u sedam sezona. Sa svojih 208 cm bio je toliko dominantan krajem 40-ih i početkom 50-ih godina da su zbog njega mijenjana pravila. Zbog američkog Hrvata Mikana uvedeno je pravilo silazne putanje, proširen je reket i uvedeno je vremensko ograničenje napada na 24 sekunde. Georgeov djed Juraj Mikan rođen je u mjestu Vivodina nedaleko od Karlovca te je na početku 20. stoljeća kao i mnogi drugi 'trbuhom za kruhom' otišao u SAD, točnije u Pennsylvaniju. Tamo je dobio sina koji je kasnije oženio Litavku, a plod tog braka bilo je troje djece, uključujući Georgea.

U našoj FOTO galeriji možete upoznati neke od sportskih velikana hrvatskog podrijetla.

  • +13
Svjetski poznati sportski velikani hrvatskog podrijetla Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'George je rođen u mjestu Joliet i kršten je u hrvatskoj katoličkoj crkvi u tom mjestu. Kasnije je pohađao i hrvatsku katoličku školu. Iznimno sam ponosan što su i Hrvati sudjelovali u napretku i razvoju Amerike, ne samo u industriji, nego i u sportskom svijetu', izjavio je Juraj Mikan.

Georgeov godinu dana mlađi brat Ed nastupao je za šest NBA klubova, a njegov sin Larry odigrao je jednu NBA sezonu u dresu Clevelanda. I dok su Ed i Larry bili prolaznici, George je za svoja ostvarenja nagrađen izborom u Košarkašku kuću slavnih te je 1997. izabran među 50 najboljih košarkaša u povijesti. Kolika je zvijezda bio, govori činjenica da je prilikom gostovanja Lakersa u New Yorku na ogromnom panou ispred Madison Square Gardena pisalo 'Knicksi protiv Mikana'.

George Mikan: Tribute Mixtape

Slično ostvarenje, izbor u Kuću slavnih te izbor u TOP 50 igrača, pošlo je za rukom i dvojici legendarnih igrača Boston Celticsa. Prvi je John Havlicek. Sin Čeha i majke Hrvatice (Amande Turkalj) bio je ponajbolji NBA igrač 70-ih. Sa Celticsima je osvojio čak osam NBA titula, a i dan danas je sa 26.395 koševa vodeći strijelac najtrofejnije NBA momčadi. Bio je vrhunski igrač američkog nogometa i košarke, no na nagovor majke odabrao je košarku. Tri godine nakon Havlicekovog umirovljenja u Celticse je stigao Kevin McHale. On je sin Irca i Hrvatice (Josephine Patricia Starčević čiji su roditelji u SAD stigli iz okolice Splita). Vrhunski krilni centar zajedno sa Larryjem Birdom i Robertom Parishem činio je najbolju visoku liniju u NBA povijesti. S Celticsima je osvojio tri titule NBA prvaka, bio u najboljoj petorki lige, a i danas, pune 24 godine nakon umirovljenja, jedini je igrač u NBA povijesti koji je u jednoj sezoni imao više od 60 posto šuta iz igre i 80 posto s crte slobodnih bacanja.

Podrijetlom sam Hrvat. U kući moje bake govorio se isključivo hrvatski. Nažalost, nisam mnogo zapamtio. No u Celticsima sam igrao sa Stojkom Vrankovićem i dosta sam naučio o svojoj djedovini'

'Podrijetlom sam Hrvat. U kući moje bake govorilo se isključivo hrvatski. Nažalost, nisam mnogo zapamtio. No u Celticsima sam igrao sa Stojkom Vrankovićem i dosta sam naučio o svojoj djedovini', riječi su legendarnog Kevina McHalea.

Malo stariji ljubitelji košarke sjećaju se da kako je na klupi šampionskih Houston Rocketsa sjedio naš Rudy Tomjanovich. No osim što je bio uspješan trener s dvije NBA titule i olimpijskim zlatom, Tomjanovich je bio i vrhunski igrač.

