Liga nacija logo sponzori

De la Fuente

Španjolski izbornik i njihova zvijezda hvalili Hrvatsku, ali i navijače kao nikad prije

  • V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2023 08:32
  • Objavljeno 19.06.2023 u 08:21
Bionic
Reading

Izbornik španjolske nogometne reprezentacije Luis de la Fuente, čija je momčad na jedanaesterce svladala Hrvatsku u finalu Lige nacija, rekao je da su njegovi igrači prethodna dva dana vježbali izvođenje jedanaesteraca uz visoki postotak preciznosti.

"Pripremajući se za utakmicu prethodna dva dana radili smo na svim aspektima na koje možemo utjecati. Jedan od njih su bili i jedanaesterci. Igrači su ih pogađali uz visoki postotak, vidjelo se da imaju samopouzdanja", izjavio je De la Fuente na konferenciji za medije upitan jesu li analizirali hrvatskog vratara Dominika Livakovića i hrvatske izvođače.

Španjolska i Hrvatska odigrale su u nedjelju 0-0, a tijekom raspucavanja udaraca s bijele točke španjolski nogometaši su bili uspješniji s 5-4 uglavnom pucajući visoko. Desni bek Dani Carvajal je "panenkom" realizirao posljednji jedanaestarac, nakon čega je rekao da je već unaprijed znao kako izvesti udarac, jer je očekivao da će se Livaković brzo baciti.

Veznjak Rodrigo Hernandez, poznatiji kao "Rodri", kaže da "svaki igrač individualno odlučuje kako pucati jedanaesterac". On sam je pucao prilično nisko, ali je 'poslao' Livakovića u krivu stranu.

"Hrvatska se možda osjećala ugodnije uoči izvođenja udaraca, jer imaju iskustva i uspjeha u tome. Ali zasluge ne bih samo pripisao našim izvođačima nego i vrataru Unaiju Simonu koji je obranio dva udarca", rekao je Rodri.

Španjolska je na dva posljednja velika natjecanja, Svjetskom prvenstvu i Europskom prvenstvu, ispadala upravo na ovaj način od Maroka i Italije. S druge strane Hrvatska je prije šest mjeseci na Svjetskom prvenstvu pobijedila u osmini finala Japan na jedanaesterce, a zatim i u četvrtfinalu Brazil.

"Hrvatska u zadnje vrijeme redovito ulazi u završnice svih velikih natjecanja, bila je pobijedila čak i Brazil, pa sam izuzetno sretan što smo ju uspjeli pobijediti", izjavio je Rodri koji je proglašen najboljim igračem Lige nacija.

Upitan o ambijentu koji je stvorilo oko 35.000 hrvatskih navijača, rekao je da je bio "impresivan".

"Osjećali smo se kao da igramo u Hrvatskoj. Zato svaka čast navijačima Španjolske koji su se pokušavali nadglasavati", rekao je.

Nogometaš Manchester Citija, koji je ovaj mjesec bio proglašen i najboljim igračem finala Lige prvaka u susretu s Interom, napomenuo je da "Hrvatskoj treba odati priznanje".

"Hrvatska je jedna od najboljih momčadi svijeta. Ovaj turnir, što god netko mislio, nije lako osvojiti. Mi smo na tom putu svladali velike ekipe - Portugal, Italiju i Hrvatsku. Zato je bilo bitno da pobijedimo kada smo već bili stigli do finala", rekao je.

  • +9
Tuga hrvatskih nogometaša; Hrvatska - Španjolska, finale Lige nacija, 18.6.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Španjolska je prije dvije godine bila izgubila u finalu s 1-2 od Francuske.

"Ekipa je večeras pokazala mentalnu snagu protiv također jako čvrste mentalne ekipe", napomenuo je Rodri koji će u četvrtak proslaviti 27. rođendan.

Izbornik De la Fuente nazvao je Hrvatsku "super-ekipom".

"Borili smo se s njom za kontrolu nad utakmicom. Cilj nam je bio minimizirati njihove vrline i istaknuti svoje. Pritom je napor bio ogroman", rekao je De la Fuente.

"Hrvatska je u produžecima nepobjediva, no mi smo se znali nadmetati u tih zadnjih 30 minuta. Imali smo čak i više prilika tada. Teško je bilo pa odlazimo jako sretni", zaključio je.

Rekao je da ova reprezentacija Španjolske ima budućnost jer je trijumfom "vratila pobjednički gen" koji su imali njeni igrači osvajajući natjecanja u mlađim dobnim kategorijama.

Španjolske nogometaše će u ponedjeljak nakon povratka u Madrid primiti španjolski kralj Felipe VI. u svojoj palači Zarzuela pored glavnog grada. Momčad će zatim u 18 sati proslaviti s navijačima u dvorani Palača sportova (WiZink Center) kapaciteta 12.000 gledatelja. U toj dvorani svoje utakmice igraju košarkaši Real Madrida, a ondje se održavaju i koncerti. Gledatelji će moći ulaziti dok se ne popuni dvorana.

Ovo je prva titula Španjolske nakon 2012., kad je osvojila Europsko prvenstvo.

  • +67
Hrvatska - Španjolska, finale Lige nacija, 18.6.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal