vremena se mijenjaju

Splićani, oprez: Tko kaže da je 0:0 u gostima pozitivan rezultat u nogometu?

28.07.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Hajduk je ovog četvrtka odigrao 0:0 kod Brondbyja, a time je u Splitu aktualizirano nogometno pitanje o kojem se mnogo priča posljednjih godina: koliko je remi bez golova pozitivan rezultat za gosta u prvoj utakmici nokaut dvoboja?

Splitski nogometaši sigurno su zadovoljni otputovali iz Danske, jer bez rezultatskog zaostatka vraćaju se u svoj grad i sljedećeg četvrtka protiv Brondbyja imat će priliku pobjedom proći u završno pretkolo Europske lige.

No, je li 0:0 u gostima u današnjem nogometu uopće pozitivan rezultat, ako se radi o podjednakim suparnicima? Pitanje je to kojim se stručnjaci i teoretičari bave posljednjih godina, uzevši u obzir da domaći teren više nije tolika prednost kao prije dva ili tri desetljeća pa je samim time i gol u gostima puno lakše postići.

Dakle, nakon što prvih 90 minuta prođe bez pogodaka čini se kao da sve kreće od nule u drugom susretu, ali zapravo nije tako. Gost ima značajnu prednost, jer u slučaju remija s bilo kojim drugim rezultatom pronazi dalje, unatoč tome što su protivnici potpuno izjednačeni kroz dva susreta.

Tu je i dodatni nepravedni faktor za domaćina drugog okršaja, a to je činjenica da gost ima 120 minuta za zabiti gol u gostima te će mu i 1:1 u produžetku donijeti prolazak dalje, zbog čega je digao glas Diego Simeone prošle sezone i prozvao Uefu, dok je Arseneu Wengeru već i pravilo 'gola u gostima' previše i želi njegovo ukidanje.

Možemo reći da 0:0 u gostima može biti pozitivan rezultat samo ako je kvaliteta na strani domaćina druge utakmice, ali nikako ako se radi o podjednakim suparnicima.

U svakom slučaju, Hajduk ipak s laganim deficitom kreće u uzvratni susret protiv Brondbyja u Splitu sljedećeg četvrtka, a činjenica da ga je Uefa kaznila utakmicom pred praznim tribinama dodatno pogoršava situaciju. No, izgleda proći dalje itekako ima. Samo mora u sljedećih 90 minuta pokazati da je bolji i kvalitetniji...