'Odrastao sam u Michiganu, u gradiću Hamtramcku, u kojem 80 posto stanovništva čine doseljenici iz Poljske, tako da sam i ja za sebe mislio da sam Poljak. Odakle sam, saznao sam kada sam na učiteljevo pitanje odgovorio da sam Poljak, a on me upozorio da njihova prezimena ne završavaju s ch. Otišao sam kući i tek tada su mi roditelji rekli da smo Hrvati, što mi nije značilo ništa jer nismo imali rodbinu niti držali do tradicije', kazao je jednom prilikom Tomjanovich koji se kasnije ipak zainteresirao za svoje podrijetlo i u par navrata posjetio Hrvatsku.

Za one mlađe ljubitelje košarke najpoznatiji košarkaš s hrvatskim podrijetlom svakako je Andrew (Andrija) Bogut. Njegovi roditelji Ankica i Mišo su 70-ih otišli iz Karlovca, odnosno Osijeka, u Australiju, gdje su se igrom slučaja upoznali. Andrija je rođen u Melbourneu, a kako se košarkaški razvijao, otišao je na studij u SAD. Nakon sjajne sveučilišne karijere izabran je kao prvi izbor NBA drafta 2005., a vrhunac karijere postigao je deset godina kasnije kad je s Golden State Warriorsima osvojio NBA titulu. Andriji je u rookie sezoni u Milwaukeeu puno pomogao Toni Kukoč. Redovito posjećuje Hrvatsku, tečno govori hrvatski, a svoju ljubav prema domovini pokazao je i tetovažom hrvatskog grba.

I dok su Mikan, Havlicek i McHale najveća igračka imena, najveći trener svakako je Gregg Popovich. Ova legenda rođena je u Indiani od oca Srbina i majke Hrvatice. U 21 sezoni na klupi San Antonio Spursa osvojio je pet titula NBA prvaka. Tri puta bio je izabran za trenera godine, a nedavno je prestigao Jerryja Sloana i postao trener s najviše pobjeda s jednom momčadi. Uz to, novi je trener reprezentacije SAD-a.

'Šut, protok lopte, vođenje lopte, timski rad... To su odlike mojih ekipa. Kao potomku Srbina i Hrvatice, to mi se čini samo prirodnim. Volim europski stil košarke', riječi su trenera Popovicha.

Hrvatsko podrijetlo (majka Hrvatica) ima i mladi strateg njemačkog Brose Bamberga Andrea Trinchieri koji tečno govori naš jezik i ljeta je kao dijete redovito provodio u Opatiji.

Hrvati osvojili ukupno 12 titula NFL prvaka

Poput Popovicha, i legendarni trener New England Patriotsa Bill Belichick osvojio je pet titula prvaka, popularnih Super Bowlova. Potomak obitelji Biličić iz Draganića kraj Karlovca, u ovom je trenutku možda i najcjenjeniji trener u sva četiri američka profesionalna sporta. Osim Belichicka, osvajači Super Bowla su i treneri Seattle Seahawksa i Baltimore Ravensa Pete Carroll i Brian Billick. Carrollovi djed i baka s majčine strane u SAD su došli iz okolice Dubrovnika, a kad su se njegovi Seahawksi i Belichickovi Patriotsi sukobili u Super Bowlu 2015., mediji su taj susret nazvali 'bitkom za Hrvatsku'. Brianovi roditelji prezivali su se Bilić, a zbog sličnog prezimena Brian se šali da ga ljudi često mijenjaju za Belichicka.

Uz njih trojicu, poznat je i trener Nick Saban, dobar Belichickov prijatelj koji je osvajač pet sveučilišnih titula, a kvintet hrvatskih trenerskih asova zatvara Nickov daljnji rođak Lou Saban koji je osvojio dva trenerska naslova u AFL ligi '60-ih, a bio je i vrhunski igrač te je osvojio četiri igračka naslova u AAFC ligi.

