FIFA_SP_2018.svg

jako loše

SP u Rusiji okrenuo nogomet naglavačke: Ovo je novi način na koji pobjeđivati!

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 17.07.2018 11:55
  • Objavljeno 17.07.2018 u 10:36
Bionic
Reading

Svjetsko prvenstvo 2018. godine pokazalo je da reaktivni nogomet ponovo dolazi u prvi plan te da treba čekati prekide kako bi pali golovi, a najpopularnije zvijezde nisu se snašle u takvim pravilima igre...

'Krah atraktivnog stila nogometa', jedan je od naslova koji se može ovih dana pročitati u svjetskim medijima što se osvrću na Svjetsko prvenstvo koje je u nedjelju završeno u Rusiji.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Naime, na turniru je u prvi plan ponovo došao reaktivni nogomet te ispada da je puno bolje čekati pogrešku protivnika i brzim otvaranjem zaprijetiti iz kontre, nego držati loptu i plesti mrežu oko gola.

O tome svjedoče i podaci o posjedu lopte, jer tri reprezentacije koje su najviše dominirale u toj statističkoj rubrici, Njemačka, Argentina i Španjolska, rano su ispale i nisu to mogle pretvoriti u konkretne prilike za pogodak. Samo je Hrvatska s 55,6 posto posjeda lopte napravila značajan uspjeh od deset momčadi koje su dominirale travnjakom u Rusiji.

Također se pokazalo da su prekidi 'pola gola'. Naime, čak 43 posto pogodaka palo je iz tih situacija (73 od 169 golova), a neke su reprezentacije, poput Engleske, otišle toliko daleko da su 45 posto svih svojih udaraca na gol uputile nakon kornera, penala ili slobodnjaka. Koliko su prekidi bitni, pokazalo je i prvo poluvrijeme finala, u kojem su sva tri gola pala iz prekida, a slabiji suparnik otišao je na odmor s vodstvom.

VAR je pak doveo do eksplozije dosuđenih penala, od kojih je bilo pregršt onih zbog igranja rukom, uključujući Perišićev protiv Francuske. Čak 22 su dosuđena, a Fifa će morati razmisliti je li to pravi smjer u kojem nogomet treba ići.

Svjetsko prvenstvo pokazalo je i da se u takvom čvrstom reaktivnom nogometu najveće zvijezde ne snalaze. Messi, Neymar i Ronaldo nisu uspjeli napraviti razliku na travnjaku jer je kolektivna igra bila presudna, a i razlike između reprezentacija bile su toliko male da je svatko mogao pobijediti svakog i turnir je mogao na kraju i drukčije završiti, kad se samo prisjetimo što se sve događalo u nokaut utakmicama.

Za nas u Hrvatskoj sve je to nebitno, a SP-a 2018. sjećat ćemo se dok smo živi. Francuski reaktivni nogomet na kraju nas je dotukao, ali protiv srebra se nitko ne žali...