JEDNOGLASNA HRVATSKA

Sportaši šokirani presudom generalima

15.04.2011 u 17:23

Bionic
Reading

Hrvatski sportaši, oni aktivni i umirovljeni, baš kao i čelnici klubova i saveza doslovce su šokirani presudom Haškog suda hrvatskim generalima

Igor Štimac, koji je bio jedan od inicijatora potpisa podrške generalima iz 2001. godine, a inače ga s generalom Antom Gotovinom veže prijateljstvo i financijski je potpomagao njegovu obranu, čitanje presude pratio je u tišini svog doma. Glas je bio slomljen.

'Užas, očaj, grozno, šokiran sam. Nadao sam se, kao i svi, oslobađajućoj presudi, ali tu su neke druge stvari u pitanju, velikobritansko silovanje i zaustavljanje našeg ulaska u Europsku uniju. Sada nam treba nacionalno jedinstvo, Hrvatska mora biti jedinstvena i stati u zaštitu digniteta Domovinskog rata. Tu mislim na političare koji sada ne trebaju politizirati nego biti zajedno i odlučno stati na stranu generala', rekao je Štimac.

Duje Draganja je 2008. godine sudjelovao na donatorskoj večeri Zaklade o istini o Domovinskom ratu, na kojoj su prodavani sportski rekviziti za pomoć obrani generala. Prikupljeno je 1,5 milijuna kuna. Najviše cijenu, od 100 tisuća kuna postigle su tenisice Krešimira Ćosića.

'Moj stav je, kao i svakog drugog, Bože sačuvaj, što reći. Nadam se da će žalbeni postupak uspjeti i da će ljudi biti na slobodi, jer to i zaslužuju', Draganjin je stav.

Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a i bivši ministar vanjskih poslova kazao je:

'Ovo je sramota. To nije presuda samo generalima, makar je njima najteže, to je presuda hrvatskom narodu i hrvatskoj slobodi. Nadam se da će u žalbenom postupku biti svima sve jasno i da će se povijesna nepravda prema Oluji ispraviti. Iskreno da vam kažem, mislim da ta presuda nije napisana u Haagu'.

'Bio sam veliki optimist, ovome šokiralo, ali ništa nije gotovo. Odvjetnički tim napravit će svoje, ali u prvom trenutku nastao je veliki žal, ogorčenje kad se sjetim svega što je bilo na Ovčari i Vukovaru', riječi su Slavka Goluže, izbornika rukometaša.

Perica Bukić, zastupnik HDZ-a, bivši vaterpolist smatra kako je to presuda cijeloj naciji.

'Reakcije su svima jednake, ostali smo neugodno zatečeni, nije bilo lako nikome od nas to slušati. Mi sportaši, kada smo dobivali vijesti o operacijama Bljesak i Oluja, bili smo ponosni na to što su generali napravili za nas, a to smo i danas. Presuda je nepravedna, nadam se da će se u drugom stupnju ipak usvojiti argumenti obrane. Na ovaj način optužuje se cijela zemlja. Presudili su ljudima koji su ponos svima nama, što izaziva konstelaciju cijele nacije. Ne ostaje nam drugo nego pružiti potporu generalima, jer to je bilo suđenje politici, a ne ljudima. Pravedna bi bila oslobađajuća presuda', kaže Bukić.

Tomislav Družak, bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju i nekadašnji tajnik Hrvatskog autokluba, a danas predsjednik HAVK-a Mladost dijeli isto mišljenje kao i Štimac.

'Šok i iznenađenje. Koma', kaže Družak.