Danas je najpoznatiji NFL igrač s hrvatskim podrijetlom Rob Ninkovich. S Belichickovim Patriotsima Ninkovich je osvojio dva Super Bowla. Patriotsi su u Belichickovoj eri osvojili pet Super Bowla, a dvaput su izgubili u finalu od New York Giantsa. U oba ta poraza zapaženu ulogu igrao je igrač Giantsa David Diehl. Ovaj 196 cm visoki i 138 kg teški div sin je oca Nijemca i majke Hrvatice. Djed mu je bio iz Lovreča, baka s Krka, a majčino djevojačko prezime bilo je Bekavac. David je poznat po ogromnoj tetovaži hrvatskog grba iznad kojeg piše 'Neuništivi'.

Tetovirao sam si hrvatski grb jer se ponosim hrvatskim podrijetlom

'Dok sam bio dijete, često smo obilazili hrvatske imigrantske klubove. Obožavam hrvatsku hranu. Volio sam košarku. Uzori su mi bili Dražen Petrović i Toni Kukoč, no ipak sam se odlučio za američki nogomet. Tetovirao sam si hrvatski grb jer se ponosim hrvatskim podrijetlom', izjavio je Diehl, inače veliki navijač splitskog Hajduka, prilikom posjeta Hrvatskoj.

Uz obrambene igrače Ninkovicha i Diehla, poznat je bio i quaterback Elvis Grbac. Njegovi roditelji, Ivan i Cecilija Grbac, u SAD su stigli 1967. iz mjesta Lanišće u Istri. Elvis je bio startni quaterback Kansas Citya, a kao rezerva legendarnom Steveu Youngu osvojio je sa San Francisco 49ersima Super Bowl 1995.

Zlatan Ibrahimović u istom rangu kao Messi i Ronaldo

Najpoznatiji nogometaš s hrvatskim korijenima koji ne igra za našu reprezentaciju svakako je Zlatan Ibrahimović. Ibrakadabra je rođen u Švedskoj kao sin Bošnjaka Šefika Ibrahimovića i Hrvatice Jurke Gravić iz zaleđa Zadra (mjesto Prkos). Ibrahimović je švedski reprezentativac, a u svojoj je bogatoj karijeri nosio dresove divova poput Ajaxa, Juventusa, Intera, Barcelone, Milana, PSG-a, a trenutačno je član Manchester Uniteda. Sa svojim je klubovima osvojio čak 31 trofej, a već godinama je smatran jednim od petorice najboljih nogometaša svijeta. Uz Ibrahimovića, tu je plejada nogometaša s hrvatskim podrijetlom koji su nastupali za reprezentaciju Australije. Dok je Joe Šimunić odabrao Hrvatsku, za Australiju su nastupali Josip Skoko, Steve Horvat, Ante Čović, Josip Čulina, Joey Didulica... a najpoznatija su dvojica imena Marko. Prvi je Mark Bosnich. Ovaj je vratar karijeru započeo i završio u klubu Sydney Croatia, u međuvremenu je bio član Manchester Uniteda i Chelseaja, a najdublji je trag ostavio u engleskoj Aston Villi. Naši ljubitelji nogometa najviše pamte Marka Viduku. Ovaj je robusni centarfor četiri godine nosio i dres zagrebačkog Dinama, a bio je član one sjajne generacije koja je svoju najbolju utakmicu odigrala u 5:0 gaženju Partizana na Maksimiru. Nakon Dinama Viduka je nosio dres škotskog diva Celtica te engleskih klubova Leedsa, Middlesbourgha i Newcastlea.

Sjajan nogometaš bio je i Fredi Bobić, sin Slovenca i Hrvatice. Ovaj centarfor u dresu Stuttgarta, Borussie Dortmund, Hannovera i Hearte zabio je 109 golova u 285 nastupa u Bundesligi. Za njemačku reprezentaciju zabio je 10 golova u 37 utakmica, a kruna karijere osvajanje je Europskog prvenstva 1996. Karijeru je završio u MAXtv Prvoj ligi u dresu Rijeke, gdje je u osam utakmica zabio dva gola. Danas radi kao sportski direktor Stuttgarta.

