to bi bilo sjajno

Hrvatski klubovi u Europi sve bliže onome što nikad nisu uspjeli!

28.07.2017 u 11:20

Bionic
Reading

Sva četiri naša predstavnika u europskim natjecanjima ostvarili su pozitivne rezultate u prvim utakmicama 3. pretkola, a ako prođu dalje doći će na korak do plasmana u grupnu fazu. Tamo se dosad nikad nije našlo više od dva hrvatska kluba...

Iza hrvatskih nogometnih klubova solidan je tjedan u Europi. Rijeka je odigrala 1:1 u gostima u Salzburgu, Osijek pobijedio PSV u gostima, Dinamo kod kuće norveški Odd, a Hajduk se vraća s 0:0 iz Danske.

  • +12
Dinamo - Odd Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Iako niti jedan od njih nije riješio pitanje pobjednika i još uvijek može ispasti (osim Rijeke koja u slučaju poraza nastavlja natjecanje u Europskoj ligi), naši su blizu dolasku na korak do grupne faze natjecanja, a samim time i do postignuća koje još nikad nisu ostvarili.

Naime, otkad je uveden sadašnji sustav natjecanja u Ligi prvaka i Europskoj ligi još nikad Hrvatska nije imala tri predstavnika u grupnoj fazi. Najviše je imala po dva, Hajduk i Dinamo 2010. godine te Rijeku i 'modre' 2013. i 2014. godine.

Na više od dva predstavnika u Europi u jesenskom dijelu natjecanja Hrvatska čeka još od 2003. godine, kada su čak četiri naša kluba igrali u tadašnjem Kupu UEFA u kojem se u to vrijeme i dalje igralo isključivo na ispadanje. Bili su to Dinamo, Hajduk, Kamen Ingrad i Varteks.

  • +16
Red Bull Salzburg - Rijeka, 3. pretkolo Lige prvaka Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U svakom slučaju, naši su blizu ostvarenju odličnog europskog rezultata za domaći nogomet, ali bili su blizu i 2014. godine kad su četiri došla do posljednje stepenice, no na kraju su samo Rijeka i Dinamo uspjeli proći, a Hajduk i Split su ispali. Koeficijent HT Prve lige također bi mogao narasti novim pobjedama, a naši se možda približiti onom drugom predstavniku u Ligi prvaka kojeg već jako dugo ganjaju...