PARKER NEMOĆAN

Španjolci obranili košarkaški naslov

18.09.2011 u 22:27

Bionic
Reading

Košarkaši Španjolske u finalu Europskog prvenstva u Litvi obranili su naslov pobijedivši Francusku 98-85

Od prve do posljednje utakmice na Europskom prvenstvu Španjolci su predvođeni braćom Gasol i Juan Carlos Navarrom opravdali status favorita, a to su potvrdili i u finalu gdje su u svim segmentima igre bili bolji od Francuske predvođene Tonyjem Parkerom.

Kao i do sada, najefikasniji je bio Navarro koji je ubacio 27 koševa, po 17 su dodali Pau Gasol i José Calderón, dok je Rudy Fernandez postigao 14, a mlađi Gasol, Marc, 11. No jedan element je ipak obilježio susret, a to je čak 10 blokada Španjolaca od kojih je pola djelo Ibake. U skakačkom dijelu dominirala su braća Gasol sa 16 skokova, Pau sa 10 i Marc sa 6.

Jedini koji je mogao pratiti ritam Španjolaca, ali i igrač na kojem su novi-stari prvaci bazirali svoju obranu, bio je razigravač NBA momčadi San Antonio Spursa, Tony Parker koji je ostvario 26 koševa, uz po 5 asistencija i skokova, ali i isto toliko izgubljenih lopti. Dvoznamenkasti po broju koševa još su bili Boris Diaw (12), Joakim Noah (11) i Nicolas Batum (10).

Što se tiče samog tijeka utakmice, Francuzi su posljednje vodstvo upisali sredinom prve četvrtine, bilo je 10-8, a nakon toga Španjolci nisu ispuštali prednost. Na poluvremenu je bilo 50-41. Najbliže ugrozi vodstva Francuzi su stigli sredinom 3. četvrtine kada su došli na minus šest (60-54), no više od toga nisu mogli.

Španjolska je osvojila drugo zlato na Europskim prvenstvima, uz šest srebrnih i tri brončane medalje, a Francuzi su do sada osvojili jedno srebro (daleke 1949. u Egiptu) i pet bronci.