UFC borci i boksački majstori

Ovog trenutka možda i najveća zvijezda hrvatske dijaspore je Stipe Miočić, trenutno UFC prvak u teškoj kategoriji. Rođak našeg genijalca Mirka Miočića 14. svibnja prošle godine osvojio je titulu nakon što je nokautirao Fabricia Werduma. Pola godine kasnije obranio je naslov nokautiravši gorostasnog Nizozemca Alistara Overeema, a za tri mjeseca pojas brani protiv Brazilca Juniora dos Santosa. I Miočić, koji je podrijetlom iz mjesta Rtina kod Zadra, poput Boguta i Diehla diči se tetovažom hrvatskog grba.

'Roditelji su me odgojili da cijenim i volim svoje hrvatske korijene', izjavio je ovaj vrhunski borac i vatrogasac.

UFC prvak u velter kategoriji bio je i Pat Miletich. Ovaj sin hrvatskih imigranata iz Iowe prezimena Miletić nastupao je pod imenom 'Croatian Sensation', a i on se diči ogromnom tetovažom hrvatskog grba na lijevom ramenu. Valja spomenuti i odličnog hrvatsko-njemačkog kickboxera Stefana Leka.

Mnogo prije Miočića i Miletića svjetskim je ringovima dominirao Fritzie Zivcic. Sin Hrvata Josipa Živčića i majke Slovenke Marije Kepele imao je nadimak 'Croatian Comet' (hrvatski komet).

Od 1940. do 1941. ovaj je vrhunski borac držao titulu svjetskog prvaka u velter kategoriji. Kasnije se borio s najvećim legendama boksačkog sporta poput Sugara Raya Robinsona, Jacka LaMotte i Freddiea Archera, a karijeru je završio sa 158 pobjeda (80 nokautom), 64 poraza i 9 remija te je član Međunarodne boksačke kuće slavnih.

Od boraca s hrvatskim podrijetlom svakako moramo spomenuti i Georgea Chuvala. Sin Stipana Čuvala i Katiće Čordić, Hrvata iz okolice Ljubuškog. Chuvalo je bio peterostruki boksački prvak Kanade u teškoj kategoriji. Bio je iznimno čvrst, kažu sa 'najboljom bradom' u povijesti boksa te nikad u svojoj karijeri nije bio nokautiran, što je izniman uspjeh s obzirom na to da se borio protiv najvećih; Muhammada Alija, Joea Fraziera, Georgea Foremana i Floyda Pattersona. Na početku karijere jedan od trenera bio mu je legendarni i nikad poraženi svjetski prvak Rocky Marciano. Chuvalo se borio s Alijem za titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Veliki favorit Ali dobio je borbu na bodove i poslije meča izjavio: 'Chuvalo je najčvršći momak protiv kojeg sam ikad boksao.'

Hrvat srušio rekord legendarnog bejzbolaša Babea Rutha

Jedan od najvećih bejzbolaša 60-ih godina prošlog stoljeća bio je Roger Maris. Sin je hrvatskih doseljenika Rudija Marasa i Korine Perković. Maris je bio jedan od najboljih udarača u MLB povijesti. Osvojio je tri titule prvaka (dvije s New York Yankeesima i jednu sa St. Louis Cardinalsima), osvojio je dva MVP naslova, a slavan je postao kad je 1961. upisao 61 'home run'. Time je oborio 34 godine star rekord legendarnog Babea Rutha, a njegov rekord trajao je čitavih 37 godina kad ga je oborio Mark McGwire.

