Liga nacija logo sponzori

uefa je široke ruke

Evo koliko je HNS zaradio porazom Vatrenih u finalu Lige nacija

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 19.06.2023 08:43
  • Objavljeno 19.06.2023 u 07:38
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je finale Lige nacija 5:4 nakon ruleta penala, ali nitko u Hrvatskom nogometnom savezu nema razloga za nezadovoljstvo. Jer 'vatreni' su ovim porazom Savezu osigurali 'masnu lovu'

UEFA je već godinama izuzetno široke ruke kad su u pitanju nagrade u klupskim i reprezentativnim natjecanjima. Tako je i u slučaju Lige nacija u kojoj reprezentacije koje osiguraju završnicu i nastup na Završnom turniru mogu računati na izdašne financijske nagrade.

Zbog toga nitko u Hrvatskom nogometnom savezu neće biti previše tužan jer su 'vatreni' izgubili u finalu. Istina, ostaje žal za neosvojenim trofejem, no i to će brzo proći, posebice kad na račun Saveza sjedne Uefina nagrada za drugo mjesto.

Dakle, pobjeda u finalu je Španjolcima i njihovom Savezu osigurala nagradu od čak 12 milijuna eura, a Hrvatska je kao poražena zaslužila tri milijuna eura manje. Točnije, UEFA će HNS-u na ime poraza u finalu Lige nacija isplatiti nagradu od devet milijuna eura!

  • +9
Tuga hrvatskih nogometaša; Hrvatska - Španjolska, finale Lige nacija, 18.6.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nezadovoljni neće biti ni Talijani i Nizozemci. 'Azzurri' će kao trećeplasirana reprezentacija dobiti osam milijuna eura, a 'oranje' su kao četvrti svom Savezu uprihodili sedam milijuna eura.

Usporedbe radi, Hrvatska je za treće mjesto na SP-u u Katru zaradila čak 27 milijuna eura, a taj je novac podijeljen između HNS-a i svih članova reprezentacije (igrači, stručni stožer, kuhari, liječnici...) i to na unaprijed dogovoren način.

  • +67
Hrvatska - Španjolska, finale Lige nacija, 18.6.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

A kako će biti nakon Lige nacija? Za sada se nitko iz Saveza ili od predstavnika igrača nije oglasio, ali zasigurno će dio 'kolača' od tih devet milijuna eura otići na račune igrača, izbornika i stožera.

Detalje će valjda dogovoriti do prvog sljedećeg okupljanja, a ono je već početkom rujna kad 'vatreni' nastavljaju kvalifikacije za plasman na EURO 2024. godine u Njemačkoj. Hrvatska prvu utakmicu igra doma protiv Latvije 8. rujna, a potom 11. rujna gostuje u Armeniji.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal