SJEĆATE LI SE?

Osijek postao hit u Europi, ali nije prvi put: Ovo se već jednom događalo!

28.07.2017 u 10:06

Bionic
Reading

Nogometaši Osijeka ostvarili su fantastičnu pobjedu u Eindhovenu protiv PSV-a i tako se pobrinuli za najveće iznenađenje u Europskoj ligi ovog četvrtka. Sve to podsjeća na 2000. godinu kada su umalo 'prezimili' u Europi...

Osijek je još jednom oduševio u Europskoj ligi ovog ljeta. Nakon sigurnih trijumfa protiv andorske Santa Colome i prolaska dalje pokraj švicarskog Luzerna, malotko je davao izgleda Zekićevoj momčadi u gostima kod PSV-a, ali dogodio se trijumf usred Eindhovena golom Borne Barišića iz penala.

Jasno da posao protiv nizozemskog velikana nije dovršen i da Osječane čeka još teških 90 minuta u Gradskom vrtu, ali euforija u gradu je velika i sve to podsjeća na sezonu u kojoj je umalo klub 'prezimio' u Europi.

  • +3
Europska liga, 2. pretkolo: Osijek - Luzern Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Bilo je to 2000. godine, kada su Osječani sjajno gurali u Kupu UEFA. Momčad za koju su tada igrali Beljan, Vuica, Neretljak, Gašpar, Bjelica i Rumunj Mitu, predvođeni trenerom Stankom Mršićem krenula je u natjecanje u rujnu protiv danskog Brondbyja i izbacila ga u dvije utakmice (2:1, 0:0), da bi u sljedećem kolu pao bečki Rapid (2:1, 2:0) i trebalo je još izbaciti Slaviju iz Praga kako bi klub dočekao europsko proljeće.

Nakon trijumfa u Gradskom vrtu 2:0 činilo se da Osječani sigurno 'prezimljavaju' u Europi, no doživjeli su poraz 5:1 u Pragu i oprostili se od natjecanja. Da se to nije dogodilo, bili bi danas posljednji hrvatski klub koji je doživio europsko proljeće.

Osijek - Rapid 2000. Autor: Youtube

Bio je to najbolji nastup Osijeka u Europi, a dobro je gurao i sljedeće sezone kada je ispao od grčkog AEK-a u drugom kolu istog natjecanja.

Punih 16 godina navijači u Gradskom vrtu čekaju na novu veliku europsku sezonu, a sada im se sve više smiješi. Ovo što se događalo u Eidnhovenu definitivno podsjeća na Osijek iz 2000. godine...

PSV - Osijek 0:1 Autor: Youtube