Iako je Maris bio najbolji udarač, najbolji bacač bio je Mickey Lolich (Lolić) čiji je djed u SAD stigao iz okolice Splita. Ovaj četverostruki All-Star bio je osvajač titule s Detroit Tigersima. U finalu 1968. upisao je čak tri pobjede kao startni bacač i osvojio MVP nagradu. I dan-danas, 42 godine nakon što je odigrao posljednju utakmicu za Tigerse, drži većinu njihovih bacačkih rekorda.

Uz Marisa i Lolicha, najpoznatiji bejzbolaš je Johnny Pesky. Sin Hrvata Jakova i Marije Pavešković u raznim je ulogama u najjačoj bejzbolaškoj ligi svijeta MLB proveo nevjerojatne 73 godine. Čak 61 od te 73 bio je zaposlenik Boston Red Soxa, što mu je priskrbilo i nadimak 'Mr. Red Sox'. Za njih je nastupao sedam sezona kao igrač, tri kao glavni menadžer, 10 godina kao pomoćni trener i savjetnik, a u međuvremenu je radio kao televizijski komentator Red Soxa. Jedan je od najomiljenijih igrača u bogatoj povijesti bostonske momčadi, a njegov broj 6 je umirovljen i više ga u Red Soxima nitko nikad neće nositi.

U novije doba najbolji bejzbolaš bio je Johnny Damon. Njegov otac je sin Hrvata i Irkinje, a Johnny je bio jedan od najpopularnijih igrača proteklog desetljeća. Osvojio je dva naslova prvaka s dvije najveće momčadi, a hrvatsko podrijetlo imao je i MLB prvak iz 1957. i četverostruki All-Star Johnny Logan čija je majka bila Hrvatica Helena Senko. Za neke poput Jerryja Ujdura teško je naći poveznicu s Hrvatskom, ali prema prezimenu i dostupnim podacima podrijetlom je iz okolice Metkovića.

Dvojica Hrvata među 100 najvećih hokejaša u povijesti

Jedna od najopjevanijih sportskih priča prošlog stoljeća zlatna je olimpijska medalja hokejaša SAD-a na igrama u Lake Placidu 1980. kad je svladan favorizirani SSSR. Ta utakmica je poznata kao 'Miracle on Ice' (čudo na ledu), a jedan od igrača te američke generacije bio je i Mark Pavelich (Pavelić). Mark je u pobjedi nad SSSR-om upisao dvije asistencije. Kasnije je odigrao sedam NHL sezona, a u knjige rekorda ušao je 1983. kad je postao prvi Amerikanac koji je na jednoj NHL utakmici postigao pet golova.

Markov rođak Marty Pavelich (roditelji iz Like) bio je jedan od najboljih obrambenih igrača 50-ih kad je sa svojim Detroit Red Wingsima osvojio četiri titule prvaka. Martyjev brat Matt Pavelich bio je tad NHL sudac. Činili su prvu bratsku kombinaciju igrač / sudac u NHL povijesti, a Matt je 1987. postao prvi sudac izabran u Hokejašku kuću slavnih.

Nedavno je NHL liga povodom svoje 100-godišnjice izabrala 100 najvećih hokejaša u povijesti. Na toj prestižnoj listi našla su se i dva Hrvata. Prvi je Frank Mahovlich. U 22 godine dugoj karijeri od 1956. do 1978. osvojio je šest NHL titula. I danas se smatra najvećim igračem u povijesti Toronta, a koliko je cijenjen u Kanadi, govori i činjenica da je nakon igračke karijere izabran u kanadski Senat.

Mlađi ljubitelji hokeja svakako pamte Joea Sakica. Sin Marijana i Slavice Šakić iz Imotskog engleski je počeo učiti tek u vrtiću jer se u kući govorio isključivo hrvatski. Ovaj legendarni centar najbolji je igrač u povijesti Colorado Avalancha. Osvojio je dva naslova NHL prvaka, bio MVP sezone, MVP play-offa i triput u najboljoj postavi lige. Igrao je na 13 All-Star utakmica, a sa 1641 bodom na devetom je mjestu vječne liste NHL strijelaca. S reprezentacijom Kanade osvojio je olimpijsko i svjetsko zlato te je član prestižnog 'Triple gold kluba', kluba hokejaša koji su osvojili NHL prvenstvo te zlata na Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu. Poput Mahovlicha i Sakic je izabran među 100 najvećih u povijesti.

Joe Sakic, sin Marijana i Slavice Šakić iz Imotskog, najbolji je igrač u povijesti Colorado Avalancha

Najtrofejniji svjetski rukometaš i neponovljivi tenisač

U posljednje vrijeme najtrofejniji hrvatski sport je rukomet. No broj hrvatskih medalja bio bi znatno veći i one bi bile sjajnije da nam na suprotnim stranama nije stajala reprezentacija Francuske predvođena Nikolom Karabatićem. Njegov otac Branko rodom je iz Vrsine kraj Trogira, a majka mu je Srpkinja iz Niša. Otac mu je bio rukometni trener i kad je dobio posao u Francuskoj, čitava se obitelj odselila tamo. Sa slavnom francuskom generacijom osvojio je sve što se osvojiti može. Dva olimpijska zlata, četiri svjetska i tri europska zlata. Uz to ima i 47 klupskih trofeja s Montpellierom, Kielom, Barcelonom i PSG-om.

'Hrvat sam, no u Francuskoj živim od svoje treće godine. Obaveza mi je davati sve od sebe kad igram za svoju reprezentaciju', izjavio je Karabatić koji se često odmara u rodnim Vrsinama.

Jedan od najboljih tenisača u povijesti je Novak Đoković. Popularni Nole nastupa za Srbiju, no majka mu je Hrvatica iz Vinkovaca Dijana Žagar. U prebogatoj karijeri ima 12 Grand Slam titula (6 Australian Opena, Roland Garros, 3 Wimbledona i 2 US Opena) i pet titula na Mastersu. Sportaša iz srpsko-hrvatskih brakova ima puno, no Nikola Karabatić i Novak Đoković najvažniji su i najuspješniji.

Hrvatske korijene ima i slavni golfer Fred Couples. Otac mu je bio Talijan, a majka Hrvatica. Couples je jedno vrijeme bio na prvoj mjestu golferske rang-liste. Osvojio je 57 profesionalnih turnira, jedan golferski Masters te je član Golferske kuće slavnih.

Australski tenisač Bernard Tomic sin je Hrvata Ivana Tomića i Bošnjakinje Adise. Kad je Bernard imao tri godine, odselili su se u Australiju. Iako Bernard nastupa pod australskom zastavom (kao i Bogut) ističe da je hrvatskog podrijetla. Hrvatske krvi ima i australska tenisačica Jelena Dokić. Jelena je rođena u Osijeku kao kći Srbina Damira Dokića i Hrvatice Ljiljane Podnar. Eskalacijom domovinskog rata 1991. obitelj Dokić odselila se u Sombor, otkud su tri godine kasnije krenuli put Australije.

Roditelji Mirne Jukić su Hrvati, no zbog boljih uvjeta za plivanje odselili su se iz Vukovara u Beč i Mirna je svoju olimpijsku broncu na 100 m prsno osvojila za Austriju.

I na kraju ćemo spomenuti i Garya Gabelicha (Gabelić). Gary nije bio tipični sportaš, iako ga neki takvim smatraju. Naime, Gary je bio automobilistički as koji je u povijest ušao 23. listopada 1970. kad je postigao svjetski brzinski rekord u autu. Sa svojim bolidom Blue Flame ili Plavi plamen na isušenom je jezeru u UtI prešao kilometar s prosječnom brzinom od 1015 kilometara na sat (najveća zabilježena brzina bila mu je 1050 km/h). Njegov rekord je izdržao 27 godina.

Kako god se okrene, Hrvati i oni koji barem po jednom roditelju imaju vezu s Hrvatskom ostavili su u svijetu sporta dubok trag.